Skocz do zawartości

Modem Adsl Ze Zlaczem Rj45 :)))

wengis

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widzę to powinno rozwiązać problemy, ponieważ do niego nie potrzebujesz już żadnych sterów. Potrzebne są tylko stery do karty sieciowej, która łączy się z modemem. Stery modemu są zawarte w nim. (_linuks_ → Linux) ORT już kiedyś z modemami zewn (takimi zwykłymi) pracował spoko a z wewn raczej słabo (bo były to najczęściej tak zwane soft modemy a nawet win modemy).

Moim zdaniem powinno być spoko ale zobaczymy co napiszą inni forumowicze, bardziej obeznani z linuksem.

Zasadniczo nie masz się, z czego śmiać. No bo to, że ty nie umiesz zainstalować i uruchomić modemu, to nie znaczy, że istnieją jakieś "problemy dotyczące neostrady pod linuksem". Używałem już Neostrady (ja i tysiące ludzi :P ) z różnymi modemami na różnych dystrybucjach. Naprawdę się da.

Generalnie nie ma problemów z neostradą na fedorze, sprawa instalacji sterowników to osobna historia. Musisz zajrzeć do dokumentacji tego modemu. Ja mam router z wbudowanym modemem adsl oraz 4 portowym switchem. Konfigurowałem go tylko raz na slacku 10.1. Z kompem jest połączony przez wbudowana sieciówkę( eth0). U mnie by go skonfigurować musiałem wpisać w pasku adresu przegladarki http://nr ip podany przez producenta a później tylko konfiguracja samego modemu tzn nazwa i hasło użytkownika itp, wszystko powinieneś mieć w dokumentacji. O ile na slacku musiałem wpisać

dhcpcd

żeby podnieść interfejs sieciowy i zaingerować w dwa pliki, to na fedorze nie musiałem zrobić nic. Sama wszystko wykryła. Tylko protokół ipv6 musiałem wyłączyć, ale tu już musiałem pomocy na forum szukać ( pomogli mi :) ) No i net śmiga. Mało tego, mając połączenie przez rj45 odpalam net na każdej płycie live cd. Jedyny problemm możesz mieć z wbudowaną sieciówką jeżeli takową masz, jeżeli natomiast zamierzasz ją dokupić to się zorientuj jaki najlepiej współpracują z linuksem. Mój SiS 900 śmiga aż miło