wengis Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 czy urzadzenie takie jak DLINK DSL-302T MODEM ADSL ZE ZLACZEM RJ45 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63442068 rozwiaze wszystkie problemy dotyczace neostrady pod linuksem itp prosze o wasze odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 To w Linuksie są jakieś problemy z Neostradą? Pierwsze słyszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Z tego co widzę to powinno rozwiązać problemy, ponieważ do niego nie potrzebujesz już żadnych sterów. Potrzebne są tylko stery do karty sieciowej, która łączy się z modemem. Stery modemu są zawarte w nim. (_linuks_ → Linux) ORT już kiedyś z modemami zewn (takimi zwykłymi) pracował spoko a z wewn raczej słabo (bo były to najczęściej tak zwane soft modemy a nawet win modemy). Moim zdaniem powinno być spoko ale zobaczymy co napiszą inni forumowicze, bardziej obeznani z linuksem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Sam nie używałem tego modemu, ale ponoć można go uruchomić bardzo łatwo, np. pod Fedora Core 3. Oczywiście przez kartę ethernet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wengis Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 do fraDiavolo http://www.fedora.pl/forum/index.php?showtopic=6830 jezeli mowisz ze nie ma problemow z neo pod linuxem to rozwiaz moj problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Zasadniczo nie masz się, z czego śmiać. No bo to, że ty nie umiesz zainstalować i uruchomić modemu, to nie znaczy, że istnieją jakieś "problemy dotyczące neostrady pod linuksem". Używałem już Neostrady (ja i tysiące ludzi ) z różnymi modemami na różnych dystrybucjach. Naprawdę się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Jak jest to modem zewnętrzny to powinien działać. A co do neo mi chodziło na tym drugim modemie, musiałeś coś zepsuć(nie instalowałem speedtoucha ). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wengis Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 wiem ze sie da ale chodzi o to aby bylo szybko latwo i przyjemnie wiesz juz moze jak rozwiazac moj problem fraDiavolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Generalnie nie ma problemów z neostradą na fedorze, sprawa instalacji sterowników to osobna historia. Musisz zajrzeć do dokumentacji tego modemu. Ja mam router z wbudowanym modemem adsl oraz 4 portowym switchem. Konfigurowałem go tylko raz na slacku 10.1. Z kompem jest połączony przez wbudowana sieciówkę( eth0). U mnie by go skonfigurować musiałem wpisać w pasku adresu przegladarki http://nr ip podany przez producenta a później tylko konfiguracja samego modemu tzn nazwa i hasło użytkownika itp, wszystko powinieneś mieć w dokumentacji. O ile na slacku musiałem wpisać dhcpcd żeby podnieść interfejs sieciowy i zaingerować w dwa pliki, to na fedorze nie musiałem zrobić nic. Sama wszystko wykryła. Tylko protokół ipv6 musiałem wyłączyć, ale tu już musiałem pomocy na forum szukać ( pomogli mi ) No i net śmiga. Mało tego, mając połączenie przez rj45 odpalam net na każdej płycie live cd. Jedyny problemm możesz mieć z wbudowaną sieciówką jeżeli takową masz, jeżeli natomiast zamierzasz ją dokupić to się zorientuj jaki najlepiej współpracują z linuksem. Mój SiS 900 śmiga aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wengis Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 a jak moge sprawdzic ty bede mial problemy z ta sieciowka nie majac jeszcze tego modemu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Sprawdź czy ją system widzi. W termialu su - następnie dmesg |grep eth0 dla przykładu mój wynik eth0: SiS 900 PCI Fast Ethernet at 0xd400, IRQ 5, 00:00:00:00:00:00. eth0: Media Link On 100mbps full-duplex . Jest jeszcze parę innych komend, ta jest najpewniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wengis Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 ja mam cos takiego: eth0: VIA Rhine II at 0xe6001000, 00:30:16:2a:5a:73, IRQ 11. eth0: MII PHY found at adress 1, status 0x7849advertisme 05e1 link 0000 eth0: Link down czyli ją wykryło.Czy jeszcze jakies stery beda potrzebne czy nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Tak, została wykryta, system ją widzi. Gdybyś teraz miał ten router co ja to pozostałoby ci wpięcie do eth0 , konfiguracja routera, ewentualnie do /etc/modprobe.conf musiałbyś dodać alias net-pf-10 off Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi