SebOOl Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Witam Zastanawiam się od pewnego czasu jak odszyfrować hasła użytkowników. Są szyfrowane algorytmem DAC i zapisane w /etc/shadow Przykładowo chciałbym stworzyć listę haseł na podstawie w/w pliku. Czyli użytkownik i jego hasło. Jednak zastanwaima si ę jak to odszyfrować. Zapewne jest do tego jakieś polecenie ale jakie ?? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Czytałeś to ??? http://www.cc-team.org/index.php?name=arty...tykuly&show=147 http://www.studioinfo.pl/studioInfo_start....pl?tekst_id=137 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Wrzesień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Nie czytałem ale poczytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 ja rowniez polecam JtR (John the ripper) orac Crack jednak nie wiem czy wiesz ale raczej nie uda Ci sie tego zrobic :] algorytmy MD5 czy Blowfish sa jednostronne, czyli nie da sie odwrocic mnechanizmu kodowania tak zeby cokolwiek odkodowal lamanie hasel odbywa sie na kodowaniu kolejnych kombinacji i porownywaniu ich z zakodowanym wzorem (czyli zakodowanym haslem), nawet superuzytkownik nie wie jakie hasla maja uzytkownicy (oczywiscie analizujac/dekonujac plik z haslami, bo moze uzyc jakiejs metody jak keyloggery, lub przechwytywanie sesji smtp/pop3) dla przykladu radze na swojej maszynce zapuscic test John'ego: john -test otrzymasz liczbe kodowan na sekunde, nastepnie policz sobie uzywajac wariacji z powtorzeniami ile kombinacji bedzie mial dla np. 9 literowego hasla (w ktorym sa znaki specjalne), podziel to przez 3153600 (60x60x24x365) i wyjdzie Ci ile LAT zajmie lamanie tego hasla (metoda brutal-force) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi