Skocz do zawartości

Powolne ładowanie Stron Www

rabarbar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

A więc po zabawie w budowanie RPM'ów i po ich instalacji pojawił się następujący problem.

Przy otwieraniu przeglądarki www strony ładują się niemiłosiernie długo. Problem ten nie tylko występuje na nowo zainstalowanym jądrze lecz również teraz na tym starym. Wydaje mi się, że wiem w czym problem. Pogrzebałem troszkę i znalazłem dwa takie rozwiązania.

1. Zmieniam kolejność wpisanych adresów DNS w plikach: resolv.conf i jeszcze jednym resolv ale teraz mi go gdzieś wcięło więc nie podam nazwy.

2. Uruchamiam skrypt /sbin/dhclient

Jeśli wykonam któreś z powyższych działań to strony www ładują się w normalnym tempie. Jeśli nie, to otwarcie jednej strony zajmuje mojemu systemowi 45 sek (ooo zgrozo!)

I wsio fajnie by było, bo zmieniłem kolejność adresów DNS w pliku /etc/resolv.conf i zapisałem zmiany lecz po restarcie systemu ponownie adresy są przypisane według starej kolejności. Jakiś inny skrypt musi to zmieniać, tylko pytanie jaki?Albo inaczej, co zrobić żeby moje ręczne ustawienia zachować?

Domyślam się również, iż można napisać skrypt uruchamiający z kolei po każdym załadowaniu systemu skrypt z punktu 2 czyli /sbin/dhclient tylko po co? Myślę, że jest łatwiejszy sposób ustawienia tego, tylko że ja go nie znam :/

I tu czekam na waszą inwencję twórczą (lub poprostu na znajomość powyższego problemu).

Z góry dzięĸi za odpowiedzi.

PROBLEM ROZWIĄZAŁEM

Co za bzdura!

Po długim grzebaniu w plikach systemowych na koniec sprawdziłem ustawienia w trybie graficznym dla interfejsów sieciowych i.... :angry: zauważyłem, że jest włączona opcja automatycznego pobierania adresów z serwera DNS.

Nie ma to jak nocne grzebanie w systemie. Jest godzina 02:45 am i teraz spokojnie mogę się położyć spać z poczuciem spełnienia. :D

Nie ma to jak nocne grzebanie w systemie. Jest godzina 02:45 am i teraz spokojnie mogę się położyć spać z poczuciem spełnienia. :D

Tak jak i ja po kilkudziesięciu godzinach pracy nonstop nad stroną, wykonaniu ponad 80 podstron... Idę spać, wracam w poniedziałek :D

Tak jak i ja po kilkudziesięciu godzinach pracy nonstop nad stroną, wykonaniu ponad 80 podstron... Idę spać, wracam w poniedziałek :D

Tja, a mi się kiedyś o podobnej godzinie zachciało robić porządki w systemie i sobie go rozpierdzieliłem ;)