DAREK WL. Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Mam taki problem; uzywam CORE4 konfiguracja modemu sagem fast 800 przebiega bez problemu tylko numery serwerów dns naszej tpsa w pliku /etc/resolv.conf mi sie nie podobaja. System sam pobiera te numery; 217.94.168... i drugi prawidłowy 194.204.152.34. Tymczasem ten pierwszy powinien byc; 194.204.159.1 Edytuje recznie plik do którego wpisuje sie te liczby ale to niewiele pomaga bo po wyłaczeniu systemu i ponownym właczeniu kompa za jakis czas okazuje sie ze 'zła' liczba 217...wróciła a dobra 194.204.159.1 została przez nia wyparta, usunieta. Próbowałem skorygowac plik /etc/ppp/peers/adsl w którym postawiłem # w linijce 'usepeerdns ' .Powoduje to całkowity zanik połaczenia!! Równiez metoda 'usepeerdns=no powoduje ten sam skutek, czyli rozłaczenie z netem. Jakiego wiec sposobu nalezy uzyc aby zablokowac w pliku /etc/resolv.conf prawidłowe liczby, tak by nie bvyły one podmieniane na inne przy starcie systemu?? Bede wdzieczny za porady. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Przeczytaj ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Kiedyś na slacku robiłem to samo co ty i działało. Zawsze zostawiałem jeden nr oryginalny a drugi to nameserver 127.0.0.1 Tylko że zapomniałem kolejności Teraz mam wszystko na eth0 więc się w to nie bawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Edytuje recznie plik do którego wpisuje sie te liczby ale to niewiele pomaga bo po wyłaczeniu systemu i ponownym właczeniu kompa za jakis może coś źle wpisałeś podczas instalacji modemu, ale jest na to sposób: ja robie tak (do resolvera mam pobierane z dhcp, ale często się bawie połączenie, więć ten plikustawiłem na stałe ) chmod a-w /etc/resolv.conf odbierasz prawa zapsiu do pliku dla wszystkich (najwyżej sypnie Ci błędem, że nie może edytować tego pliku ) Kiedyś na slacku robiłem to samo co ty i działało. Zawsze zostawiałem jeden nr oryginalny a drugi to nameserver 127.0.0.1 ... 127.0.0.1 to adres lo (inaczej mowiac oznacza on Twoja maszyne) spróbuj: ssh 127.0.0.1 a połączysz się sam ze sobą dopisywanie nameserver 127.0.0.1 do resolvera opłaca się wtedy gdy masz postawiony własny serwer DNS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Sp[róbowałem nawet tego sposobu 'chmod a-w ' /etc/resolv.conf i tez nic nie pomógł Nadal system automatycznie pobiera serwer dns Dlaczego Jak fedorke tego odfuczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi