Konr4d Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Witam Mam fc1 i korzystam z mozillipl, moj problem polega na tym ze moje czcionki w przegladarce sa troch knaciaste i nie wyrazne, szukalem troche w googlach i znalazlem cos takiego jak wygladzanie czcionek. Czy moze mi ktos powiedziec jak to zrobic po fedora1 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
changs Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Ja zrobilem tak ze wgralem z windowsa sobie verdane i ustawilem ta verdane w czcionkach w mozilli i jest juz ladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Dobrze jest wgrać czcionki z win do (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Bez rzadnych automatów recznie robi się to tak że : 1. kopiujesz czcionki z katalogu fonts windowsa do katalogu .fonts ( katalog .fonts znajduje sie w katalogu użytkownika , jeśli go nie ma to zrób go ) 2. resetujesz x (czyli cały serwer graficzny) , np. uruchom jeszcze raz kompa ,ale wystarczy chyba samo wylogowanie się . 3. po ponownym zalogowaniu masz już czcionki windowsowe i następnie ustawiasz sobie w przegladarce www tak jak chcesz np.verdana itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 3. po ponownym zalogowaniu masz już czcionki windowsowe i następnie ustawiasz sobie w przegladarce www tak jak chcesz np.verdana itd. W MozilliPL to nie pójdzie, bo nie jest skompilowana z obsługą XFT. Trzeba zrobić tak jak jest napisane tutaj: http://mozillapl.org/index.php?name=News&f...order=0&thold=0 Warto zmienić jeszcze jeden wpis na coś takiego: user_pref("font.scale.tt_bitmap.dark_text.gain", "0.2"); Pisałem już o tym tutaj: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...t=15entry2976 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano Czerwiec 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Dzieki zaraz zabieram sie do roboty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Sorki zapomniałem dopisać że to działa z operą. Nie wiedziałem że z mozillą trzeba inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Nie wiedziałem że z mozillą trzeba inaczej. Z Mozillą też działa, ale tą skompilowaną z GTK2 (używa XFT), np. tą dystrybucyjną. Ta z MozillaPL jest robiona z obsługą GTK, więc używa biblioteki FreeType. Teoretycznie chodzi to szybciej niż na GTK2. No, a Opera jest na toolkicie Qt, więc od razu używa XFT. Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Nie wiedziałem że z mozillą trzeba inaczej. Z Mozillą też działa, ale tą skompilowaną z GTK2 (używa XFT), np. tą dystrybucyjną. Ta z MozillaPL jest robiona z obsługą GTK, więc używa biblioteki FreeType. Teoretycznie chodzi to szybciej niż na GTK2. No, a Opera jest na toolkicie Qt, więc od razu używa XFT. Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem wnioskuję z tego że mozillaPL chodzi szybciej? a co powiesz w takim razie np. o firefoxie? czciony od razy piękne, lata jak na moj gust nieźle pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 wnioskuję z tego że mozillaPL chodzi szybciej? Nie wiem czy szybciej, ale tak jakoś mówili na forum MozilliPL, bo niby mniejsze wymagania ma Gtk od Gtk2. Wcześniej jeszcze chyba były problemy z obsługa Gtk2, więc jej nie włączali. a co powiesz w takim razie np. o firefoxie? czciony od razy piękne, lata jak na moj gust nieźle Ja się jakoś przyzwyczaiłem do "zwykłej" Mozilli i na początku (wer. 0.6) Firebird mi jakoś nie pasił - był jakiś okrojony. Ostatnio jednak sprawdziłem 0.8 no i coraz bardziej mi się podoba :-) Nie mogę doczekać się 0.9 z menedżerem dodatków - trzeba jeszcze poczekać tydzień, dwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano Czerwiec 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 1.Ok no i chyba mi sie udalo, jednak czcionki sa wygladzaone tylko wtedy gdy nie pozwalam na uzywanie czcionek zwartych w kodzie wczytywanej strony. Czy to tak ma byc? 2. Mam jeszce pytanie odnosnie ostrosci w fedorze jest ona nieco rozmyta czy jest na to jakis sposob czy to poprostu wina sterwnikow Nvidi (mam grafe gf2mx400 64 tv-out) i nie ma na to rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 (...) Ja się jakoś przyzwyczaiłem do "zwykłej" Mozilli i na początku (wer. 0.6) Firebird mi jakoś nie pasił - był jakiś okrojony. Ostatnio jednak sprawdziłem 0.8 no i coraz bardziej mi się podoba :-) Nie mogę doczekać się 0.9 z menedżerem dodatków - trzeba jeszcze poczekać tydzień, dwa... Wejdz na: http://texturizer.net/firefox/extensions/ i pobaw się wtyczkami ... umili Ci to czekanie .. Polecam np. to ---> > Taby < ---> > Gesty myszy < (szczególnie to pierwsze - rewelka ...) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 1.Ok no i chyba mi sie udalo, jednak czcionki sa wygladzaone tylko wtedy gdy nie pozwalam na uzywanie czcionek zwartych w kodzie wczytywanej strony. Czy to tak ma byc? Yyyy, raczej nie. Jakie wybierałeś czcionki w ustawieniach? Te zaczynające sie na dużą literę? Odnośnie drugiego punktu: http://apcoln.linuxpl.org/pokaz_artykul.php?artid=40 Może to Ci pomoże. Dodam tylko, że nie trzeba grzebać w kodzie, tylko zmienić jedną liczbę w SPECu pliku src.rpm. Niestety, jakoś mi to nie chciało działać i nie wiem dlaczego W wakacje będę musiał nad tym posiedzieć... Wejdz na: http://texturizer.net/firefox/extensions/ i pobaw się wtyczkami ... umili Ci to czekanie .. Polecam np. to ---> > Taby < ---> > Gesty myszy < Ja to znam, tyle, że jak na razie wiele dodatków się gryzie i ciężko jest je odinstalować :/ ZU nie będzie przecież grzebać w profilu - to go może bardzo zniechęcić. Menedżer dodatków powinien być znacznie wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano Czerwiec 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 Yyyy, raczej nie. Jakie wybierałeś czcionki w ustawieniach? Te zaczynające sie na dużą literę? Po wyedytowaniu unix.js i pref.js pokazalo mi sie wiele czcionek dodam ze przekopiowalem rozniez czcionki z windy i do nich tez podalem sciezke. Zastosowalem czcionke MONO-arial unicode ms-iso8852-2 i gdy nie stosuje czcionek zawartych w kodzie strony to fakt sa wygladzone, ale wtedy nie wykozustuje zadnych innych Mozliwe ze cos zrobilem zle, tego nie wykluczam chociaz postepowalem wg opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 W Mozilli można wybrać oddzielnie czcionkę dla każdego kodowania, więc trzeba poustawiać przynajmniej (mi to wystarcza) dla kodowania środkowoeuropejskiego, zachodnioeuropejskiego i unikodu. Jak spojrzałem do mojego pref.js to mam coś takiego: user_pref("font.name.cursive.x-central-euro", "MS -verdana-iso8859-2"); user_pref("font.name.cursive.x-unicode", "Mono-courier new-iso8859-2"); user_pref("font.name.cursive.x-western", "MS -comic sans ms-iso8859-1"); user_pref("font.name.fantasy.ja", "jis-fixed-jisx0208.1983-0"); user_pref("font.name.fantasy.x-central-euro", "MS -comic sans ms-iso8859-2"); user_pref("font.name.fantasy.x-unicode", "MS -verdana-iso8859-2"); user_pref("font.name.fantasy.x-western", "MS -verdana-iso8859-1"); user_pref("font.name.monospace.x-central-euro", "Mono-courier new-iso8859-2"); user_pref("font.name.monospace.x-unicode", "Mono-courier new-iso8859-2"); user_pref("font.name.monospace.x-western", "Mono-courier new-iso8859-1"); user_pref("font.name.sans-serif.x-central-euro", "Mono-arial-iso8859-2"); user_pref("font.name.sans-serif.x-unicode", "Mono-arial-iso8859-2"); user_pref("font.name.sans-serif.x-western", "Mono-arial-iso8859-1"); user_pref("font.name.serif.x-central-euro", "Mono-times new roman-iso8859-2"); user_pref("font.name.serif.x-unicode", "Mono-times new roman-iso8859-2"); user_pref("font.name.serif.x-western", "Mono-times new roman-iso8859-1"); Hehe, teraz widzę, że nie poustawiałem wszystkich takich samych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano Czerwiec 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 Ok bede walczyl dalej, dzieki za wsparcie jak tylko pchne egzamin to zabieram sie za problem. Jak osiagne jakis sukces oczywiscie poinformuje :] Pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi