neo_fox Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 istnieje jakaś możliwość żeby automatycznie logować (_root'a_ → roota) ORT w gnome ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 wpisz jako root gdmconfig i ustaw sobie roota w automatycznym logowaniu; nie mam niestety gdma pod ręką, ale pamiętam, że ma on możliwość ustawienia takiego logowania bez podawania hasła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Tak się niestety nie da bo się od razu rzuca że root nie może być logowany automatycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Można np. wymienić gdm na kdm i skorzystać z tego → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...t=0entry39488 Ja sam używam troche innego sposobu. Sys mi startuje automatycznie w trybie tekstowym. Aby nie wpisywać do pliku ciągle środowiska, które mam ochote uruchomić, stworzyłem sobie skrypt w bashu do wyboru takowego. Później wystarczy dopisać alias na startx i dopisać go do bashrc dla danych userów, którzy mają mieć możliwość z niego korzystania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 To z kdm już też znalazłem. Ale wolałbym pozostać przy gdm. Jeżeli się nie mylę to kdm jest dla KDE. (??). Ale w tym względzie jestem lama Nie ma jakiejś możliwości ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Jeżeli się nie mylę to kdm jest dla KDE. (??). No jest, ale raczej nic nie stoi na przeszkodzie, aby go i z gnome używać. Nie ma jakiejś możliwości ?? Pewnie coś by się znalazło... Trzeba się będzie dokładniej na googlu rozejrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Pewnie coś by się znalazło... Trzeba się będzie dokładniej na googlu rozejrzeć. od godziny nic innego nie robie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Rzeczywiście na googlu cisza, ale zainstalowałem i sprawdziłem. W configu w sekcji security jest wpis AllowRoot=false. Spróbuj zmienić to analogicznie na true (tak samo, jak pisał patpi pod powyższym linku dla kdm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 tam już też patrzyłem, U mnie niemniej jednak jest TRUE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 istnieje jakaś możliwość żeby automatycznie logować (_root'a_ → roota) ORT w gnome ? Mogę spytać poco Ci coś tak nieodpowiedzialnego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Heh wiedziałem Na moim "normalnym" komputerze oczywiście czegoś takiego bym nie zrobił. Próbuje sobie wbudować komputer w aucie i wyszedłem z założenia że jednak najprostszym wyjściem byłoby korzystanie z konta (_root'a_ → roota) ORT. Wpisywanie hasła dla root;a podczas jazdy samochodem jest troche bardziej niebezpieczne niż utrata systemu operacyjnego Probowałem cały czas odpalać te bardziej potrzebne programy przy pomocy "sudo" ale to nie to samo. Chyba że istnieje jakaś możliwość odpalenia np gnome terminal z "sudo" w ten sposób żeby działał tak samo jak po poleceniu "su" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi