patryk Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 WItam! Problem z dzwiękiem jest następujący: 1. Komp przy starcie wykrywa: Card-01: Creative SB AWE64 PnP (to karta dzwiękowa:) 2. Kudzu nie wykrywa karty (FC1 nie miało z tym problemu) 3. Niestety sndconfig nie ma w FC2 (FC1 było i dziłało bez problemu) rówież nie wykryto 4. system-config-soundcard pisze: "Karta dzwiekowa nie została wykryta" Karty nie ma i grać nie chce, jeszcze kilka dowodów:) # /sbin/lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 02) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 02) 00:04.0 ISA bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02) 00:04.1 IDE interface: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01) 00:04.2 USB Controller: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01) 00:04.3 Bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02) 00:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV4 [RIVA TNT] (rev 04) # aplay /usr/share/sounds/generic.wav aplay: main:502: audio open error: No such device Czytałem kilka opisów o problemach z dzwiękiem ale żaden z nich nieprzystae do mojego całkowitego braku dzwięku:/ Jezeli któryś z was bedzie miał jakiś pomysł proszę o pomoc. Z góry dzikuję. btw. Własciwie identyczny post jest na fedoraforum.org i pozostał bez odpowiedzi?!?! http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...highlight=awe64 -- Patryk [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Czerwiec 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2004 Patrz na moją wypowiedź na pytanie o karte 5.1. Jeżeli zainstalowałeś FC2 na FC1 bez uprzedniego polecenia sformatowania partycji to problem z dźwiekiem masz murowany. U mnie było to samo. FC2 rozpoznawała kartę lecz dźwieku nie było. Na dodatek suwak był nieaktywny. Po zainstalowaniu jeszcze raz FC2 z uprzednim sformatowaniem partcji FC1 i wgrania wszystkiego na nowo problem przestał istenić. Ale oczywiście moge wysuwać błędne wnioski i wgrywałeś wszystko po uprzednim formacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 # /sbin/lspci To na pewno jej nie wykryje, bo to jest karta ISA :-) Sprawdź co Ci wypluje dmesg i czy nie ma jakiś konfliktów portów i IRQ, bo może dlatego jej nie można uruchomić :/ Czasami są takie problemy z kartami ISA. Najwyżej poda się potem odpowiednie parametry modułu. Zajrzyj też do /proc/inerrupts Zobacz jeszcze to: http://alsa.opensrc.org/index.php?page=The...tions+for+sbawe Linijki add above nie wpisuj, bo to dotyczyło pliku modules.conf, a w modprobe.conf to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk Napisano Czerwiec 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2004 Witam! -------------------- gajownik napisał więc odpowiadam > To na pewno jej nie wykryje, bo to jest karta ISA :-) No karta ISA ale całkowicie kompatybilna ze standartem PnP (Plug'n Play) pozatym była zawsze rozpoznawana i wykrywana pod linuxami. Zwłaszcza dziwi mnie fakt że bez problemu działała pod FC1 a pod FC2 nie chce. > Sprawdź co Ci wypluje dmesg i czy nie ma jakiś konfliktów portów i IRQ, bo może dlatego jej nie > można uruchomić :/ Czasami są takie problemy z kartami ISA. Konfliktów nie ma --------------------- switch napisał więc odpowiadam Drogi słuczu studiowałem twoją wypowiedz, ale muszę cię zasmucić FC2 była instalowana na sformatowanym dysku wiec problem z przejściem z wersji na wersje w tym wypadku odpada Dziekuje za propozycje rozwiązania problemu. Narazie nie pomaga - co dalej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Czerwiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 Szkoda, bo miałbyś po problemie..... A tak zero. Ciekawe dlaczego tak wiele osób ma podstawowe probelmy z nową wersją FC2. Czyżby zbyt pospieszono się wypuszczeniem ją w świat i przypomina wersję testową? A to kłopot z dzwiękiem a to z grafiką, zawieszzanie się systemu przypominajace WIN98 :shock: brakuje tylko niebieskiego ekranu po zwisie. Jedno pracuje lepiej co zdążyłem zauważyć u siebie. Zmiana praw dostępu plików. Łatwiej można zmienić prawa dużej ilości plików w folderze i przebiega to dużo sprawiej niz na FC1. Po jakimś czasie mozna przyzwyczaić się też do opcji ptwierania kolejnych okien, bo można to ominąć wybierając za pierwszym razem "przeglądaj folder", ale FC2 jak żywo przypomina nam stare przykre czasy braku obsługi sprzętu powszechnie znanego i co gorsza w FC1 nie było z tym problemów. Przynajmniej u mnie. Teraz musiałem troche kombinować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk Napisano Czerwiec 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 Szkoda, bo miałbyś po problemie..... A tak zero. Szczerze powiem ze nie rozumiem obstawałeś przy instalacji FC2 na sformatowany dysk a ja dokładnie tak zrobiłem. Zresztą nauczony doświadczeniem które mówi ze chyba nigdy nikomu na zdrowie to nie wyszło Chyba że to zero o które Ci chodzi to coś innego a nie czysty dysk. Ciekawe dlaczego tak wiele osób ma podstawowe probelmy z nową wersją FC2. Czyżby zbyt pospieszono się wypuszczeniem ją w świat i przypomina wersję testową? Chyba potwierdza się tajemnicza teoria że nieparzyste wersje systemów i programów są do du... Właściwie poza dzwiekiem i otwierającymi się oknami jedno po drugim (jak w win95 :/) jestem zadowolony i nawet bardzij mi się podoba od FC1 Tak czy siak FC2 nie jest idealny ale z nim zostaje. Aktualnie jest problem dzwięku który bardzo bym chciał rozwiązać. Czekam na kolejne sugestie może razem uda nam się coś zrobić (dla mojego dzwieku i fedory:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Czerwiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2004 Pisałem o konieczności wybrania opcji formatu przy wgrywaniu FC2 na FC1, gdyz sam mialem problem z dźwiękiem kiedy zwyczajnie zrobiłem aktualizację systemu. Wszystko to co miałem na FC1 zostało i byłem w pierwszej chwili mile zaskoczony co wyraziłem na forum, ale po jakimś czasie włos jeżył mi się na glowie kiedy system co chwila padał a pomimo rozpoznania karty dzwiekowej suwak zwyczajnie nie reagował i zaraz sam zciszal dżwięk. Słowem nie miałem dźwięku. Problem rozwiązało ponowne wgranie systemu. Tym razem z wybraniem opcji formatowania partycji, na ktorych był zainstalowany FC1. I wreszcie po tym usyszalem dźwięk Niestety nie rozwiązałem problemu zawieszania się u mnie systemu czasami przy programach oraz gwałtowniejszych ruchach myszką kiedy używam Mozilli lub koduję coś w Quanta. Podejrzewam, ze to mysz, ale nie jestem pewien. Mam co prawda radiowy zestaw Logitecha (kupiony z myslą o moich biednych palcach, gdyz klawiatura chodzi bez konieczności wkładanie przy pisaniu calego serca i palców a używam jej około 10 godzin dziennie intensywnie) i bałem się po zakupie, że nie będzie to dzialac na FC. Działało bez problemu, ale na FC1. Na Fc2 z klawiaturą nie ma problemu, ale jak pisalem nie jestem pewien, czy myszka nie zawiesza systemu Nie zauważyłem również opcji ewentualnej zmiany producenta myszki co chcialem zrobić. Z klawiaturą udało się i mój zestawik był, ale z mysza trudniejesza sprawa. Wybrałem nawet opcje zmiany konfiguracji całego systemu, ale rozczarowalem się tam mizerna ilością producentów myszek i ich modeli. Ogólnie system mi się podoba a poprawiona szybkośc przy zmianie praw dostępu do plików jest dla mnie bardzo użyteczna. Nie wiem tylko, czy długo wytrzymam sytuacje z zawieszaniem się systemu, bo czasami tracę część napisanego kodu, co jest dla mnie mało zabawne. Zauważyłem też znaczną poprawę przywracania systemu do życia po jego zwisie zaraz po starcie. Nie chce byc tutaj złosliwy, ale moge przypuszczać, że nie jest to przypadkowe skoro tak czesto pada Przy FC1 miałem poczucie, że wreszcie znalazłem coś dla mnie kiedy koduje lub chcę zwyczajnie poprzeglądac pocztę lub NET. Idealny system łączący opcję dla lamerów z koniecznością używania konsoli A tu masz babo placek z FC2..... Może doczekamy sie poprawek. Poczekam jeszcze i zastanowię się co z tym fantem zrobić. Powrót do Fc1? Sam nie wiem. NA razie czekam na poprawki systemu i zobacze co sę będzie działo. Niestety koniecznością jest moja obecna migracja na WINzgrodzę w sytaucjach kiedy koduję bo nie mam czasu na odzyskiwanie tego co napisałem, bo czas mnie goni zawsze i wszędzie Za to na szczęście nie maiłem kłopotów z Nvidią i system rozpoznal u mnie Nvidia GeForce4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2004 http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=122838 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk Napisano Czerwiec 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2004 http://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=122838 To działa!!! Do pliku /etc/modprobe.conf dopisałem: # ALSA portion alias char-major-116 snd alias snd-card-0 snd-sbawe # module options should go here # OSS/Free portion alias char-major-14 soundcore alias sound-slot-0 snd-card-0 # card #1 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss restart Dokładnie wg opisu na stronie RH. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2004 restart To nie Windows Najprawdopodobniej wystarczyłoby wpisanie modprobe snd-sbawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi