Skocz do zawartości

Fc4 Ale Komplikacje Z Xp

Enro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj kompletnie wyczyscilem dysk. Wiedze dopiero zobywam, ale przeczytałem w CHIPie, że dobrym rozwiązaniem jest postawienie najpierw FC4 a potem win. Mam następujący układ partycji:

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux

/dev/hda2 14 796 6289447+ b W95 FAT32

/dev/hda3 797 1449 5245222+ 83 Linux

/dev/hda4 1450 7476 48411877+ 5 Extended

/dev/hda5 1450 4061 20980858+ b W95 FAT32

/dev/hda6 4062 5693 13109008+ b W95 FAT32

/dev/hda7 5694 6346 5245191 83 Linux

/dev/hda8 6347 6379 265041 82 Linux swap / Solaris

/dev/hda9 6380 7476 8811621 83 Linux

Chciałem winXP zainstalować na hda2 i jak już zabootuje z płyki to sprawdza konfigurację sprzętową i nic więcej...koniec, klapa.... Fedora miodowa jest, ale sporo zaszłości z win nie pozwala mi od nie go odejść. Dodam że gruba umieściłem w hda. Miało to zapobiec ewentualnemu nadpisaniu MBR'a przy ponownej instalacji XP. Co mogę sprawdzić i zrobić, żeby doinstalować winde?

Chciałbym, ale nie mogę dojść do momentu w którym mogę usunąć partycje. Wszystko kończy się na sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej. Studiowałem forum i spora grupa użytkowników miała takie przypadki. Co bardziej doświadczeni sugerowali instalację w kolejności XP>>FC4 z grubem w MBR. A co zrobię gdy będę musiał ponownie reinstalować win? Próbowałem pod dosem zabrać się za tą hda2, ale mogłem ją tylko sformatować. Gdy będę chciał usunąć to chyba będę musiał najpierw pozbyć się tych rozszerzonych... A miało być tak pięknie. Ten grub za bardzo lubi MBR!!

@asasyn

z tego co pisze instalator mu się zawiesza ;) więc prawie (_napewno_ → na pewno) ORT coś z tym podziałem jest nie tak...mozesz zobaczyć czy uda sie odpalić dos'a (jak tez zawiśnie to prawdopodobnie 2 partycje sa aktywne)

spróbuj sformatować partycje fat i wtedy odpalić instalatora

nie wiem co pisali w chipie ale ja zainstalowałem xp a potem fedore z grubem do mbr i smiga aż miło :)

A co zrobię gdy będę musiał ponownie reinstalować win?

jeśli windows nadpisze Ci MBR to mozesz go przywrócić przy użyciu płyty instalacyjnej...partycja rozszerzona by wystarczyła dla dysków logicznych fat...partycje linuksowe nie muszą w niej być

Edytowane przez **Marcin

Właśnie teraz wszedłem na Fedorę znowu. Specjalnie dla niego to sprawdziłem. Mam Slackware na hda1 , Fedorę na hda2 z grubem w bootsectorze partycji, lilo slacka tak samo, w mbr jest tylko loader windy. Sama winda jest na hda3, później mam swap i roszerzoną fat. Za pomocą instalatora XP doszedłem do momentu w którym można dzielić dysk. Nie wiem dlaczego enro ma takie jaja

Do Marcina:

DOS'a też sprawdziłem. Mam jedną aktywną patrycję i to jest ta z hda1. W trakcie zabaw sformatowałem pod dosem ten dysk pezeznaczony pod windowsa i nadal problem był ten sam. To było pierwsze co przyszło mi na myśl. Dziwne było to, że pod dosem na dysku C: Fat 32 ciągle jest 10% czegoś...nawet po formacie. Myślałem, że może to wina tego że XP mam sklejonego z SP2, jednak wyciągnąłem z szuflady takiego bez SP i nie było żadnej różnicy.

A Grub siedzi sobie spokojnie w /boot.

Asasyn ma dokładnie tak jak chciałbym, żeby to było.... Tylko, że on ma:) Ciekawe w jakiej kolejności instalował kolejne dystrybucje i win? I która patrycja powinna być ustawiona na aktywną.

Chyba będę musiał zrobić to od nowa z XP na początku. Sugerujecie nie dawać partycji linuksowych w rozszerzonej.. no i może tak zrobie. Jak mi się nic nie urodzi to jutro zmagań ciąg dalszy...

Pozazdrościć tylko niektórym-co mają dobrze:)

=====================================================

Po testach i innych próbach wytrzymałościowych:)

=====================================================

Nie wiem co jest nie tak z moją konfiguracją /sprzętową???/, ale o ile nie mogłem zainstalować XP to Win 2000 już poszedł. Mam teraz zagadke dla osób, które dobrze znają różnice pomiędzy XP a 2000 dlaczego ten pierwszy wylatwyał we wcześniej opysywanym momencie?

Poza tym urochomić konkretny system mogłem tylko wtedy gdy uczyniłem aktywną ,partycję na której ów system został zainstalowany.

I jeszcze jedna dziwota:

Zainstalowałem najpierw XP: standard...najpierw podstawowa, potem rozszerzona z dyskami i jakieś 8GB nieprzydzielone. Zacząłem instalować FC4 i podczas ręcznego podziału partycji nie mogłem wszystkch z nich zainstalować na wolnym nieprzydzielonym obszarze. Dopiero jak wyrzuciłem(!!!) dyski logidzne z rozszeżonej to ładnie zadomowiły tam się /home i /swap.

Pytanie: dlaczego nie mogłem umiejsocwić ich na nieprzydzielonym miejscu?