Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Witam. Jakiś czas temu, podczas instalacji MDK 10.1 na nowym dysku twardym Maxtor 120 DM9+, założyłem sobie dwie partycje typu EXT3 - hda1 oraz hda5. Partycje liczą sobie odpowiednio hda1 - 38,4 GB, hda5 - 48,1 GB. Ku mojemu zdziwieniu, po instalacji systemu okazało się, że na świeżo założonych i czystych partycjach jest zajęte około 2 GB, zarówno na pierwszej jak i drugiej partycji (przy stanie 0 plików). Rzecz jest o tyle ciekawa, że ten stan rzeczy utrzymuje się przez cały czas niezależnie od dystrybucji systemu, np. w tej chwili na partycji hda1 mam pliki na łącznie - 9,7 GB (10,375,901,801) a wykazane mam 26,7 GB wolnej przestrzeni z 38,4 GB (procentowe użycie - 31 %) tak więc dodatkowo jest zajęte 2 GB tylko przez co ? Na partycji hda5 różnica pomiędzy ilością zajętej przestrzeni przez wszystkie pliki, a wykazanym przez system użyciem przestrzeni dyskowej wynosi jeszcze więcej bo około 2,5 GB. Moje pytanie brzmi czy ktoś z was szanowni koledzy / koleżanki spotkał się z podobnym do mojego problemem i z czego mógłby on ewentualnie wynikać ? Pozdrawiam. Dołączam jeszcze zrzut z konsoli: [legion@legion ~]$ df -h /dev/hda1 /dev/hda5 System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/hda1 39G 9,8G 27G 27% /home/legion/Dyski/Par1 /dev/hda5 49G 15G 32G 32% /home/legion/Dyski/Par2 & [legion@legion ~]$ df /dev/hda1 /dev/hda5 System plików bl. 1K B użyte dostępne %uż. zamont. na /dev/hda1 40313964 10219544 28046536 27% /home/legion/Dyski/Par1 /dev/hda5 50394964 15278288 32556720 32% /home/legion/Dyski/Par2 (KDE podaje mi tylko inne użycie procentowe niż df, ale użycie ilościowe jest takie samo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Na twoim miejscu odpaliłbym kompa w trybie rescue i fsck -p /dev/partycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Hmm pomysł faktycznie dobry ale ryzykowny, bo dane z tych partycji mogą mi popłynąć z prądem... Może lepiej żebym skopiował gdzieś pliki z tych partycji i dopiero eksperymantował z fsck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Fsck sprawdza i naprawia system plków, tyle że nie może być podmontowany. Jak się boisz to przekładaj te dane z jednej partycji na drugą. Wszystko z jednej partycji przenieś na drugą, reset. start z płyty i fsck tak jak pisałem. Później normalny start, znowu przerzucasz dane i to samo. Pamiętaj tylko by się nie chrootować do mnt/sysimage przed sprawdzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi