Skocz do zawartości

Kompilacja Modułu

neo_fox

Rekomendowane odpowiedzi

ale jak go skompilować ??

Jaki to moduł? Nie ma README?

Skoro musisz kompilować to musisz też mieć źródła i nagłówki jądra (paczka kernel-devel). Zainteresuj się poleceniami patch, insmod, modprobe itp.

ale jak go skompilować ??

Jaki to moduł? Nie ma README?[ciach]

nie wiem dokladnie czy o to chodzilo neo_foxowi, ale mam pytanie w podobnym tonie: jak skompilowac modul (sam jeden), do ktorego zrodla znajduja sie w zrodlach kernela.? np potrzebny nam jakis modul do egzotycznego urzadzenia, ktorego nie ma w domyslnie skompilowanym jadrze. czy jedyne co mozna zrobic to

gconfig (wybrac moduly do kompilacji, latajac po calym konfigu i odznaczajac co nam nie potrzebne  )
make modules
make modules install

Czy moze jest jakis myk coby skopilowac tylko ten jeden?

Określ dokładnie jaki to moduł. Niektóre można skompilować poza kernelem - wystarczą tylko jego źródła. Heh, rzadko spotyka się, żeby dystrybucyjne jądro Fedory nie miało wkompilowanej potrzebnej rzeczy.

Zgadza się. Chodzi mi konkretnie o moduł evdev. Jego źródło jest w źródłach kernela.

Możesz dokładniej wyjaśnić, po co Ci to? Jakiś program potrzebuje? U mnie ten plik nazywa się evdev.h i zawiera tylko jedną linijkę, więc wygląda badziej na coś w rodzaju nagłówka (strzelam, nie znam się na tym kompletnie), moduły raczej mają w rozszerzeniu o.

Możliwe, że da się to jakoś załączyć bez rekompilacji, aczkolwiek nie znam innego sposobu, aby to włączyć.

Jeżli brakuje mi jakiegoś modułu to musze rekompilować cały kernel czy jest jakaś możliwość kompilacji tylko tego pojedynczego modułu?

Gdzies miałem taki opis, ale nie wiem czy to było do 2.4 czy do 2.6 (przykład dla ntfs):

export CONFIG_NTFS_FS=m
cd /usr/src/linux-$version/fs/ntfs
make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs clean
make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs modules
make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs modules_install
depmod -ae

A tak OT, to co ten watek ma wspólnego z administracją systemu? Przenoszę do odpowiedniego działu...

U mnie ten plik nazywa się evdev.h i zawiera tylko jedną linijkę, więc wygląda badziej na coś w rodzaju nagłówka

Pliki nagłówkowe raczej zawsze mają rozszerzenie *.h ;-)

moduły raczej mają w rozszerzeniu o.

Ale tylko w przypadku jąder z serii 2.4. W 2.6 mają rozszerzenie *.ko.

Możesz dokładniej wyjaśnić, po co Ci to? Jakiś program potrzebuje?

Sterowniki do ekranu dotykowego w/g tego opisu : http://www.cartft.com/support/drivers/TFT/Linux_HowTo

Niestety nie te originalne bo tych za chiny nie moge doprowadzić do jekiejkolwiek funkcjonalności.

Ja mam trochę więcej niż pliki nagłówkowe.

/usr/src/kernels/2.6.11-1.1369_FC4-i686/include/config/input/evdev.h
/usr/src/linux-2.6.12.3/drivers/input/.evdev.o.cmd
/usr/src/linux-2.6.12.3/drivers/input/evdev.o
/usr/src/linux-2.6.12.3/drivers/input/evdev.c
/usr/src/linux-2.6.12.3/include/config/input/evdev.h

@gajownik: Dzięki. Może spróbuje. Chociaż wygląda dość skomplikowanie :(

A tak OT, to co ten watek ma wspólnego z administracją systemu? Przenoszę do odpowiedniego działu...

Sorry. Mój błąd :)

/usr/src/kernels/2.6.11-1.1369_FC4-i686/include/config/input/evdev.h
/usr/src/linux-2.6.12.3/drivers/input/.evdev.o.cmd

Tak się nie da :P Muszisz mieć pliki nagłówkowe z tej samej wersji jądra co źródła. Po pierwsze zaktualizuj system, a po drugie dociągnij paczkę src.rpm → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/4/SRPMS/ i wyekstrachuj z niej źródła → http://fedora.redhat.com/docs/release-note...ernel-exploding