ajma Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Mam pytanie odnosnie uzywania ICEWM. Sciaglem sobie plik icewm-1.2.22.-1.2.fc4.rf.i386.rpm zainstalowalw go korzystajac z GNOME no i jak teraz przelaczyc sie na te ICEWM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 w oknie logowania wybierz sesje icewm jezeli wszystko zadziala i chcesz juz na stale zeby uruchamial sie icewm to w konsoli wpisz: switchdesk icewm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajma Napisano Wrzesień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 ale w oknie logowania w sesji nie pojawia sie icewm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 zrestartuj X'sy i zobacz czy sie pojawil wpis w "sesji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Rozwiązania są dwa (wybierz jedno): 1. Znajdź w katalogu /etc/X11/xinit plik xinitrc (mam nadzieję, że w Fedorze taki istnieje) i na końcu powinna znajdować się ścieżka domyślnego WMa uruchamianego przy komendzie startx, należało by tam zamiast tego co jest wpisać icewm czyli np: exec icewm 2. Znajdź w swoim katalogu w /home/ plik xinitrc i dopisz tam (zastąp): exec icewm (ewentualnie odhaszuj jeśli jest tam taki wpis) Następnie wykonaj kolejno czynności: Uruchom terminal i przejdź na root (su -), następnie wklep: init 3 Po wyjściu z Xów zaloguj się na swoje konto i wklep: startx Jeśli wszystko będzie dobrze to odpalą ci się X'y z IceWM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Po wyjściu z Xów zaloguj się na swoje konto i przejdź na root (su bez -) Wklep: startx Jeśli wszystko będzie dobrze to odpalą ci się X'y z IceWM. Tak????. X-y i root???????, co jeszcze mu fajnego doradzisz????ajma robisz sobie w domowym katalogu ten .xinitrc o zawartości exec icewm Tak jak ci wyżej napisano kompa daj na 3 runlevel, po wpisaniu startx wchodzisz do tego icka, sam z niego korzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 Tak????. X-y i root???????, co jeszcze mu fajnego doradzisz???? Uh sorki, naturalnie nie trzeba klepać su przy startx, pomyliło mi się z rozpędu z poleceniem init, które trzeba wykonywać jako root. Dzięki za uwagę asasyn . PS. Już poprawiłem w opisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajma Napisano Wrzesień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Co oznacza kompa daj na 3 runlevel i gdzie wpisać startx? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Wykonujesz kolejno: su - Później nano /etc/inittab i zmieniasz w tym pliku 5 na 3,po edycji linia odpowiedzialna za runlevel ma wyglądać tak id:3:initdefault: Po restarcie będziesz zalogowany w trybie tekstowym i wtedy piszesz startx. Tak na marginesie zainteresuj się troszke bardziej Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Uruchom terminal i przejdź na root (su -), następnie wklep: init 3 Po wyjściu z Xów zaloguj się na swoje konto i wklep: startx Czyli otwierasz sobie terminal i wpisujesz: su - (przejdziesz na root) init 3 (wyjdziesz z X'ów) Dalej pojawi się ekran logowania i zalogujesz się na swoje konto (swój login) czyli powiedzmy: login: ajma password: I po zalogowaniu będziesz miał wiersz poleceń tak jak w terminalu i wpiszesz: startx Po tej komendzie uruchomią ci się X'y w oparciu o wcześniej wyedytowany skrypt xinitrc, w którym powinieneś mieć wpisane (odhaszowane): exec icewm , pozostałe polecenia exec czyli np. exec wmaker, exec startkde powinny być zahaszowane. Jeśli nie jesteś pewien poprawności skryptu xinitrc skopiuj nam tutaj jego zawartość (treść). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Zamiast exec icewm lepiej jest wpisać exec icewm-session Dzięki temu można sobie coś przy starcie środowiska uruchomić. http://icewm.golf-olszewka.pl/faq.php?numer=1 Co do dodawania własnych wpisów ze środowiskami do kdm/gdm to z tym zawsze były, są i pewnie zawsze będą problemy. Dlatego ja jestem za tym, aby ich w ogóle nie używać ;-) Tak jest wygodniej i szybciej ;-) Jakbym się chciał dostać przez startx do jakiegoś środowiska, to by mi chyba broda osiwiała, gdybym miał co chwile się bawić init 3 ;P Przy odpalaniu kompa od razu w init 3 jest dużo fajniej → włączam co chce przez jeden mały wpis w ~/.xinitrc i szafa gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi