Skocz do zawartości

Host Serwera ?

marcintom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Jak sprawdzić host mojego serwera tzn mam podpiętą neostradę i chciałbym miećc możliwość sprawdzenie w danym moemncie przez jakieś polecenie. Robiłem to do tej pory z pomocę netstat i grep ale to nie jest najszybsza metoda (_z tąd_ → stąd) ORT to pytanie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

tzn mam sobie serwer na fedorze która jest podłączona do neostrady

Chciałbym z pomocą jakiegoś polecenia bądź Bóg wie czego dowiedzieć się jaki jest adres ip bądź host mojego serwera tzn zewnętrzny ip pod jaki jestem podpięty przez neo bo jak wiadomo jest on zmienny.

robiłem to tak że sprawdzałem w netstat połączenia tcp z innymi hostami

ale nie zawsze są więc to nie jest dobra metoda

Dzięki za odpowiedz drogi urzytkowniku abc, ale nie dokońca o to mi chodzi.

Tzn chciałbym to zorbić bez serwerów pośrednich tzn chciałbym określić mojego hosta bądź ip bez użycia jakiegoś innego serwera tzn tak żeby nie nawiązywać zbędnych połaczeń za pomocą interenetu bo to kosztuje czas i transfer ( być może nie wiele ) ale jak sie chce to robic regularnie to sie uzbiera.

Nie wiem być może komuś to pomoże w rozwiązaniu tego problemu - mianowicie przyszło mi do głowy że może ten cały interfejs ppp od neostrady zapisuje podczas nawiązywania połączenia z netem ip gdzieś do jakiegoś pliku tekstowego - znalezienie takiego pliku rozwiązało by problem - łatwo powiedzieć :]

Błagam pomóżcie

UFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF

Widać że jestem początkujący, wiedziałem że coś takiego jest ale nie wiedziałem jak to się nazywa.

Tego mi było trzeba OGROMNE DZIKI wiedziałem że jak załapiesz o co mi chodzi to mi pomożesz ;)

Pozdrawiam :D

wymyśliłm swoją :D

/sbin/ifconfig ppp0|grep "P-t-P:"|awk 'BEGIN {FS=" "}{print $2}'|awk 'BEGIN {FS=":"}{print $2}

ale również dzięki za alternatywną propozycję dzięki niej stworzyłem jeszcze dwie właściwie najkrótsze jeśli chodzi o kod a mianowicie

/sbin/ip addr show ppp0 |grep 'inet '|awk '{print $2}'

oraz

/sbin/ip addr show ppp0 |tail -1|awk '{print $2}'

jak nie było to nie było a teraz jest pełno możliwości :]