Wasalli Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Witam zrobilem malom przesiadke z "mandaryny" na fedore i wszystko bylo by pieknie gdyby nie ustawienia monitora lub tez chodzi o grafe. W kazdym badz razie w mandarynie byla taka zakladka w ustawieniach pulpitu i ekram do ustawiania jasnosci i tym podobne zeczy a tu tego nie widze no chyba ze jest gdzie inndziej bo mam z tym problema moj monitorek chodzi na full jasnosci ale jest za ciemno i by sie sprzydalo go podjasnic ale nie ma czym. Wiec pytanie do specow co cza zrobic zeby mozna bylo ustawiac jasnosc, dodam ze jajko mam nowe i stery od nvidi tez sa zainstalowane. Za kazda pomoc bede wdzieczny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 W termianlu su - system-config-display ewentualnie xvidtune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasalli Napisano Wrzesień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 Hymm nie bardzo to pomoglo lub naprawde jestem slepy ale nie widzialem tam nic do ustawiania jasnosci ale i tak dzienki bo o jednym nawet nie wiedzialem ze mozna takie cos odpalic Jak by ktos mial jescze jakies mozliwosci wyjasnienia mi mojego proglemu to bede wdzieczny bo ogulnie → ogólnie systemik nie jest zly tyle ze jazda z ta jasnoscia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FabJaN Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Witam! Dzisiaj zainstalował sobie FC4... Poprzednio zdarzało mi się już używać MDK9.2 toteż jako tako pojęcie o systemie mam. Padłem jednak na czymś wydawałoby się banalnym... Mianowicie domyślną rozdzielczością na desktopie była 800x600. Już od początku zauważyłem, że system nie bardzo rozpoznał monitor. A na liście monitorów nie było mojego (Hyundai L70N). Wybrałem więc z listy domyślny monitor LCD z rozdzielczością 1024x768, ale i to okazało się jakby za mało. Zmieniłem rozdzielczość na tę o piętro wyższą i po zrestartowaniu X'a wyskoczył mi napis na ekranie mniej więcej takiej treści, że nie może wyświetlić obrazu w takim ustawieniu... Problem polega na tym, że nie wiem jak wrócić choćby do tych domyślnych ustawień z 800x600 bo przecież na ślepo się nie da nic zrobić Pomóżcie! Da się coś zrobić? Czy najlepiej po prostu załadować systemik na nowo? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Wciśnij ctrl+alt+F2 i zaloguj się jako root Następnie nano /etc/X11/xorg.conf Odszukaj sekcję monitora i wpisz odpow rozdzielczość Spróbuj zmienić wpis na Section "Monitor" Identifier "PnP" VendorName "Generic" ModelName "Generic" Option "UseEdidFreqs" Option "DPMS" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FabJaN Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Poszło! Co prawda zrobiłem to inaczej jak podałeś. Po prostu gdy odczytałem Twojego posta nei było jeszcze tego kodu z sekcją... Odnalazłem opcję Display i po prostu usunąłem tę najwyższą rozdzielczość i jakoś zadziałało Wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ildefons Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Mam WIELKI problem (jak dla mnie oczywiście). Właśnie rozpoczełem moją przygodę z Linuxem (FC4) i tu bach... wszystko się ładnie zainstalowało tak jak chciałem tylko... Monitor - mam stary monitor lcd V7 - a FC4 tego nie widzi co gorsza nie mogę nic wybrać (Display->Sprzęt) - jest tylko opcja anuluj, a wybrany jest unknown monitor. Co chyba daje mi tylko 800x600. Pomocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 za pomoca wpisow w xorg.conf mozna ustawic wiele opcji dotyczacych monitora: http://www.x.org/X11R6.8.2/doc/xorg.conf.5.html#sect9 poza tym zachecam do skorzystania z google w poszukiwaniu przykladow plikow konfiguracyjnych, nawet na forum znajdziesz sporo takich plikow, dzieki nim skonfigurujesz rozdzielczosc wyswietlania (odpowieni wpis powinien byc rowniez w sekcji "Screen"), gamme itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ellsar Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Wie ktoś może jak ustawć w FC4 opcję privot w monitorze??? Mam Lcd'ka i nie mogę za nic w świecie dojść gdzie to ustawić. W KRandRTray opcje obrotu o 90 stopni mam zasłonięte, czy ktos wie jak i gdzie to ustawić??? Teroretycznie karte grafiki mam skonfigurowaną dobrze(wygaszacze, gry śmigają - Ati 9200).... wiec moze to w X11 trzeba pogrzebać, ale ja nie wiem gdzie. Bardzo proszę o pomoc!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 wiec moze to w X11 trzeba pogrzebać najpierw pogrzeb troche w google - kurcze czy ty przeczytales moj post powyzej w ktorym zachecalem do szukania w google? W KRandRTray opcje obrotu o 90 stopni mam zasłonięte, czy ktos wie jak i gdzie to ustawić??? ustawienie znalazlem w google w 5 sekund, program KRandRTray jest nakladka na XRandR i trzeba ten programik skonfigurowac: w xorg.conf: Option "RandRRotation" "true" w .xinitrc / .xsession: xrandr -o left Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ellsar Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Dobra, dobra, całe google przeszukałem, przeszukalem listy dyskusyjne, ale nawet tam mnie ludzie olali. Nie jestem aż takim Guru Hakerem, po prostu używam Linuksa na codzień. Jak możesz to wytłumacz mi to powoli i dokładnie jak IDIOCIE, proszę w .xinitrc / .xsession: xrandr -o left gdzie to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Najprędzej powinieneś znaleźć te skrypty w swoim katalogu domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ellsar Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 No i problem w tym że nie mam czegoś takiego: .xinitrc / .xsession: a moje kombinacje z "xrandr -o left" wywaliło tylko kilka błędów. Jak zanalzłem NA GOOGLACH ludzie też mają takie problemy, ale odziwo jeszcze ich nikt nie rozwiązał np: http://www.groupsrv.com/linux/post-377488....50c8dbdb1387e47 już nie mam zielonego pojęcia co robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 .xinitrc ten powinieneś mieć jeśli używasz FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ellsar Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Mam FC4 + KDE 3.4.0(standardowo) w domowym(./home) tego nie mam, zrobiłem mu nawet szukaj... może mi czegos brakuje z pakietów, albo coś??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi