Pablord Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Jak rozdzielać miejsce na dysku? Czy wszystkie programy instalują się w "/" ? Narazie powiedzcie jak rozdzielić 30 GB (ramu mam 512 MB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Swap 512MB (na mniej chyba anaconda nie pozwala) 10GB na / i reszta na /home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Czemu aż 20 GB na /home? JAk jest z tymi programami? Zdaje mi się, że więcej miejsca powinno być na programy niż na swoje pliki. I czy swap nie powinien być dwa razy większy od ramu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Na system (/) daj sobie z 7-10 GB, na swap faktycznie z 0,5 G tak jak doradza Faust (2xRam to założenie czysto teoretyczne), a na Home resztę no chyba że chcesz mieć niezależną partycję (partycje) na swoje pliki zamiast Home, to możesz sobie takową stworzyć i gdzieś podmontować. Na Home nie musisz tworzyć specjalnej partycji, wtedy katalog Home będzie w obrębie przestrzeni przeznaczonej na partycję główną "/" (będzie podkatalogiem partycji /), wadą takiego rozwiązania jest fakt, że w razie gdybyś chciał przeinstalować system musiałbyś przenieść zawartość Home na inną partycję lub nośnik, bo usunięcie (sformatowanie) partycji głównej usunie także pliki z Home. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 W takim razie dlaczego gdy teraz (chyba 6 GB na ? o ile pamiętam i ok. 20 GB na home) chcę zainstalowac Wine wyskakuje mi, że mam za mało miejsca na dysku? Instalowałem tylko Kadu, Skype, Javę i stery do Ati. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Może skończyło ci się miejsce na "/'. Fedora jest bardzo rozbudowaną dystrybucją i domyślnie instaluje ogromną liczbę pakietów, a to niestety zajmuje sporo miejsca. Sprawdź ile masz wolnego miejsca na /. W konsoli wklep: df -h / I zrzuć to co dostaniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 Racja. Wolne tylko 6.4 Mb System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na /dev/hda7 4,8G 4,5G 6,4M 100% / Nie za bardzo mi się to podoba. Myślałem, że można instalowac na /home, a teraz widocznie marnuje mi się tam przestrzeń . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 No to już znasz odpowiedź na swoje pytanie . Zrób porządki w systemie, wywal wszystkie programy które nie są ci potrzebne, a zwolnisz sporo miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 a instalowac programy mozesz ewentualnie z opcja --prefix=/home/nazwa_profilu - wtedy nei bedziesz zajmowal miejsca z / tylko z partycji /home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2005 (edytowane) Dzięki, właśnie o to mi chodziło . Ale i tak zainstaluję Fedorę jeszcze raz żeby mieć więcej miejsca na /. Nadeszła chwila wielkiego wyzwania. Zamierzam zainstalować w najbliższym czasie (może nawet dzisiaj) Gentoo. Jak podzielić dysk 120 GB? Który system plików wybrać: ext3 czy ReiserFS? Edytowane Październik 14, 2005 przez Pablord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 Tak samo. Jesli będziesz używał dużej ilości małych plików to reisefs, a jeśli będziesz trzymał filmy na dysku to raczej ext3 (tylko przy malych plikach reisefs jest szybsze od ext3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablord Napisano Październik 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Ehhh... Ponad 24 godz. pracy komputera poszły na marne... 3 próby instalacji... Zawiodłem się... Nie udało się. Kiedy za trzecim razem wydawało się, że zakończyłem instalację, zrobiłem reboot i... jakiś error. Wciskam "dowolny klawisz" aby kontunyować... i ekran w paski. Miałem już dość... Robiłem wszystko wg instrukcji zamieszczonej w "Linux+ Extra!". W jednym miejscu chyba przez przypadek nie potrzebnie wpisali "1" w nazwie pliku ;-). Za tydzień jeszcze raz spróbóję zainstalować, tym razem jednak według instrukcji zawartej na płycie (oficjalna instrukcja Gentoo). Jeśli znów się nie powiedzie... zainstaluję Fedorę. A miało być takie proste. Cóż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 Nie wiem czy Gentoo to najszczęśliwszy wybór, system jest owszem szybki i bardzo elastyczny, ale jego instalacja i konfiguracja zajmuje zbyt dużo czasu. Musisz na zabawę z nim przeznaczyć długie godziny i nastawić się na wiele problemów. Od pewnego czasu mania Gentoo zaczyna przygasać, w momencie pojawienia się tego distro w sieci wszyscy rzucili się na ów system jak „szczerbaci na suchary”, a dziś w rankingach popularność Gentoo systematycznie spada w dół. Myślę że zanim zabierzesz się za ten system, lepiej abyś spróbował swoich sił w pracy z takimi dystrybucjami jak Slackware, Debian, Arch czy CRUX Linux, a dopiero później jeśli uznasz za słuszne zainstalujesz Gentoo. Ja za zabawę z Gentoo nigdy się nie brałem, dla mnie to strata czasu choć niewątpliwie owa dystrybucja ma bardzo wielu sympatyków, którzy mają na ten temat nieco inne zdanie. Na zakończenie, instrukcja instalacji systemu ma charakter poglądowy i niewątpliwie sporo będziesz musiał zrobić sam, często metodą prób i błędów (przydaje się jakieś LiveCD ), by wreszcie nauczyć się poprawnej instalacji i konfiguracji wybranego systemu (zwłaszcza tych tzw. trudnych dystrybucji). Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi