Skocz do zawartości

Glade I Statusbar + Status Natężenia Głośności

neo_fox

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuje sobie napisać mały Interface w Glade.

Zrobiłem suwak którym można regulować natężenie głośnoście dźwieku i chciałbym aby aktualna pozycja suwaka była wyświetlona w pasku statusu. Mam więc w pliku callback.c:

gboolean on_hscale1_change_value (GtkRange *range, GtkScrollType scroll, gdouble value, gpointer user_data)
{
    if(value > -0.1 && value < 100.1)
    {  
 char myBuffer[1000]; 
 printf("Volume: ");
 printf("%f \n",value);
 sprintf(myBuffer,"aumix -v%f", value);
 system (myBuffer); 
 gtk_statusbar_push((GTK_STATUSBAR(statusbar1)),0, myBuffer);
    }  
    return FALSE;
}

Na początku pliku dopisałem oczywiście:

extern GtkWidget *statusbar1;

Ale funkcja jakoś nie zna mojego paskastutusowego :(

callbacks.o(.text+0x2de): In function `on_hscale1_change_value':
/home/radek/Projects/carPC/src/callbacks.c:129: undefined reference to `statusbar1'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [carpc] Error 1

Ma ktoś jakiś pomysł co i gdzie napisać aby funkcja on_hscale1_change_value() wiedziała o istnieniu pasku statusu?

Inne pytanie: jak wyciągnąć od systemu informację o aktualnym stanie natężnie głośności dzwięku? W tej chwili jest tak że suwak startuje zawsze od zera a nie od tej pozycji w której powinien się znajdować. Aby to zmienić potrzebuję informacje od systemu w jakiej pozycji suwak powienien być ustawiony

Ok pierwszy problem rozwiązałem. Pozostaje jeszcze sprawa z głośnością

Jezeli uzywasz Fedory 4 to proponuje zrobic tak:

- zaktualizowac GCC do 4.0.1

- jezeli to mozliwe zrezygnuj z kodu generowanego przez Glade bo u mnie kompilacja takiego kodu tez nie wychodzila, prioponuje poczytaj o Libglade

jak cos to wyslij mi na maila swoj programik, zobaczymy co sie da z tym zrobic :]

[email protected]

Prosze bardzo, nie ma za co! :)

Pamietam swoje poczatki (nie tak dawno bo jakies dwa lata temu), bylo piekielnie ciezko Gdyby nie pomoc spolecznosci linuxowej (glownie, choc i innych tez) nie robil bym tego so teraz robie (poszukaj w dziale "Programu" watku o mojej aplikacji "GBiblioteka". Staram sie odwdzieczyc za czas, ktorzy inni ludzie kiedys mi poswiecili i pomagam jak potrafie :P

neo_fox na jakim poziomie znasz C i GTK? Bo szukam kogos do pomocy przy moim programie... moze masz ochote? jak tak to daj znac!