Skocz do zawartości

Kilka Pytań Bardzo Początkującego

SQ9MEM

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zainstalowałem Fedore i mam problemy z wieloma rzeczami, bo z linuxem nie miałem praktycznie żadnej styczności.

Mam pytania dotyczące kilku różnych kwestii, o które teoretycznie należałoby pytać w kilku różnych działach, ale w ten sposób musiałbym założyć kilka tematów.

A oto pytania:

1. Jak sprawić, żeby systemu uruchamiał się z domyślnie włączonym numlockiem ?

2. Gdzie zmienić częstotliwość odświeżania ekranu ?

3. Mam drugą partycje z Windowsem XP (NTFS) - jak mogę zobaczyć co na niej jest ?

4. Po restarcie systemu ikonki na Pulpicie (nie wiem, czy w przypadku Linuksa tak się to nazywa, ale wiadomo o co chodzi) są nieuporządkowane - dlaczego tak się dzieje ?

5. Posiadam kartę Leadtek WinFast TV2000 XP Expert - jak zmusić ją do współracy i jakoego programu do niej używać (najlepiej z możliwością nagrywania) ?

6. Jaki program podobny funkcjonalnie do Winampa byście polecali ?

7. Na niektórych stronach internetowych przy małych czcionkach kombinacje niektórych znaków (liter) zlewają się - tak samo teraz, gdy pisze, to niektóre litery zlewają się - np. "l" z "e" - co z tym zrobić ?

8. Jak to zrobić, żeby przy przeglądaniu różnych rzeczy (np. przechodzeniu z jednego folderu do drugiego) nie otwierało się nowe okno, tylko żeby otwierało się w tym samym oknie ?

9. Jaki byście polecali (_menadżer_ → menedżer) ORT pobierania plików (najlepiej by było, żeby współpracował z Firefoxem) ?

10. Jak zmienić w "Aplikacje"->"Internet" nazwe "Firefox Web Browser" na "Firefox" ?

11. Jakiego programu współpracującego z GG użyć ?

12. Pliki ściąganie Firefoxem nie pojawiają mi się na pulpicie - widać je dopiero po restarcie systemu, mimo że "Wyszukaj pliki" znajduje te pliki ?

Na razie to chyba tyle pytań - mam nadzieje, że się na nie nie obrazicie - jestem kompletnie początkujący.