ajma Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Mam pytanie do przypietego tematu (wykorzystałem zawarty tam opis). Ale mam problem z czymś takim: Autor pisze Plik /etc/fstab odpowiada za montowanie systemów plików w systemie. Jeśli chcemy, żeby nie wykonywać ciągle punktu 4º, należy do /etc/fstab wpisać poniższą linię (to jedna linia -- może się złamać w oknie przeglądarki): Znalazłem ten plik fstab ale nie potrafie go otworzyć nawet z uprawnieniami root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Zamiast klucza użyj myszki A na poważnie: a jak próbujesz, że nie wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2005 Znalazłem ten plik fstab ale nie potrafie go otworzyć nawet z uprawnieniami root? Spróbuj zalogować się na roota, wpisać chmod 644 i dopiero zedytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajma Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 no własnie ponawiam moje pytania wchodze do katalogu /etc/ jest tam plik fsatb klikam no i pojawia się komunikat : Nie można wyświetlić "/etc/fstab" (oczywiscie jestem zalogowany jako root). Jest tak jakby plik ten nie był skojarzony z programem w którym ma byc otworzony - jak temu zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 jak temu zaradzić? Edytować go z konsoli I nie logować się na roota w x'sach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Październik 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2005 1. Mozesz na "su" albo na "su -" w konsoli uzyskac prawa root-a i wpisac vim /etc/fstab fajnie sie w tym pisze edycja prosta: insert - mozna wpisywac Esc - koniec wpisywania :wq - wychodzenie z zapisaniem :q! - wychodzenie bez zapisania a oto moj fstab bedzie ci łatwiej, mi wszystko smiga jak talala LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /home/wida/C ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /home/wida/D vfat auto,users,rw,exec,codepage=852,iocharset=iso8859-2,umask=0 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Mozesz tez edytowac za pomoca: 2. Start > Narzedzia Systemowe > menedżer plików - Tryb Administratora i wpisac se hasło root 3. Albo odpalic konsole wpisac su i haslo root i wpisac nastepnie mc(midnight commander) F4 edytujesz F2 zapisujesz pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ajma Napisano Październik 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 dziekuję wszytskim za pomoc już wszytsko gra i buczy jesli chodzi o partyce. Jeszce nie wiem jak zrobić zeby kolejno okan sie nie otwierały kiedy otwieram kolejne katalogi: Chcę żeby jak otworzę kolejny podkatalog poprzednie okno się zamykało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Październik 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2005 Masz gnome? W nautilusie Edycja/Preferencje/Zachowanie/Otwieranie w oknie przeglądarki. I nie będzie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi