Skocz do zawartości

Linux W Szkołach

Faust_

Rekomendowane odpowiedzi

Raven napisał:
Zauważ, że perl uczniem nie jest. :rolleyes:

fakt ;) jestem studentem... jeszcze :)

jednak ze wzgledu na to ze ratuje z opresji nie tylko sprzet na pracowniach, ale rowniez komputery nauczycieli, troszke chetniej sluchaja co mam do powiedzenia ;)

mysle jednak ze trzba podejsc nauczyciela sposobem, juz w liceum bylem opiekunem pracowni komputerowej, jednak nie dlatego ze nauczycielka przyznala sie ze umiem cos zrobic lepiej od niej, tylko dlatego ze bylem chetny pomoc ;)

sposobem mozna wiecej osiagnac niz "chamskim" stwierdzeniem swoich mysli (nawet jezeli sa prawdziwe) ;)

Na szczęście ja mam to za sobą.

Wracając do nauyczycieli, to jak oni mogą wiedzieć coś o linuksie a tym bardziej się na nim znać, jeżeli są po studiach(albo i nie) np. matematycznych i to ze 20-30 lat temu, przeszli szkolenie komputerowe i uczą worda prze dwa lata na informatyce, albo pokazują jak to się przesówa ikony po pulpicie(poważnie wam mówię już się spotkałem z tym jak mnie usiłowano nuczyć tworzyć foldery na pulpicie - paranoia).

Niedawno, jakiś rok temu wylecialo mi się z uczelni i trafiłęm na infe do profesji na pół roku. Miałem tam przedmiot o piknej nazwie systemy operacyjne i to z babą(nic do nich osobiśie nie mam). Pomyślałem sobie że dobra popa będzie na zajęciach, ale ona przeszła samą siebie. Na którychś zajęciach dostaliśmy karty z zadaniami, no to ambitnie czytam.

zad1)

Za pomocą właściwości mojego komputera odczytać pojemność dysku(jakieś żarty?). Myśle sobie dobry będzie ze mnie technik informatyk, ale nie poddaje się i czytam dalej

zad 2)

Na dysku C stworzyć folder o jakiejś nazwie a w nim kolejny folder i tak do bólu, gdzie w każdym stworzyć dokument i wpisać coś tam. K... gdzie ja jestem ?

Patrzę na kartke a tam jeszcze 6 zadań, chyba nie dam rady.

Pomyśleć, że szkoła miała mi dać tytuł technika... Oni mają certyfikat z ministerstwa. Zastanawia mnie tylko jakim cudem go zdobyli ?

Dodam jeszcze, że kompy działały na koncie użytkownika(coś takiego jest w xp home nawet). Jak tu się teraz czegoś nauczyć. Jak baba zeszła na tematy linuksa i podobnych mu to już była kompletna porażka. Wyszło na to że w kilku prowadziliśmy za nią zajęcia, bo jak ona coś powedziała, to żal d*pę ściskał i treba było co nieco sprostować.

Na szczęście na studiach jest nieco inaczej, chociaż nie wiem po co mnie uczą pascala, no ale nie wnikam(w końcu jestem na energetyce a nie na inf i mam wstęp do infy).

Chociaż teraz chyba ta świadomość alternatywy dla win jest większa, bo dużo o tym się mówi, robione są jakieś akcje, uczniowie zachęcają i tak dalej.

Popatrzcie na to z tej strony... Czego mozna nauczyc majac do dyspozycji jedna godzine na tydzien i sadzajac uczniow do kompa dwojkami? Jeden klika LMB drugi RMB? ph34r.gif Zbyt szeroka dziedzina wiedzy zeby taka "nauka" miala jakikolwiek praktyczny sens. Ci ktorzy z kompa korzystaja na codzien w domu niczego nowego sie nie naucza, a reszta i tak nie bedzie miala gdzie wiedzy utrwalic i poszerzyc. Sztuka dla sztuki.