qmic Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Mam taki problem ze w zakdladce zabezpiecznia , Uprawnienia moge zmienic, ale tylko dla uzytkownikow ktorzy sa na liscie, nie moge dodac nowych, jak biore dodaj uzytkownika to prosi podanie uzytkownika i hasla do serwera na ktorym jestem juz zalogowany. Co oczywiscie skutkuje bledem ze juz jestem zalogowany. I jeszcze jedno. Za pomoca windowsa moge zmieniac ustawienia, ale w zakladce zabezpiecznia. Nie sa one wyswietlane (tzn. moge tylko ustawiac). Ktos podpowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 LEKTURA ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Październik 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2005 Polecam dobre HOWTO tylko dla gentoo http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Implement_Sam...mba_as_your_PDC Doczytaj troche o montowaniu partycji linuksowej z ACL. przykład fstab # /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 /dev/hda5 none swap sw 0 0 /dev/hdc /mnt/cdrom0 iso9660 ro,user,noauto 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 #---------------------------------------------------------------------# /dev/hde /mnt/warehouse ext3 defaults,acl 0 0 /dev/hdf /mnt/library ext2 defaults,acl 0 0 /dev/hdh /mnt/webserver ext3 defaults,acl 0 0 /dev/hdg /mnt/warehouse2 ext3 defaults,acl 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Październik 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Ale ACL mi dziala. Moge zmieniac uprawnienia, ale tylko uzytkownikow nie moge dodawac. Chodzi mi o to ze jak otwieram zabezpieczenia na windowsie. To np. mam uzytkownika qmic (bo qmic juz mial ustawione uprawnienia). Moge je zmieniac. Zapamietuje mi je. (Sprawdzam za pomoca getfacl) Ale nie wyswietla! To po pierwsze. Po drugie chce np. ustawic aby user antro mial uprawnienia do tego pliku, klikam dodaj, no i nie moge. Bo prosi o usera i haslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Nom, ebook za długi żeby go czytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Znalazlem rozwiazanie. Odpowiedz byla prosta. Po prostu jest tak, kiedy samba nie jest PDC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi