Skocz do zawartości

Całkiem Lamerskie Pytania

wert

Rekomendowane odpowiedzi

Cze

Jestem wert,mam XXX lat,pochodzenie robotniczo-chłopskie i dla wielu z was nie będzie to zaskoczeniem....

Ale jestem nowy i zadam głupie pytania rolleyes.gif

1.Jak zrobić by okna nie otwierały sie jako nowe?

Wierzcie albo nie ale od wczoraj skacze po forum i jedynego posta znalazlem w którym ktoś pisze żeby poszukać bo to jest gdzieś tu.Byc moze przegapiłem to bo ja tego nie znalazłem.Jak ktos wie gdzie to jest to proszę o linka.

2.Jak odpale Kadu to w trayu wyskakuje mi często błąd HUB czy cos w podobie,ci co mieli taki problem to kumną o co biega.

3.Jestem tak stary jak w avatarze,wiec mam swoje słabości tongue.gif Lubie porzadek na pulpicie,chodzi mi o panele(to tam gdzie ten kapelusz.Aplikacje,Środowisko itd).Chciałbym aby oba znajdowały się na dole,potrafie to zmienić,ale po kolejnym odpaleniu mam znów jeden na dole,jeden na górze.

4.Co to własciwie znaczy że mam uprawniena 500?

jesli chodzi o system to siedze na Fedora Core 4.

Pozdro

Ad1. To się robi w zależności od środowiska (chyba), ale GNOME: nautilius -> edycja -> preferencje -> zakładka zachowanie -> "otwieraj w oknie przeglądarki"

Ad2. To jest błąd połączenia z serwerami GG, niekiedy padają - na to nic nie poradzisz

Ad3. Zapisz ustawienia podczas wylogowywania/wyłączania systemu.

Ad4. Prawa dostępu 5 - właściciel (odczyt + wykonanie), 0 - grupa (brak dostępu), 0 - inni (brak dostępu).

Polecam poczytać strony man dla poleceń chmod, chown, chgrp, FAQ tej strony lub znaleźć/pobrać jakiś kurs linuksa z sieci (np stąd lub stąd )

Wróć na windowsa

Co Ty nie napiszesz?? Skoro ktoś już zainstalował linuksa to nie po to żeby od razu wracać do win!!! Opamiętaj się chłopcze!!! Z takim nastawieniem to tylko zniechęcisz ludzi do tego systemu!!!

perl ma racje

też mnie troche denerwuje powtarzanie tematów, ale jak ktoś przeczyta taką wypowiedź

Wróć na windowsa

to ludzie czytający to forum pomyślą sobie że jesteśmy fanatykami linuksa i nie chcemy zachęcać innych osób to urzywaniaużywania tego wspaniałego systemu

@wert to moj brach z forum www.shareosiol.com a ja w linuxe jade juz ze 6 lat, pomagam mu jak moge, gdyby nie moja choroba penie nie pytał bym o zeczy logiczne !! trudno, @wert dopiero zaczyna i bardzo by chciał wszystko zrobic najlepiej i najszybciej i to jest idea ktora powinna przyswiecac forum, raz sie nauczyc ale porządnie, a pierdyliard razy na moim forum tez odpowiadam sekstyperdyliard razy takie jest zadanie forum, i ludzie nie zatracajcie sie, zawsze na forum jest ktos nowy i bardzo mądry jak sie komus juz nie chce odpowiadac, to nie ch nie odpowiada albo dajcie moderke komus innegmu, a google, to fakt tam mozna wszytko znaleść, ale trzeba wiedziec jak szukac i to jest to, jak koles nie zna zagadnienia (_wogule_ → w ogóle) ORT, to jak ma znaleść ? z tym sie trzba na forum zwrucic prawda :> hehe

pozdrawiam

http://www.google.pl/linux

Wpisz tu sobie chmod 500

Ten HUB ci wyskoczy zawsze gdy komunikator jeszcze nie nawiązał połączenia.

Jeżeli ci się zechce KDE używać (nie wiem co teraz masz) to skorzystaj z tego:

http://docs.kde.org/stable/pl/kdebase/userguide/

W tej wyszukiwarce co ci podałem wpisz sobie wyraz komendy albo polecenia

I nie wyjeżdżaj więcej z wiekiem, ja mam 45 lat i ciągle się czegoś uczę.Jak mi coś nie idzie to wyrywam włosy i nie tracę kasy na fryzjera. I tak jak ci napisano nic nie zwalnia od myślenia

No i trzeba zaznaczyć, że wielu ludzi, stawiając pierwsze kroki w Linuksie stawia je też często na forum. W tym momencie nie dość, że musi się nauczyć obsługi systemu ale też poruszać się po forum. Jednym słowem w pierwszych dniach jest skazany na odpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników i moim skromnym zdanie powinno się na to przymknąć oko. Trochę pomóc, odpowiedzieć na pytanie, oraz odesłać do np. jakiegoś fajnego poradnika dla konkretnego systemu, czy tez programu.

Cze

Oki,thx wszystkim za rady.Spokojnie,kazda odpowiedź w jakis sposób uczy.Inna historia ze Linux to inny swiat,niby wsio wygląda znajomo,ale jak sie wejdzie dalej to juz czarna mogiła.Ucze sie,czytam i zamęczam znajomych tongue.gif ale w ten sposób mam juz zainstalowany podgląd Windy,po lekku opanowuje terminal,poprostowałem sprawy o ktore pytałem,wiec na 2 dzień przygody z Linuxem uwazam ze to niezły wynik.

Jeszcze raz thx

Pozdro