dalmatyn Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Witam Mam problem. Wyłączyli mi prąd podczas dzialania systemu. Robiłem e2fsck -cvfy /dev/hda1. Badów nie mam na dysku. Uszkodził mi się fstab, ale naprawiłem. Obecnie system uruchamia się tylko w konsoli. Generalnie mam problem z plikiem ligthread... Plik istnieje, ale nie wiadomo skąd jego właścicielem jest user 6357089 należacy do grupy 6357089 Problem w tym, że bez tego pliku nie da się uruchomić x server. Nie mogę go ani zmienić, ani skasować, ani zmienić właściciela. Wyskakuje mi błąd uprawnień. Dodałem usera o takiej nazwie i jakimś tam haśle, loguję się na niego, ale nie mogę i tak nic zrobić z tym plikiem Można to jakoś obejść? Zrobiłem sobie kopię tego pliku bez zachowania uprawnień. Plik pochodzi z biblioteki glib. Próbowałem nadpisać ją z rpm-a, ale mam błąd uprawnień do zapisu i zmiany nazwy dla libgthread. HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2005 Livecd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Ale co licecd? Zbootować się w trybie rescue? Mam testowo drugą fedorę i z jej poziomu próbowałem coś zrobić z tym plikiem. Klapa. Również chroot nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 Z rescue możesz plik przejąć albo nie możesz więc nie wspominam. Wrzuć jakieś livecd i z jego poziomu będziesz mieć swobodny dostęp do pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Październik 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2005 (edytowane) Próbowałem jeszcze zalogować się jako root od razu w konsoli, potem init 1. plik to /usr/lib64/libgthread-0.so.2.0.0.10 jak dobrze pamiętam. Próbowałem chmod, chown, rm i za każdym razem komunikat: Operacja niedozwolona Dostałem również podpowiedź, aby zmienić atrybut pliku poleceniem chattr -i plik. To poszło, ale nic nie dało. Jeszcze spróbuję dziś z livecd i napiszę co i jak Edytowane Październik 11, 2005 przez dalmatyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cynki Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 Próbowałem jeszcze zalogować się jako root od razu w konsoli, potem init 1. plik to /usr/lib64/libgthread-0.so.2.0.0.10 jak dobrze pamiętam. Próbowałem chmod, chown, rm i za każdym razem komunikat: Operacja niedozwolona Dostałem również podpowiedź, aby zmienić atrybut pliku poleceniem chattr -i plik. To poszło, ale nic nie dało. Jeszcze spróbuję dziś z livecd i napiszę co i jak No i??? bo mam to samo ale podejrzewam eDonkey'a bo ostatnio trochę ssałem i dorobiłem się identycznej sytuacji ale z plikiem... a ściślej katalogiem .mozilla.... nie mam liveCD żadnego póki co ale wierzę, że jakoś inaczej można to przeforsować... tylko jak? są tu jacyś mocniejsi magikowie z pomysłąmi lepszymi od live cd? :D a w zasadzie już spróbowałem z rescue disk do mojej FC4 tyle, że nic to nie pomogło.... no cyba że niepotrzebnie zrobiłem chroot /mnt/sysimage ale sądzę, że to nie miało znaczenia... generalnie poszukuję pomysłów bo trochę mnie trafia... z tym plikiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dalmatyn Napisano Listopad 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2005 Niestety poddałem się i zainstalowałem system od początku. Przy okazji zmieniłem podział dysku na partycje. Przekopiowałem wcześniej /home na inny dysk i kilka plików konfiguracyjnych z /etc i na razie jest miodzio. Nie mam problemu z niektorymi drobnymi błędami systemowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi