Skocz do zawartości

Mplayer Niemożliwe !

Fatal@Error

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ho

Mam problem z uzyskaniem ogonków, mplayera uzywam od zawsze i jak siegam pamiecia, raz były problemy a raz nie bylo, trza bylo stosowac rozne rozwiazania, ale sie robilo bez problemu, teraz za nic nie umiem ustawic polskiego "poprawnego" kodowania juz zjadłem papcie z nerwów pomożcie, kiedys napisałem tu na forum ocnieco ale nie widze tego :/ Prubowałem juz tego:

http://aed_221.webpark.pl/subfont.ttf , normalnej czcionki arial.ttf z windowsa, czcionek instalujacych sie z mplayerem i czcionek na www.mplayerhq.hu, juz nie mam koncepcji wymiekłem a nie chce instalować innej wersji mplayera :/ a wersje jaka posiadam to:

mplayer-1.0-0.lvn.0.26.pre7try2.4

mplayer-gui-1.0-0.lvn.0.26.pre7try2.4

pomoozcie bo normalnie juz mam dosc scared.gif

Chciałbym wiedziec jakie macie czcionki, czy macie dowiązanie w /usr/share/mplayer/~fonts czy to kpiujecie do ~/mplayer/font, czy macie czcioni windosowskie. Jak tak to prosze o ustawienia OSD i samego fonta, wierzcie mi prubowałem juz moze ze 100x nic nie pomaga, aha i kto ma taka wersje jak ja mplayera i czy ze źródeł czy z paczki livna.org instalowales czy recznie czy z yuma itd. bp juz nie wiem sam jak sie wku.... to se zainstaluje nizsza wersje moze pomoze Napiszcie poprostu tak

1. Jaka czcionka i gdzie

2. Ustawienia OSD i font

Ja sobie wyprubuje wszystkie ustawienia i moze ktores mi przypasi, bo juz nie mam koncepcji, zadne ustawienia jakie znalazłem an forum mi nei pasi jak nie wierzycie to moge zrobic screeny z kadego ustawienia(ustawienie i efekt) i zobaczycie sami slag mnie trafia juz :/

pozdro

Wiec tak

1. /home/wida/.mplayer/font/arial.ttf - z windowsa

OSD -none

FOnt - CP1250 oto wynik:

--Resize_Images_Alt_Text--

----------------------------------------

OSD - CP1250

FOnt - CP1250 to samo :/

----------------------------------------

OSD - ISO-8859-1

FOnt - CP1250 to samo :/

na kazdej kombinacji to samo tylko sobób wyswietlania sie zmienia na inne krzaki agrrrrr.

PS. Otusz zrobiłem to i wiem dlaczego tak sie dzieje, konfigurowałem to na filmie The jacket i okazało sie ze plik *.txt jest jakis lewy, ustawiłem kodowanie tak jak radził @lszk na:

OSD - ISO-8859-1

Font- Cp1250

działają wszystkie inne filmy z napisami tylko nie działa plik .txt z The Jacket i prawie musiałem na niego trafic !!! ja to mam pecha, cała noc testowania i tyle niepotrzebnych nerwów ała sad.gif

Hah, też miałem ten problem. Chaciałem obejrzeć The Butterfly Effect i ni w ząb polskich czcionek. W zależności od ustawionego kodowania miałem albo krzaczki albo puste pola, albo podkreślniki. Okazało się, że plik jest napisany w jakimś edytorze, który dziwnie koduje polskie litery. Chyba nawet gedit nie rozpoznawał poprawnie tych krzakółw.

• 3 weeks later...

niestety nie wiem gdzie się zainstalował mój mplayer

po wpisaniu jak w cytowanym http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-18016...ht-mplayer.html

jak skonfifurować mplayera dostałem

[zbyszek@c21-59 ~]$ emerge -pv mplayer

bash: emerge: command not found

tak go nie skonfiguruję

tych polskich czcionek też nie bardzo jak mam uzyskać...

poradżcie proszę

Taki sposób działał mi na każdym distro:

1. Wchodzimy na stronę http://aed_221.webpark.pl

2. Z działu download ściągamy iso(cośtam)fonts.zip i subfont.ttf (inaczej nazwany Arial)

3. Wchodzimy do katalogu /home/nazwauzytkownika/.mplayer

4. Kopiujemy tu plik subfont.ttf

5. W tym samym katalogu tworzymy katalog "fonts"

6. Pobraną paczkę iso** rozpakowujemy gdziekolwiek

7. Z rozpakowanej paczki kopiujemy zawartość katalogu z wielkością czcionki jaką chcemy (w moim przypadku 24) do stworzonego katalogu /home/nazwauzytkownika/.mplayer/fonts

8. Już blisko do końca smile.gif

9. Wchodzimy do mplayera -> opcje

10. W zakładce chyba drugiej - Encoding ustawiamy cp-1250

11. W zakładce chyba trzeciej - Subtitles wybieramy ścieżkę do naszej czcionki subfont.ttf (czyli /home/nazwauzytkownika/.mplayer/subfont.ttf)

12. Akceptujemy zmiany

13. Wychodzimy z Mplayera

VOILA biggrin.gif

Jeżeli zrobiłeś dokładnie tak jak pisałem powinno wszystko śmigać.

Na co trzeba uważać - przy kopiowaniu z katalogu iso**** trzeba przekopiować zawartość katalogu z odpowiednią wielkością czcionki (np. 24)

Trzeba też w ustawieniach mplayera w Subtitles mieć ustawione kodowanie na : Unicode (czego nie wspomniałem smile.gif )