Skocz do zawartości

Przelaczanie (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT

!Ci

Rekomendowane odpowiedzi

Uzywam KDE i mam taka sytuacje. Zapuszczam sobie na moim koncie azureusa, kadu i takie tam rozne programiki. Wszystko ok do czasu kiedy brat nie chce siasc, a ze ..... nie wie co to Linux to d*p reboot i winda (w skrocie smile.gif ). Chcialbym uzyskac efekt przelaczenia użytkownika (takie cos bylo chyba w winxp). Recznie to przelaczam sie na inna konsole, loguje i wpisuje mu

startx -- :3 

i gitara.

Tylko ze on tego sam nie zrobi. Jest jakis programik, skrypt zeby zautomatyzowac ten proces???

W menu KDE masz "Przełącz użytkownika ->" i dalej "Uruchom nową sesję", możesz w ten sposób uruchomić drugą sesję dla innego użytkownika, wówczas przełączać się będziesz między nimi za pomocą kombinacji CTRL+ALT+F7 (pierwsza sesja), CTRL+ALT+F8 (druga sesja) itd. Po zamknięciu którejś z sesji system automatycznie przełączy się do następnej uruchomionej lub wyloguje do KDM, jeśli wyłączona sesja była ostatnią uruchomioną.

Dziwne, może odpal edytor menu i nic nie zmieniając daj żeby zapisały się ustawienia, być może ta opcja automatycznie zastanie powrócona.

PS. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale wydaje mi się że powinieneś używać menadżera logowania dla KDE - KDM, zamiast domyślnego w Fedorze GDM'a (Gnome).