Skocz do zawartości

Jak To Właściwie Jest Z Tymi Kapeluszami?

neo_fox

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam: jak ktoś zdaje dużo pytań na przykład to zbiera na forum sporo punktów i pewnie prędzej czy później zostanie "Ekspertem". I teraz pozostaje kwestia czy ten ktoś poprzez zadawanie sporej ilości pytań czegoś się nauczył.

A może po prostu nie potrafi korzystać z wyszukiwarki. Uwzględniając oczywiście fakt że jego zapytania są dłuższe niż trzy znaki. Bo jak nie są to kredki tongue.gif

Czy może jest to jakoś inaczej?

Ten problem zostanie rozwiązany wraz z przejściem na UNB → http://newsboard.unclassified.de/forum Tam nie ma kapeluszy, a informacja o ilości postów jest trochę ukryta. Całkowicie zgadzam się z autorem tego skryptu - ilość postów wcale nie mówi o wiedzy danej osoby → http://newsboard.unclassified.de/docs/faq#user-ranks

Aczkolwiek pewne zróżnicowanie w tytułach userów powinno się znaleźć, a jego brak jest niewątpliwie małą wadą. Możemy się o tym przekonać na teoretycznym przykładzie: na pytanie opowiadają dwie lub więcej osoby. Jeśli proponowane przez nich rozwiązania wymagają dużo czasu i są pracochłonne dobrze by było, gdyby osoba pytająca wiedziała kto udziala jaj odpowiedzi - wtedy jako pierwsze rozwiązanie wybiera to zaproponowane przez usera, który powinien mieć na ten temat większą wiedzę. Nie chodzi tu o żadne ranki i tego typu głupoty (jestem ich przeciwnikiem jako takich), po prostu jest to rozwiązanie niosące konkretną korzyść dla osób pytających, a o to przecież chodzi na forach technicznych takich jak fedora.pl smile.gif

No ale właśnie w tym rzecz. Skąd pytający ma wiedzieć że duża ilość punktów przy nazwie użytkownika nie świadczy właśnie o jego niewiedzy.

Pamiętam kiedyś był taki jeden użytkownik który w ciągu dwóch tygodni zadał chyba z dwieście pytań, większość takich na które odpowiedzi można znaleźć w starszych postach a nawet w postach przypiętych na stałe.

@gajownik: A kiedy będzie nowe forum ?

@gajownik: A kiedy będzie nowe forum ?

Teraz czekamy na finalne UNB 1.6. _Pat już robi tłumaczenie. Potem trzeba będzie popracować nad skryptem importującym (jak testowałem z wersją 1.5.3 to źle importowało tagi code oraz miało jakieś problemy z awatarami). Kiedy to będzie - ciężko powiedzieć. Wszystkim ostatnio brakuje czasu, więc nie chcę nic obiecywać. Już i tak jestem spóźniony z konfigurowaniem Wiki dry.gif

Bynajmniej nie miałem na myśli segregowania ze względu na ilość napisanych postów  rolleyes.gif

W tym momecie pojawia się pytanie: kto i w jaki sposób ma oceniać poziom zaawansowania użytkownika? Jak ktoś da ciekawy pomysł, to zapytam się twórcy skryptu, czy nie chciałby tego zaimplementować.

Bynajmniej nie miałem na myśli segregowania ze względu na ilość napisanych postów  rolleyes.gif

W tym momecie pojawia się pytanie: kto i w jaki sposób ma oceniać poziom zaawansowania użytkownika? Jak ktoś da ciekawy pomysł, to zapytam się twórcy skryptu, czy nie chciałby tego zaimplementować.

No właśnie w tym rzecz. Może to jednak nie jest najgorzy system

Może to jednak nie jest najgorzy system

Właśnie, że najgorszy tongue.gif Wystarczy popatrzeć na niektóre osoby (zwykle te początkujące), które często piszą bez sensu i nikomu nic nie pomagają. Wszystko robią, by mieć tylko więcej postów dry.gif

Te kapelusze działaja na nich jak płachta na byka ;-) W UNB tego nie ma i ludzie mogą się skupić na merytorycznej dyskusji. Jak komuś jest potrzebna ilość postów danej osoby, to zawsze może sobie kliknąć na “trójkącik” obok czyjegoś nicka i pojawi się wtedy więcej informacji o danej osóbce :]

znam dosc ciekawe rozwiazanie, pochodzi z forum elektroda.pl na ktorym bywam (ostatnio bardzo rzadko)

polega na stawianiu "plusikow" przez osoby ktorym pomogles, jezeli dana osoba uwaza ze twoja odpowiedz badzo jej pomogla i rozwiazala problem stawia Ci "plusika" przez nacisniecie buttona "Pomógł" przy Twoim poscie,

oczywiscie to nigdy nie wyeliminuje osob ktore beda w jakis sposob oszukiwaly, jednak jest oprocz wskaznika liczby postow dodatkowa informacja na temat wiedzy uzytkownika

Na chwilę obecną najlepszymi rozwiązaniami są: wybór takich osób przez osoby ogólnie znane i cenione na danym forum (choć i z ich wyborem czasem jest problem tongue.gif ) oraz właśnie opcja zaproponowana przez Perla, a więc system plusików - choć ten również nie za bardzo mi pasuje... Jednym słowem pat dry.gif

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że info na temat użytkownika w formie "punktu za udzieloną pomoc", bądź też sumy ocen jest czymś, co w najlepszej sytuacji pomoże osobom, które dopiero co znalazły się na forum, lub po prostu wpadły na nie na chwilę celem uzyskania odpowiedzi na jakieś jedno trapiące je pytanie. Mówię, że w najlepszym wypadku, bo wątpliwe, żeby ludzie pamiętali zawsze o oddaniu głosu.

Dla użytkownika korzystającego z forum* (* chodzi mi konkretnie o takie akty niespotykanego wręcz w tych czasach szaleństwa, jak czytanie postów od początku do końca wink.gif ) nie jest to, wydaje mi się, żaden problem - kiedy zarejestrowałem się na tym forum, określenie puli osób, do których mam odrobinę większe zaufanie było kwestią mniej więcej jednego dnia.

Hmm... właśnie spojrzałem na linka gajownika do FAQ UNB i zdaje się, że zgadzam się z autorem w zupełności, więc nie będę ciągnąć dalej tematu. smile.gif

Cały ten przydługi wywód sprowadza się do tego, co ( jeśli dobrze zrozumiałem ) już napisał gajownik : Nie ma sensu bawić się w ranki. Nigdy nie odczuwałem dyskomfortu z tytułu braku rzeczonych, a mam wrażenie, że ich wprowadzenie mogłoby zafałszować obraz forum, jako miejsca przyjacielskiej wymiany informacji, poglądów oraz zdobywania wiedzy. Jeżeli notka o ilości postów działa na niektóre osoby, jak płachta na byka, to co by było z rankami? scared.gif

Formuła powinna być taka, żeby żaden początkujący nie pomyślał po pierwszym kontakcie inaczej: użytkownicy forum nie są dla siebie wzajem konkurencją. A punkty są w grach. smile.gif

Pozdrawiam.

kiedy zarejestrowałem się na tym forum, określenie puli osób, do których mam odrobinę większe zaufanie było kwestią mniej więcej jednego dnia

mi to zajelo troszke wiecej czasu,

No ale właśnie w tym rzecz. Skąd pytający ma wiedzieć że duża ilość punktów przy nazwie użytkownika nie świadczy właśnie o jego niewiedzy.

osoba majaca 1000 postow raczej sie o wszystko nie pytala, a jezeli nawet to widac, ze byla zdeterminowana wink.gif i pewnie sie czegos nauczyla smile.gif

ale do sedna, cala sprawa sprowadza sie do odpowiedzi na 3 pytania:

1. czy rank (jakikolwiek) jest w ogole komukolwiek potrzebny ?

2. komu jest potrzebny ?

3. w jakiej formie bedzie spelnial swoje zadanie tym ktorym jest potrzebny ?

jak widac odpowiedz zaprzeczajaca w pierwszym pytaniu zwalnia z odpowiedzi na nastepne 2 wink.gif

ja uwazam (ze swojego googlowego doswiadczenia):

Ad. 1. tak

Ad. 2. bedacym na forum "od swieta", poczatkujacym

Ad. 3. najlepiej system hybrydowy, czyli (posty)+("plusiki")+(przyznane stopnie "wtajemniczenia" przez moderatorow - skrypt zawiadamiajacy o nominacji - bazujacy na liczbie postów, czestosci wchodzenia na forum oraz pomocy innym) - czyli wszystko automatyczne z wyjatkiem zatwierdzenia nominacji wink.gif

Ad. 3. najlepiej system hybrydowy, czyli (posty)+("plusiki")+(przyznane stopnie "wtajemniczenia" przez moderatorow - skrypt zawiadamiajacy o nominacji - bazujacy na liczbie postów, czestosci wchodzenia na forum oraz pomocy innym) - czyli wszystko automatyczne z wyjatkiem zatwierdzenia nominacji wink.gif

Oj wątpię żeby autorowi chciało się takie moduły napisać smile.gif

w phpBB by przemo jest takie cuś co sie nazywa POMOGL. i w szablonie wywalic posty i wstawic ile razy komus pomogl... a te punkty przyznaje autor topiku kolo odpowiedniego posta. poza tym mozna ustalic na jakich forach na to dzialac