zachariasz Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Witam, No powiem Wam że Fedora jest naprawde super i już po 3 dniach korzystania jestem nim zachwycony (po tylu latach z windows) Dobra a teraz takie pytanie: jak sprawdzić kto zalogował się z sieci i jakie pliki ma w danej chwili otwarte. No i gdzie są ustawienia firewall. (jeśl możecie to napiszcie mi to jak najprościej bo nadal jestem lamerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergo Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 Fedora nie jest super - jest niezła. 4-ka przy instalacji wywaliła się na partycjonowaniu i było terzeba podzielić dysk z konsoli fdiskiem, potem brakowało bibliotek (kompilacja kadu) i trzeba było zrobić symlinka do liba (instalacja firefoxa) - Ciekawe co jeszcze wyjdzie w praniu. Narazie z mojego doświadczenia najlepsza była 1-ka i 3-ka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2005 4-ka przy instalacji wywaliła się na partycjonowaniu Nie modyfikowałeś partycji przy użyciu Partition Magic albo nie używałeś Norton Ghostów czy innych badziewi? Te programy potrafiłu popsuć tablicę partycji. potem brakowało bibliotek (kompilacja kadu) No wiesz, nie można w podstawowym systemie instalować wszystkiego co sie może kiedykolwiek przydać. Jak Ci czegoś brakuje, to dociągnij to yumem (jeśli coś jest potrzebne do kompilacji, to nie zapominaj po paczkach *-devel). Zresztą są przeciez gotowe paczki i nie trzeba bawić się w kompilację. i trzeba było zrobić symlinka do liba (instalacja firefoxa) Pierwsze słyszę. Jeśli korzystasz z dystrybucyjnych pakietów, to nic nie trzeba robić, a jeśli z mozilla.org, to wystarczyło zainstalować paczkę compat-libstdc++-33. Nie wiem kto zapoczątkował ten pomysł z symlinkami, ale jest on bez sensu. Po to zmienia się SONAME biblioteki, by pokazać, że nie ma ona kompatybilnego API z poprzednią wersją. Z symlinkiem aplikacja może niby działać bez błędów, ale przy wywołaniu okreslonej funkcji zawsze może się wysypać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoshi314 Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 jak sprawdzić kto zalogował się z sieci i jakie pliki ma w danej chwili otwarte. chodzi ci jakie programy ma wlaczone? najpierw odpal w albo who yoshi@yOSHi ~ $ w 09:55:57 up 1:42, 4 users, load average: 0,43, 0,49, 0,61 USER TTY LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT yoshi tty1 08:15 40:12 15.39s 15.37s rtorrent yoshi tty2 08:21 1:34m 0.02s 0.00s /bin/sh /usr/bin/startx yoshi pts/0 08:21 1:34m 0.00s 1.08s kded yoshi pts/1 09:55 0.00s 0.05s 0.00s w yoshi@yOSHi ~ $ who yoshi tty1 2005-10-19 08:15 yoshi tty2 2005-10-19 08:21 yoshi pts/0 2005-10-19 08:21 yoshi pts/1 2005-10-19 09:55 a uruchomione programy - odpal top, wcisnij u i wpisz nazwe interesujacego cie uzytkownika mozna tez przy pomocy polecenia ps No i gdzie są ustawienia firewall. (jeśl możecie to napiszcie mi to jak najprościej bo nadal jestem lamerem zainteresuj się pakietem shorewall, bo jest jednym z wygodniejszych. jego konfig jest w /etc/shorewall a na stronie shorewall'a jest przykladowy konfig (one_interface.tgz) dla kompa z jedna karta sieciowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zachariasz Napisano Październik 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 (edytowane) Jak sprawdzać kto loguje się z sieci i jakie pliki otwiera ? Gdzie ustawia się konfigurację firewall ? /edit/ Posklejałem te dwa wątki, bo są o tym samym Edytowane Październik 19, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2005 Gdzie ustawia się konfigurację firewall ? Możesz klepać regułki z konsoli albo nie. /etc/sysconfig/iptables O iptables na tym forum zostało już powiedziane chyba wszystko, poszukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi