Skocz do zawartości

Sieci Ponownie

zachariasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No powiem Wam że Fedora jest naprawde super smile.gif i już po 3 dniach korzystania jestem nim zachwycony (po tylu latach z windows)

Dobra a teraz takie pytanie:

jak sprawdzić kto zalogował się z sieci i jakie pliki ma w danej chwili otwarte.

No i gdzie są ustawienia firewall. (jeśl możecie to napiszcie mi to jak najprościej bo nadal jestem lamerem sad.gif

Fedora nie jest super - jest niezła. 4-ka przy instalacji wywaliła się na partycjonowaniu i było terzeba podzielić dysk z konsoli fdiskiem, potem brakowało bibliotek (kompilacja kadu) i trzeba było zrobić symlinka do liba (instalacja firefoxa) - Ciekawe co jeszcze wyjdzie w praniu. Narazie z mojego doświadczenia najlepsza była 1-ka i 3-ka.

4-ka przy instalacji wywaliła się na partycjonowaniu

Nie modyfikowałeś partycji przy użyciu Partition Magic albo nie używałeś Norton Ghostów czy innych badziewi? Te programy potrafiłu popsuć tablicę partycji.

potem brakowało bibliotek (kompilacja kadu)

No wiesz, nie można w podstawowym systemie instalować wszystkiego co sie może kiedykolwiek przydać. Jak Ci czegoś brakuje, to dociągnij to yumem (jeśli coś jest potrzebne do kompilacji, to nie zapominaj po paczkach *-devel). Zresztą są przeciez gotowe paczki i nie trzeba bawić się w kompilację.

i trzeba było zrobić symlinka do liba (instalacja firefoxa)

Pierwsze słyszę. Jeśli korzystasz z dystrybucyjnych pakietów, to nic nie trzeba robić, a jeśli z mozilla.org, to wystarczyło zainstalować paczkę compat-libstdc++-33. Nie wiem kto zapoczątkował ten pomysł z symlinkami, ale jest on bez sensu. Po to zmienia się SONAME biblioteki, by pokazać, że nie ma ona kompatybilnego API z poprzednią wersją. Z symlinkiem aplikacja może niby działać bez błędów, ale przy wywołaniu okreslonej funkcji zawsze może się wysypać...

jak sprawdzić kto zalogował się z sieci i jakie pliki ma w danej chwili otwarte.

chodzi ci jakie programy ma wlaczone?

najpierw odpal w albo who

yoshi@yOSHi ~ $ w
09:55:57 up  1:42,  4 users,  load average: 0,43, 0,49, 0,61
USER     TTY        LOGIN@   IDLE   JCPU   PCPU WHAT
yoshi    tty1      08:15   40:12  15.39s 15.37s rtorrent
yoshi    tty2      08:21    1:34m  0.02s  0.00s /bin/sh /usr/bin/startx
yoshi    pts/0     08:21    1:34m  0.00s  1.08s kded
yoshi    pts/1     09:55    0.00s  0.05s  0.00s w 

yoshi@yOSHi ~ $ who
yoshi    tty1         2005-10-19 08:15
yoshi    tty2         2005-10-19 08:21
yoshi    pts/0        2005-10-19 08:21
yoshi    pts/1        2005-10-19 09:55

a uruchomione programy - odpal top, wcisnij u i wpisz nazwe interesujacego cie uzytkownika

mozna tez przy pomocy polecenia ps

No i gdzie są ustawienia firewall. (jeśl możecie to napiszcie mi to jak najprościej bo nadal jestem lamerem
zainteresuj się pakietem shorewall, bo jest jednym z wygodniejszych. jego konfig jest w /etc/shorewall a na stronie shorewall'a jest przykladowy konfig (one_interface.tgz) dla kompa z jedna karta sieciowa.