Skocz do zawartości

Dźwiek Nie Startuje

Miszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie mam dość dziwny błąd z dźwiękiem o czym już kiedyś wspominałem ale trochę się od tego czasu zmieniło. Więc tak moja karta to SounBlaster Live! 5.1 i druga zintegrowana na płycie coś 8233 tongue.gif Używałem do nie dawana wszystkich oryginalnych konfiguracji systemu i alsy i miałem taki błąd, że mi dźwięk nie działał w niektórych programach lub grach np. et, quake, kadu, i jakiś tam a w innych np mplayer, xmms, beep i co tam jeszcze działał bardzo dobrze, ogólnie jednak było to znośne aż się wkurzyłem i zaczołem mieszać tongue.gif I tak miałem taką konfigurację w modprobe.conf

alias snd-card-0 snd-via82xx

options snd-card-0 index=0

options snd-via82xx index=0

remove snd-via82xx { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-via82xx

alias snd-card-1 snd-emu10k1

options snd-card-1 index=1

options snd-emu10k1 index=1

remove snd-emu10k1 { /usr/sbin/alsactl store 1 >/dev/null 2>&1 || : ; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-emu10k1

I tak jak dałem znaki komentarza do wszysktich tych snd-via(później zablokowałem tą karte w biosie) zostawiając samą soundblasterke dalej było tak samo(myślałem, że jest jakiś konflikt kart bo coś kiedyś mi się obiło o uszy) Gdy jednak zmieniłem: opcje snd-emu10k1 index na 0 no to działa się dziwna rzecz w w/w programach dźwięk zaczynał chodzić, ale przestawałmi grać w tych których kiedyś grał (xmms, beep, kaffeine itd) tongue.gif ogólnie alsa w ogóle nie chciała odpalać a a alsamixer wykrywało mi tylko karte via-snd82xx. No to wyrzuciłem starą alse i skompilowałem nową(warto zazaczyć, że wcześniej robiłem update). Uruchomiłem alsaconf i mam teraz taki wpis

# --- BEGIN: Generated by ALSACONF, do not edit. ---

# --- ALSACONF version 1.0.9a ---

alias snd-card-0 snd-emu10k1

alias sound-slot-0 snd-emu10k1

# --- END: Generated by ALSACONF, do not edit. ---

I muzyka mi działa i tu i tu i ogólnie jest git gdy nie fakt, że bardzo często gdy wejde do systemu nie mam w ogóle dźwięku muszę wtedy uruchomić sound detection dać test i zaczynają mi zaczyna grać- ale tylko przednie głośniki dalej musze uruchomić alsaconf żeby zadziałały tylnie huh.gif A jak włącze vie w biosie to alsa mi nie chce działać huh.gif Ma ktoś jakąś rade, żeby odpalał mi dźwięk za każdym razem w systemie?