gopher Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 mam starego kompa i chce zniego zrobic routerek (pentium 166MHz, 64MB RAM jakby poszlo na 32MB RAM to byloby super). Uruchamiam instalacja i w pewnym momencie sie wiesza i nie idzie dalej (nebieski ekran i duzo liczb i chyba jakies bledy). Chcialbym zainstalowac tylko tryb tekstowy bo innego nie potrzebuje , powiedzcie jak to zrobic i czy (_wogole_ → w ogóle) ORT na takim sprzecie to pojdzie. A w dalszej czescie prosze o pomoc przy konfiguracji tego routera, dane od admina: Nazwa hosta - rhytmic Grupa robocza - krak IP - 192.168.4.144 Maska -255.255.255.0 Brama i DNS - 192.168.4.10 WINS -192.168.5.1 Podawalem mu adres MAC i na innej sieciowce nie dziala mi net, wiec tez bede musial zmienic adres MAC sieciowki........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 witam instalka powinna ruszyc na textowym tyle ze radze przemyslec czy sie oplaca juz od roku mam serwer (dhcp router vnc) na kompie (mmx200mhz, hd500mb ram128) i po roku placze... bo rachunek za prad jest bardzo duzy teraz czekam tylko na przyplyw gotowki i kupuje router sprzetowy niestety mam lacze radiowe wiec wydatek bedzie sporawy :/ serwerek jest oplacalny jezeli masz znaczna ilosc ludzi ktorzy ci beda placic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 instalacje w trybie tekstowym zaczyna się chyba linux text lub fedora text miałem tak w ubuncie ale tam bylo linux text Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 zainteresuj sie Slackiem, bo na 500 MB bedzie na styk sie zmiescic, tryb tekstowy: linux text pozostawienie dzialania w trybie tekstowym: /etc/inittab --> id:3:initdefault: jezeli zainstalujesz w trybie tekstowym bez srodowisk graficznych to domyslnie w /etc/inittab ustawiony zostanie 3 poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Listopad 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2005 Jest też taka fajna minidystrybucja freesco przeznaczona specjalnie do zrobienia routerka. Podstawowa wersja mieści się nawet na dyskietce. Polecam. A co do poboru prądu, to najlepiej powyjmować z kompa co się tylko da: kartę graficzną (jeśli bios się nie będzie pluł o jej brak) albo włożyć jakiegoś złoma na isa, ramu zostawić najmniej jak się da, w przyp. freesco można się pozbyć hdd (no chyba że zainstalujesz go na dysku), procesor skręcić (przeciwnie niż podkręcić ) itp. Bez myszki, klawiatury, to jest komp A pobór mocy jest wtedy naprawdę bardzo mały. Wiem, bo kiedyś coś takiego robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gopher Napisano Listopad 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 zainstalowalem sobie cos takiego jak nnd udalo mi sie zrobic z tego serwer- prawie, tzn serwer pinguje mi wszystko internet i kompy podlaczeone do niego, ale niestety na kompuiterach ktore sa podalczeone do tego serwera nie mam netu i (_wogole_ → w ogóle) ORT nie dziala nic oprocze ip-192.168.4.144 serwera nie pinguje nic nawet bramy serwera, czyli 192.168.4.10 podobno iptables i firewall jest automatycznie skonfigurowany wtym nnd ale wpisalem cos takiego: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.1.0/255.255.255.0 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE i tez nie dziala.............. dlaczego nie moge zainstalowac FC4 na sprzecie pentium 166MHZ i 64MB RAM instalacja nawet w trybie tekstowym sie wiesza, mam jakis nibieski ekran z cyferkami i lterkami i napisami........................ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Listopad 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2005 ktora wersje fc probujesz zainstalowac? jaka masz k graficzna. sprawdz czy fc obsluguje twoja karte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi