Adi1981 Napisano Listopad 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2005 nastapila nieprzewidziana sytuacja (czyt. moja glupota) przez ktora stracilem "nieco" plikow, a mianowicie cale katalogi /boot /etc /dev oraz /var a takze troche innych plikow z /home czy /usr. oczywiscie nietrudno sie domyslic ze system nie przetrzymal takiego zabiegu :] teraz pytanie czy istnieje jakis sposob, zeby odzyskac to wszystko (pliki na partycjach nie zostaly nadpisane niczym) bez koniecznosci przeinstalowania systemu ? oczywiscie pierwsza deska ratunku (mc) zawiodla, gdyz nie bylo plikow z partycjami w /dev. rowniez nie pomogl za bardzo fsck. czy istnieja jeszcze jakiekolwiek sposoby odratowania tego co zostalo usuniete ? (komenda rm) bede wdzieczny za kazda sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 Umoczyłęś. Jeśli używasz ext3 pożegnaj się z plikami na zawsze. Jeśli ext2 to podobno można odzyskać, ale nie wiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 Jeśli ext2 to podobno można odzyskać, ale nie wiem jak. Na ext2 można i to dość prosto. Wystarczy w tym celu użyć Midnight Commandera: w menu Polecenie mamy opcję Odtwórz pliki (tylko ext2fs), więc można tego spróbować, podobno dość skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 jak juz napisalem wczesniej, mc odpada (z racji tegoo, ze po skasowaniu plikow /dev/hdaX nie ma zadnego punktu odniesienia skad zaczac i nie widzi zadnej partycji). problem juz nieaktualny, nie chcialo mi sie czekac na rozwiazanie i przeinstalowalem system. ale jesli ktos wie jak taki problem rozwiazac to niech napisze, zawsze sie na przyszlosc moze przydac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2005 (edytowane) No to w takim razie można skorzystać ze skryptu MAKEDEV i zrobić sobie punkty odniesienia. EDIT: 100 post Edytowane Listopad 20, 2005 przez ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2005 w sumie nie wiem czy z /sbin juz nie usunęło wtedy tego, nie sprawdziłem link z /deva w każdym bądź razie był już usunięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi