Skocz do zawartości

Dlaczego 'linux' Jest Błedem Ortograficznym?

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie dlaczego na tym forum pisownia LINUX przez X

jest traktowana jako bład ortograficzny question.gif

Jest tyle gazet ze słowem LINUX w nazwie , jest tyle stron w necie na temat (_linuxa_ → Linuksa) ORT

i wszedzie jest pisany przez X mad.gif

Dlaczego wiec na forum fedory LINUX jest błedem ortograficznym a (_linuks_ → Linux) ORT nie question.gif

Czy cały swiat popełnia bład ortograficzny ohmy.gif

Z tego co wiem w języku polskim są dopuszczalne dwie formy pisowni obcojęzycznych wyrazów, fonetyczna i oryginalna.

Możesz poprzeć to linkiem z wyjaśnieniem jakiejś renomowanej instytucji? (oczywiście w przypadku "linuksa")

Wg. Ciebie taxi możemy zapisać taksi - na pewno o to Ci chodziło?

Jak już pisałem ja propaguję pozostawienie "x" w spokoju w przypadku mianownika (Linux, Hortex, Cox) i a przy odmianie po dodaniu dodatkowych liter zamianę na "ks" (Coksowi, Horteksem, Linuksie).

Wiem, że około 20% ludzi w mianowniku pisze (_linuks_ → Linux) ORT, jednak nigdy nie znalazłem wypowiedzi językoznawcy (pewnie słabo szukałem), który popierałby tę formę, natomiast znalazłem wiele wypowiedzi rzeczoznawców, którzy proponowali odmianę taką, jak ja osobiście stosuję.

Problem w tym że jeszcze w słowniku języka polskiego ani w słowniku ortograficznym nie ma słowa "linux"/"(_linuks_ → Linux) ORT", i do momentu aż ktoś nie powie jak się pisze możemy się spierać. Ja osobiście wolę pisownię taką jaka jest preferowana przez moderatorów gdyż uważam słowo Linux za nazwę własną i traktuję to jak np T-Rex, którego się odmienia na T-Reksa. Jednak jest możliwe że jakiś językoznawca powie że “(_linuks_ → Linux) ORT” jest nazwą odnoszącą się do pewnej grupy produktów, które można nazwać potocznie linuksem, tak jak potocznie np na trampki mówi się adidasy.

W tygodniku "Angora" są felietony Mistrza Ortografii Polskiej. Taka jest obowiązująca zasada, jak to opisuje _PaT. Słowa kończące się na "x" wymienia się na "ks". A dlaczego? Bo tak. Poza tym dzwonisz po "taxi" ale przyjeżdża "taksówka".

Jeszcze jeden edit: www.obcyjezykpolski.interia.pl

• 3 weeks later...
... Poprawna odmiana nie jest do końca ustalona ....

Więc dlaczego na upartego stara się nam narzucać inną pisownię. mad.gif

moze dlatego ze uznawana jest obecnie przez wiekszosc jezykoznawcow za najbardziej prawidlowa? cool.gif

PS. zainteresowanych prosze o przeszukanie Hydeparku, temat ten byl juz poruszany kilkukrotnie, miedzy innymi przeze mnie wink.gif

Tolerując ten tok myślenia, godzimy się również na Uniksa blink.giflaugh.gif

Pomysł z narzuceniem Linuksa ORT zamiast Linux w języku Polskim jest wytłumaczalny jedynie z powodu braku litery 'x' w naszym rodzimym alfabecie.

Ale co na przykład zrobimy z plikami formatu 'xml' w tekście:

"Raport jest zwracany w postaci plików formatu xml" - czy zamienimy to na 'iksml'

paranoja Panowie (i Panie) ph34r.gif

Tolerując ten tok myślenia, godzimy się również na Uniksa blink.gif  laugh.gif

Owszem, mianownik - UNIX, dopełniacz - Uniksa.

"Raport jest zwracany w postaci plików formatu xml" - czy zamienimy to na 'iksml'

Proszę pana, XML to skótowiec, a je obowiązuje zgoła inna zasada (mianownik - XML, dopełniacz - XML-a). tongue.gif

Mimo wszysko uważam że poprawianie tego wyrazu jest nieuzasadnione.

Gdybym napisał "w l i n u x i e, l i n u x ' i e ..." na jakimś teście z języka polskiego to raczej nie uznałby tego nikt za błąd ortograficzny. Bo jak już wiemy odmiana tego wyrazu jest do końca nieustalona. Tym bardziej więc niesłuszne jest uznawanie go za błąd ortograficzny na forum.

Abyśmy się dobrze zrozumieli: jestem jak najbardziej zwolennikiem poprawania pisowni na forum smile.gif

Gdybyście tego nie robili było by pewnie jak na cafe Allegro scared.gif

Mimo wszysko uważam że poprawianie tego wyrazu jest nieuzasadnione.

jest uzasadnione, poniewaz wiekszosc jezykoznawcow uwaza za poprawna odmiane za pomoca "ks"

Gdybym napisał "w l i n u x i e, l i n u x ' i e ..." na jakimś teście z języka polskiego to raczej nie uznałby tego nikt za błąd ortograficzny
lepiej nie ryzykuj "lacza" z polskiego wink.gif

w tym co napisales od razu rzuca sie w oczy brak naturalnosci jezykowej, zastanow sie jak mozna w ogole to przeczytac, nie mowie juz o formie z apostrofem ktora jest niepoprawna poniewaz wyraz nie konczy sie samogloską niemą

tak jak juz napisalem poruszalem juz ten topic: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=5911

oraz poczytalem sobie sporo na necie i konwencje przyjeta na forum uznalem za poprawna i uzylem jej w swojej pracy mgr... i wrecz zostalem pochwalony za poprawna polszczyzne wink.gif