DC.Ver Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Można programować w C# pod Linuksem? Są kompilatory/środowiska? (coś jak .Net w Windowsie). Podobno to język przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Można programować w C# pod Linuksem? Są kompilatory/środowiska? (coś jak .Net w Windowsie). Tak, nazywa się to MONO LINK LINK LINK Podobno to język przyszłości Czarny humor... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Listopad 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 Tak jest mono tylko czy ktos to zainstalował?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Miałem ten zaszczyt, a...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Listopad 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2005 Ja niedawno testowalem MONO i moge powiedziec ze dziala rewelacyjnie. W celach testowych przenioslem pewien program napisany wczesniej w Visual C# .NET 2003. Skompilowal sie po wykonaniu drobnych modyfikacji, pozniej odpalil sie i dzialal bez problemow. Z czystym sumieniem moge powiedziec, ze w MONO uruchomil sie szybciej niz pod windowsem. Jedynie tylko WinForms pod Linuksem strasznie badziewnie wygladaja i dlatego nalezy pamietac o odseparowaniu kodu GUI od calej logiki programu. Dzieki temu podczas przenoszenia mozna zaprojektowac nowe ladne gnomowe GUI. Aha kompilowalem wszystko z lini polecen bo cos MonoDevelopa nie moglem zmusic do wspolpracy a nie mialem czasu i ochoty zbyt dlugo z nim walczyc. System FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Można programować w C# pod Linuksem? Są kompilatory/środowiska? (coś jak .Net w Windowsie). Podobno to język przyszłości Jeśli już to językiem przyszłości jest Java Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2006 Można programować w C# pod Linuksem? Są kompilatory/środowiska? (coś jak .Net w Windowsie). Podobno to język przyszłości Jeśli już to językiem przyszłości jest Java kompilowana do postaci binarnej JVM mnie dobija. Chociaż nie tak bardzo jak asembler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 Jeśli już to językiem przyszłości jest Java wink.gif Uzasadnij to jakoś. Java już od wielu-wielu lat jest językiem przyszłości i jakoś nic z tego do tej pory nie wynikło. .NET wyszedł stosunkowo niedawno i można powiedzieć że przebojem wdarł się pod strzechy (od wersji 2003, bo poprzednia miała trochę błędów i przeszła trochę niezauważona). Ostry marketing, wsparcie ze strony czołowego światowego producenta oprogramowania, doskonała dokumentacja, masa tutorów, przykładów i webcastów, najlepsze na rynku IDE, możliwość wykorzystania w projektach modułów i bibliotek napisanych w różnych językach (np. C#, C++, VB, JScript, Perl, Python), możliwość wykorzystania stworzonych modułów zarówno w aplikacjach desktopowych jak i webowych, no i sama wydajność (szybkość działania na głowę bijąca Javę jak i mniejsze wymagania sprzętowe) - to wszystko moim zdaniem sprawia, że Java nie ma szans. Na koniec dodam jeszcze wysoki stopień przenośności stworzonych aplikacji na systemy Linuksowe (mono, które działa bardzo dobrze). Po prostu same plusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 Na koniec dodam jeszcze wysoki stopień przenośności stworzonych aplikacji na systemy Linuksowe (mono, które działa bardzo dobrze). Po prostu same plusy. LOL Zwłaszcza w systemach opartych na czerwonym kapeluszu Najlepsze środowisko no nie wiem interesowałeś się może eclipse, netbeans Istnieje wersja .net na komórki Producent jest tak godny zaufania jak sun (Czytałeś artykuł na linuxnews.pl: Java albo śmierc) Co do masy tutków może przejrzyj java api . Co do wydajności to nie przesadzajmy .net demonem szybkości nie jest. .net zostało stworzone na podstawie javy a walka między nimi myślę, że będzie trwała jeszcze dość długo. Co do przenośności - przeniosłeś już jakiś program z windowsa do linuksa napisanego w .net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 Pora zamknąć topic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 Uzasadnij to jakoś. Java już od wielu-wielu lat jest językiem przyszłości i jakoś nic z tego do tej pory nie wynikło. ciekawa teoria .NET wyszedł stosunkowo niedawno i można powiedzieć że przebojem wdarł się pod strzechy (od wersji 2003, bo poprzednia miała trochę błędów i przeszła trochę niezauważona). Bo jeszcze nie wszyscy się połapali o co chodzi. Ostry marketing... I przepychanie jedynie słusznych standardów. wsparcie ze strony czołowego światowego producenta oprogramowania, doskonała dokumentacja, masa tutorów, przykładów i webcastów, najlepsze na rynku IDE, Tu masz zupełną rację. Chociaż Eclipse wiele mu nie ustępuje. możliwość wykorzystania w projektach modułów i bibliotek napisanych w różnych językach (np. C#, C++, VB, JScript, Perl, Python), Na pewno? Jakoś bardzo w to wątpie. Szczególnie jeśli chodzi o Perl i Python. możliwość wykorzystania stworzonych modułów zarówno w aplikacjach desktopowych jak i webowych, A java nie ??!! no i sama wydajność (szybkość działania na głowę bijąca Javę jak i mniejsze wymagania sprzętowe) Java skompilowana do postaci binarnej jest też bardzo dobra. A aplikacje psiane na maszynę wirtualną NET (której chyba jeszcze nawet nie ma), też z pewnością nie biją rekordów prędkości. - to wszystko moim zdaniem sprawia, że Java nie ma szans. Pożyjemy, zobaczymy. Mam nadzieję że się mylisz. Na koniec dodam jeszcze wysoki stopień przenośności stworzonych aplikacji na systemy Linuksowe (mono, które działa bardzo dobrze). Po prostu same plusy. Poczekaj jak staną pod drzwiami smutni panowie i udowodnią że Twój kod wykorzystuje jakąś, jak najbardziej opatentowaną bibliotekę jedynie słusznego producenta oprogramowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 no i sama wydajność (szybkość działania na głowę bijąca Javę jak i mniejsze wymagania sprzętowe) Java skompilowana do postaci binarnej jest też bardzo dobra. A aplikacje psiane na maszynę wirtualną NET (której chyba jeszcze nawet nie ma), też z pewnością nie biją rekordów prędkości. Z tego co się orientuję wirtulana maszyna Javy z wersji na wersję działa coraz szybciej, obecnie jest ok. 3% wolniejsza w porównaniu z "całkiem skompilowanym" programem. Cóż to za różnica przy miliardach tyknięć zegara w ciągu sekundy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2006 no i sama wydajność (szybkość działania na głowę bijąca Javę jak i mniejsze wymagania sprzętowe) Java skompilowana do postaci binarnej jest też bardzo dobra. A aplikacje psiane na maszynę wirtualną NET (której chyba jeszcze nawet nie ma), też z pewnością nie biją rekordów prędkości. Z tego co się orientuję wirtulana maszyna Javy z wersji na wersję działa coraz szybciej, obecnie jest ok. 3% wolniejsza w porównaniu z "całkiem skompilowanym" programem. Cóż to za różnica przy miliardach tyknięć zegara w ciągu sekundy? Nie sprawdzałem Ale początkowo były z tym faktycznie spore problemy. Jeśli masz racje to byłoby dobrze. Bo jednak VM to duże możliwości. Nota bene rok temu byłem na seminarium MS na temat nowego VS.NET i wtedy już też przedtawiali takim pomysł aby napisania VM pod aplikacje pisane pod .NET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2006 Ja pokochałem javę z kilku powodów: - nie lubię pracować na windowsie, a ma go większość użytkowników komputera, mogę pisać pod linuksem a będzie działało tak samo u innych, - szybki rozwój - java rozwija się dość szybko(ponoć coś o 6 już coś słychać), net dopiero pracuje nad przenoszeniem kodu ... , - cała dokumentacja w jednym miejscu, nie sytuacji gdzie jest multum tutoriali w różnych miejscach o różnej jakości, tutaj jest api prócz świetne książki np. Thinking in Java Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_zaleczny Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Widzę że Wasza ostra obrona Javy wynika z ignorancji, ślepego zapatrzenia w Javę i kompletnej nieznajomości platformy .NET. Pisałem już w wielu językach w tym w Javie i w C# przy czym C# nauczyłem się trochę przez przypadek i z przymusu - takie były wymagania odnośnie mojej pracy magisterskiej. Wcześniej dużo pisałem w Javie i BC++ Builder a devtoolsy M$ - Visual Studio z MFC na czele omijałem szerokim łukiem. Podobnie było z VS.NET2003. Podszedłem do niego bardzo niechętnie i z wielkim uprzedzeniem wyniesionym z lat poprzednich (mimo że na uczelni większość znajomych preferowała jakimś dziwnym trafem właśnie VS). W trakcie nauki przekonałem się jednak ile się zmieniło w tym środowisku i to na WIELKI PLUS. Aktualnie uważam, że po Windows 2000 Prof, .NET było to pierwszą rzeczą która się M$-ftowi naprawdę udała i choćby nie wiem jak się go nienawidziło - nie można mu tego zaprzeczyć. W momencie dobrego zapoznania się z tą technologią musiałem wybrać Java albo C#, bo nie było sensu ciągnąć tych dwóch rzeczy równocześnie. Wybór padł na C#.NET i nie żałuję. Jedno jest pewne Java na systemach M$ NIE MA ŻADNYCH szans wybicia się i pozostanie jako zjawisko niszowe (o ile nie umrze śmiercią naturalną). Na Fedorce też sprawa się zmienia skoro dodają MONO do standardowej dystrybucji w FC5 . Jeśli zaś chodzi o języki .NET, to C#, C++, VB, JScript są standardowo w VS2003 Prof/Architect. Perla.NET i Pythona.NET można sobie dociągnąć. Jakiekolwiek wątpliwości są oznaką ignorancji gdyż wystarczy w google wpisać choćby: Perl .NET a później Python .NET. Odpowiednie linki dostajemy już na pierwszych miejscach. Co do przenoszenia aplikacji, to już na początku dyskusji napisałem nieco na ten temat i wystarczyło dokładniej przeczytać wątek. Aktualnie zamierzam stworzyć aplikację do fakturowania działającą zarówno pod Linuksem jak i Windowsem. Na zakończenie dodam, że od ok. miesiąca używam prawie wyłącznie Fedory. Mam ją na dwóch firmowych komputerach i trzech serwerach. Natomiast windows XP z C#.NET2003 i C++.NET2003 jest tylko tylko na jednym z kompów (wspólnie z Fedorą) i to właśnie po to, bym mógł na nim utworzyć wersje pod Windows. Wszystko oczywiście legalne. I jeszcze jedna sprawa: ja naprawdę NIE UWAŻAM, że Java jest ZŁA. .NET JEST po prostu LEPSZE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi