Skocz do zawartości

środowsiko Programistyczne W C++

przybysh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam pewien mały problem....wink.gif

otoż poszukuję IDE tak łatwgo i prostego jak Dev-Cpp pod winda...

Chodzi mi dokładnie o to że nie wiem jak kompilować pojedyńcze pliczki w C++ jedyne do czego doszedłem to zakładanie osobnego katalogu projektu na pojedyńczy programik .....

Próbowałem poderecznik do niego przeczytać ale jakoś nie ma w nim interesującyh mnie rozdziałów....

Ktoś ma jakąś radę??

Code::Blocks jest linux owym odpowiednikiem Deva, tyle że lepszym (tzn. w sumie jest wieloplatformowy więc nie powiniennem nazywać go odpowiednikiem).

Pojedyńcze pliki w cpp kompilujesz

g++ -o gotowy surowy.cpp

Więcej man gcc oraz ebook 'Gcc Complete Reference Manual'.

Code::Blocks jest linux owym odpowiednikiem Deva, tyle że lepszym (tzn. w sumie jest wieloplatformowy więc nie powiniennem nazywać go odpowiednikiem).

Tylko z kompilacja jest duuuzy problem (przynajmniej ja mam), a pakietu pod FC jeszcze chyba nikt nie zrobil.

Jak dla mnie brak tak dobrego srodowiska jak VS(w tym sie przyznaje - zrobili cos naprawde dobrego) to jest najwiekszy mankament. KDevelop bylby ok ale CodeCompletion jest skopany!!!

EDIT: POPRAWKA JUZ JEST smile.gifTU!!!

Ja juz zainstalowalem czekalem i czekalem na paczke(mialem duuuuzy problem z instalacja ze zrodel) i w koncu wyszla. IDE dopiero powstaje, ale juz widac ze jesli pojdzie to w tym kierunku to bedziemy mieli kolejny baardzo dobry produkt.... Jest kilka niedociagniec, ale mysle ze z czasem sie developerzy z tym uporaja.