przybysh Napisano Listopad 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 Witam:) Mam pewien mały problem.... otoż poszukuję IDE tak łatwgo i prostego jak Dev-Cpp pod winda... Chodzi mi dokładnie o to że nie wiem jak kompilować pojedyńcze pliczki w C++ jedyne do czego doszedłem to zakładanie osobnego katalogu projektu na pojedyńczy programik ..... Próbowałem poderecznik do niego przeczytać ale jakoś nie ma w nim interesującyh mnie rozdziałów.... Ktoś ma jakąś radę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Code::Blocks jest linux owym odpowiednikiem Deva, tyle że lepszym (tzn. w sumie jest wieloplatformowy więc nie powiniennem nazywać go odpowiednikiem). Pojedyńcze pliki w cpp kompilujesz g++ -o gotowy surowy.cpp Więcej man gcc oraz ebook 'Gcc Complete Reference Manual'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Code::Blocks jest linux owym odpowiednikiem Deva, tyle że lepszym (tzn. w sumie jest wieloplatformowy więc nie powiniennem nazywać go odpowiednikiem). Tylko z kompilacja jest duuuzy problem (przynajmniej ja mam), a pakietu pod FC jeszcze chyba nikt nie zrobil. Jak dla mnie brak tak dobrego srodowiska jak VS(w tym sie przyznaje - zrobili cos naprawde dobrego) to jest najwiekszy mankament. KDevelop bylby ok ale CodeCompletion jest skopany!!! EDIT: POPRAWKA JUZ JEST TU!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybysh Napisano Listopad 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Pojedyńcze pliki w cpp kompilujesz g++ -o gotowy surowy.cpp Więcej man gcc oraz ebook 'Gcc Complete Reference Manual'. O tym jak kompilowac w konsoli to wiem.... Chodziło mi o konkretne środowisko w którym tak można robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2005 Możesz też spróbować Eclipse, chociaz ma spore wymagania sprzętowe. Hmm, nie widziałem wcześniej tego Code::Blocks- chyba trzeba spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2005 Ja juz zainstalowalem czekalem i czekalem na paczke(mialem duuuuzy problem z instalacja ze zrodel) i w koncu wyszla. IDE dopiero powstaje, ale juz widac ze jesli pojdzie to w tym kierunku to bedziemy mieli kolejny baardzo dobry produkt.... Jest kilka niedociagniec, ale mysle ze z czasem sie developerzy z tym uporaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybysh Napisano Listopad 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Sciagnąłem rpm`a CodeBLocks i jest problem.... Wymagane sa biblioteki wxGTK2 jadnak przy probie ich instalacji Yum wywyala konflikt z bibliotekami wxGTK wie ktos jak to rozwiazac?? Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Napisz co dokladnie wpisujesz i co Ci wyrzuca.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przybysh Napisano Listopad 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 falszywy alarm...naprawde za pierwszym razem wyskoczyl mi konflikt miedzy wxGTK a wxGTK2...nie wiem dlaczego.... ale brakowalo mi paczki wxGTK2 wxGTK2-xrc.... no i sie zainstalowalo:) Dzieki za pomoc i soryy za taka zwloke...ale stusia potrafia zaabsorbowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi