ars Napisano Listopad 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2005 Witam mam pytanko do Was i prosze was o porade... w najblizszych miesiacach mam w planie zakup procesora 64bitowego.... tylko pojawia sie jeden problem... mianowicie czy kupic sobie lepiej AMD Athlona 64 czy moze lepiej Intela dwurdzeniowego? co lepiej bedzie mi obslugiwal linux, i ktory bedzie lepiej wykorzystywany (m.in. chodzi o szybkosc przetwazania aplikacji). z gory dzieki za odpowiedz (najlepiej uzasadniona) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2005 Ja polecam AMD Athlona 64 (Socket 939) (A poza tym AMD też robi procesory dwurdzeniowe) Co do Intela to nie mam przekonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ars Napisano Grudzień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 a mozesz jakos zaargumentowac swoja odpowiedz? dziekuje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1us Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Advanced Micro Devices tylko i wyłącznie! Proponuję zakup Athlona 64 na jądrze Venice - możliwości jego podkręcania zwalają z nóg:) Jeśli zależy Ci na kasie to kup Semprona 64 na jądrze Palermo - też nieźle się kręci:) A Intel? Nie będę ryzykował banem więc się nie wypowiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Spróbuj wypowiedzieć się konkretnie i merytorycznie, to nie boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1us Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Jeśli chodzi o Intel-e to zacznijmy od tego że są droższe od AMD-ków. Oprócz tego bardziej się grzeją. A chłodniejszy procesor = wentylator o mniejszej ilości obrotów = KOMFORT Mam nadzieję że mi się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ars Napisano Grudzień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 a) chyba raczej amd'ki sie bardziej grzeja niz intele nie podkrecalem nigdy prockow i nie wiem jak to sie robi (a znajac moje szczescie moge cos zjarac) c) pytanie brzmialo jednordzeniowy czy dwurdzeniowy i dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 a) chyba raczej amd'ki sie bardziej grzeja niz intele Właściwie to (jak wszystko inne) pojęci względne. Na wykładzie szanowanego Linuksiarza usłyszałem, że w przypadku laptopów w seriach super-wypasionych te z procesorem Intela są gigantycznymi żelazkami (AMD poprzestaje na 70 st. C, a Intel idzie dalej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1us Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Racja. Już jakiś czas temu role się odwróciły i Intele-e przejęły od AMD-ków palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o temperaturę. nie podkrecalem nigdy prockow i nie wiem jak to sie robi (a znajac moje szczescie moge cos zjarac) Na pewno dzasz sobie radę A jeśli tawet cos ustawisz za wysoko to AMD to wytrzyma:) Jeden czy dwa rdzenie? Ciężko Ci coś doradzić bo z jednej strony kusząca jest perspektywa odpalenia jednocześnie np. rippowania DVD i jakiejś gierki...ale z drugiej strony ww sytuacja może się zdarzyć raz albo dwa a normalnie najprawdodpodobniej będziesz pracował z jedną prockożerną aplikacją na raz. Myślę że jednordzeniówka to lepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koleks Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 A wiec A64 to juz nowa technologia nowe sytemy itp. A intel ma dwa redzenie czy tak jak bys mial dwa procki w jedym kompie intel wprowadzil technologie HT, ktora udaje ze ma dwa procki ( takie podobne cos jest w AMD ale to juz inna historia ). Na dzien dzisiajszy nie ma sensu placic fortuny na procek dwurdzeniowy, przy ktorym jest troche roznicy niz z jedym rdzeniem z HT. A tak przy okazji kupuje A64 3000+ venice podkercisz go i spokoj na lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Etyka podpowiada, żeby kupić procesor AMD. Intel przecież do tej pory nie stworzył własnej, dobrej technologii 64, można nawet stwierdzić, że w tej dziedzinie raczkuje. Zresztą jeszcze do niedawna (obecnie nie wiem jak jest; sĸyszałem o zmianach) procesory Intela tylko pozornie były 64-bitowe (wypełnali nowy obszar rynku, który zdominował AMD). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Do tego AMD (jako firma) jest dużo przyjaźniejsza dla wolnego oprogramowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Fajne są procki dwurdzeniowe z HT, prawie jak 4(gdzieś coś takiego wiziałem) Tyle że drogie cholernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 HT podobnie jak dwurdzeniowość daje pewien przyrost wydajności jedynie w wyspecjalizowanych programach korzystających z wielowątkowości. W domowym komputerze do multimediów spokojnie można sobie tą technologię podarować. Dlaczego AMD ? To proste, procesory AMD są po prostu wydajniejsze i mają znacznie korzystniejszy współczynnik wydajności do poboru mocy / wydzielania ciepła. Pentium 4 Prescott to bardzo "średnio" udany i dość drogi procesor (podobnie rzecz się ma w przypadku Pentium D Smithfield), tak więc jeśli już kupować platformę Intela, to trzeba brać pod uwagę możliwość wystąpienia problemów z wysoką temperaturą i relatywnie wysoką cenę takiej platformy. Komputer zbudowany na bazie P4 / PD nie jest co prawda złym rozwiązaniem, ale trzeba uczciwie przyznać, że oferta AMD jest na dziś dzień zdecydowanie ciekawsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1us Napisano Grudzień 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2005 Dlaczego AMD ? To proste, procesory AMD są po prostu wydajniejsze i mają znacznie korzystniejszy współczynnik wydajności do poboru mocy / wydzielania ciepła. Nie zapominając oczywiście o współczynniku możliwości / cena Wniosek jest jeden - tylko AMD:) Ale mu ty gadu-gadu a ars już pewnie cieszy sie z nowego Athlona 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi