Theriel Napisano Listopad 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Chciałem skompilować sobie bmpx... ale wyrzucił, że ma problem z paczkami xine. No tak, nie miałem ich. Zainstalowałem. Jeszcze raz ./configure... Requested 'dbus-1 >= 0.35' but version of dbus is 0.33. Hej, yum, masz robotę... #yum update (na standardowych repos + livna) ... Running transaction check Error: Missing Dependency: libfusion-0.9.so.22 is needed by package xine-lib Error: Missing Dependency: libdirectfb-0.9.so.22 is needed by package xine-lib Error: Missing Dependency: libdirectfb-0.9.so.22 is needed by package mplayer Error: Missing Dependency: libdirect-0.9.so.22 is needed by package xine-lib No to ja http://rpm.pbone.net/ i w ripoście rzucam: rmp -i libfusion-0.9_24-0.9.24-7.rhfc4.at.i386.rpm ---chcę libdirect-0.9_24-0.9.24-7.rhfc4.at.i386.rpm!!! rmp -i libdirect-0.9_24-0.9.24-7.rhfc4.at.i386.rpm ---ostrzeżenie: libdirect-0.9_24-0.9.24-7.rhfc4.at.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 66534c2b rmp -i libfusion-0.9_24-0.9.24-7.rhfc4.at.i386.rpm ---ostrzeżenie: jakieśtam, podobne #yum update Look above, the same missing dependency. Niestety, przypomniałem sobie z czego może wynikać ten problem... Jakiś czas temu próbowałem zainstalować ze źródeł FluidSynth i Timidity, trochę się bałaganu zrobiło, ale ostatecznie nie udało mi się ich uruchomić... Źródła poszły w /dev/null/, ale imo zdążyły co nie co naśmienić przy "make install"... Byłbym wdzięczny za ewentualną sugestię "jak przywrócić yuma i wszystkie biblioteki systemowe do porządku" Pozdrawiam serdecznie Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 zalewne livna "nie zdążyła" z przebudowaniem mplayera używając nowego directfb-devel i nie instaluj pakietów w ATrpms, bo to proszenie się o kłopoty; instaluj tylko te pakiety, które masz w repozytoriach, bo inaczej będa kłopoty z aktualizacjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Listopad 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2005 Dobra, to mam po prostu poczekać sobie czy mogę to jakoś odkręcić i np.: zostawić w CAŁYM SYSTEMIE tylko te pakiety, które pochodzą z repozytoriów yuma? Tzn., jest jakaś metoda na "delete all source-based packages, yum update" ? Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Listopad 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2005 miałem taki problem. U mnie pomogło odinstalowanie programów którym czegoś brakowało czyli w twoim przypadku spróbuj : yum remove mplayer yum remove xine yum update Jeśli coś jeszcze bedzie blokować wywal to az dojdziesz do ładu z systemem . Póżniej i tak sobie to doinstalujesz a yum dociągnie brakujące pakiety i zadba o zależności. Apropos odinstalowania wlasnorecznie kompilowanych programów masz więcej tutaj http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=391 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi