mobo Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Który lepszy? Bo zastanawiam się nad tym czy instalować apt czy głowy sobie nie zawracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 moim zdaniem tylko yum nie warto zmieniać go na apta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Ja też używam tylko yum. Przyzwyczaiłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Tylko yum, ewentualnie yumex jeżeli ktoś jest wzrokowcem, ale dłużej to wszystko chodzi. Generalnie polecam yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 O ile się nie mylę yum jest dedykowanym dla fedory narzędziem tego typu i zaleca się jego stsowanie. Radzi on sobie całkiem nieźle z instalacją pakietów i nie ma potrzeby mieszać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Jeśli chodzi o fc4 to tylko yum, a na fc3 to możesz pomyśleć o apt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 O ile się nie mylę yum jest dedykowanym dla fedory narzędziem tego typu i zaleca się jego stsowanie. Zgadza się APT nie jest już rozwijany, zaleca się korzystanie z yuma. W FC 5 ma być nowe narzędzie do aktualizacji. Powinno się korzystać z yuma i jeśli ktoś chce to z jakiejś nakładni graficznej na niego (np. yumex) lub z samej konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peres Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 Jak już taki temat, to co sądzicie o idei zastosowania poldka? Bo z tego co wiem, to jest w on stanie chodzić pod Fedorą i obsługuje listy pakietów apta. Jednak u mnie "staje" po załadowaniu list pakietów i nie chce nic więcej zrobić . Aktualizacja: Już sobie sam poradziłem . Zastąpiłem opcję 'load apt sources list' (dotychczas używałem apta) ręcznie wpisanymi repos w formacie yuma i zaczęło działać ^^. Poldek rox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 PLD ma korzenie w Redh Hatach, ale nie wiem jak to działa pod FC. Na bank wiem, że poldek jest naprawdę świetnym narzędziem - używałem jakiś czas PLD. Tylko nie wiem czy jest sens go instalować w FC jak jest yum, chyba że komuś nie wystarcza funkcjonalność yuma a poldek moim zdaniem jest dużo lepszym narzędziem od yuma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2005 uzywanie poldka to jak uzywanie apta - nie sa to wspierane rozwiazania zalecany jest yum... i go uzywam... chociaz ten synaptic - takie to bylo fajne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peres Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 nie sa to wspierane rozwiazania Poldek jest bardzo uniwersalny i wspiera format yuma. Więc formalnie jest wspierany tak długo, jak długo jest wspierany yum. Do tego jest od niego znacznie bardziej rozbudowany i szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Tu chodzi raczej o wspieranie przez Projekt Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peres Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Tu chodzi raczej o wspieranie przez Projekt Fedora. Może pora do nich napisać, żeby włączyli poldka do oficjalnych RPM-ów? A może nawet wstawili go zamiast yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Może pora do nich napisać, żeby włączyli poldka do oficjalnych RPM-ów? Wszystkie paczki, które chcą trafić do Core powinny najpierw znaleźć się w Extras. Zostanie deweloperem Fedory jest proste (nawet ja tam mam swoje pakiety ;-) ). Cały proces jest dokładnie opisany tutaj → http://fedoraproject.org/wiki/Extras/Contributors A może nawet wstawili go zamiast yuma? W chwili obecnej będzie to trudne, gdyż Anaconda (instalator) zaczyna używac yuma jako backendu do instalacji pakietów. Poldek musiałby się bardzo sposobać ludziom, by stał się oficjalnym narzędziem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Grudzień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2005 Nie zapominajcie, że poldek miałby szanse zastąpić yuma tylko wtedy, gdyby był napisany w Pythonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi