Skocz do zawartości

Apt Czy Yum

mobo

Rekomendowane odpowiedzi

O ile się nie mylę yum jest dedykowanym dla fedory narzędziem tego typu i zaleca się jego stsowanie.

Zgadza się

APT nie jest już rozwijany, zaleca się korzystanie z yuma. W FC 5 ma być nowe narzędzie do aktualizacji. Powinno się korzystać z yuma i jeśli ktoś chce to z jakiejś nakładni graficznej na niego (np. yumex) lub z samej konsoli.

Jak już taki temat, to co sądzicie o idei zastosowania poldka? Bo z tego co wiem, to jest w on stanie chodzić pod Fedorą i obsługuje listy pakietów apta. Jednak u mnie "staje" po załadowaniu list pakietów i nie chce nic więcej zrobić sad.gif.

Aktualizacja:

Już sobie sam poradziłem tongue.gif. Zastąpiłem opcję 'load apt sources list' (dotychczas używałem apta) ręcznie wpisanymi repos w formacie yuma i zaczęło działać ^^. Poldek rox.

PLD ma korzenie w Redh Hatach, ale nie wiem jak to działa pod FC.

Na bank wiem, że poldek jest naprawdę świetnym narzędziem - używałem jakiś czas PLD.

Tylko nie wiem czy jest sens go instalować w FC jak jest yum, chyba że komuś nie wystarcza funkcjonalność yuma a poldek moim zdaniem jest dużo lepszym narzędziem od yuma smile.gif

Może pora do nich napisać, żeby włączyli poldka do oficjalnych RPM-ów?

Wszystkie paczki, które chcą trafić do Core powinny najpierw znaleźć się w Extras. Zostanie deweloperem Fedory jest proste (nawet ja tam mam swoje pakiety ;-) ). Cały proces jest dokładnie opisany tutaj → http://fedoraproject.org/wiki/Extras/Contributors

A może nawet wstawili go zamiast yuma?

W chwili obecnej będzie to trudne, gdyż Anaconda (instalator) zaczyna używac yuma jako backendu do instalacji pakietów. Poldek musiałby się bardzo sposobać ludziom, by stał się oficjalnym narzędziem :-)