Skocz do zawartości

Powiększenie Swapa

Matju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dokupiłem ostatnoi 512 MB RAM'u, czy powinienem powiększyć SWAPA, w ogóle chciałbym powiększyć partycje linuksowe a zmniejszyć linuksowe. Czy może ktoś poradzić jak to zrobić. Pracuje na FC4. Jestem średnio zawaansowanym użytkownikiem i początkującym linuksowcem tzn. dopiero pół roku. Pozdrawiam i dzięki za pomoc smile.gif.

czy powinienem powiększyć SWAPA

jeśli nie używasz wynalazków typu SoftwareSuspend, to raczej nie.

w ogóle chciałbym powiększyć partycje linuksowe a zmniejszyć linuksowe

no to rzeczywiście poważna zmiana ;P

A tak na serio, o zmianie rozmiarów partycji było już kiedyś na forum, musisz poszukać.

Witam dokupiłem ostatnoi 512 MB RAM'u, czy powinienem powiększyć SWAPA, w ogóle chciałbym powiększyć partycje linuksowe a zmniejszyć linuksowe. Czy może ktoś poradzić jak to zrobić. Pracuje na FC4. Jestem średnio zawaansowanym użytkownikiem i początkującym linuksowcem tzn. dopiero pół roku. Pozdrawiam i dzięki za pomoc smile.gif.

http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=wielkosc_swap

i wszytko jasne smile.gif

pzdr

wladakov

Ogolnie swap'a robi sie do pewnych granic pamieci RAM. Tzn. np. osobiscie mam teraz 768MB RAM i partycji swap zupelnie nie mam. Linux skorzysta z pamieci wymiany dopiero gdy braknie mu pamieci RAM. Jak widac nie jest koniecznoscia tworzenie swap'a. Druga sprawa jesli juz masz zrobiona taka partycje to po co ja zwiekszac.. Domyslam sie ze chodzi Ci o takie zalecenie aby swap byl 2x wieszky niz dostepna pamiec RAM....

Oczywiście chcę pomniejszyć partycje windowsowe kosztem llinuksowych przepraszam za tę pomyłkę a jeżeli chodzi o rozmiar swapa to mam 768 MB RAM'u w tej chwili, i rzeczywiście chodzi mi o powiększenie SWAP'a ale nie 2x ram bo ponad GB to ja nie mam zamiaru tracić na swapa. Przed dokupieniem miałem 256 MB RAM'u i SWAP'a tej samej wielkości, teraz chciałbym mieć SWAPA przynamniej 512 albo w okolicach. Wydaje mi się że to nie do końca tak jest że dopiero w momencie braku ramu system używa partycji wymiany, są przypadki kiedy chyba się bez niej nie obędzie. Aha widziałem na forum temat zmiany rozmiarów partycji ale jest tak niejasno napisany, tzn. może jasno dla kogoś kto to robił albo jest linuksowym GOSU, dlatego chciałem jakąś bardziej konkretną poradę. Dzięki za info i pozdrawiam.

Błąd. Minimalna ilość SWAPA jest konieczna do stabilnej pracy systemu. Nie dziw się jeśli Ci się będzie wieszał system.

http://sourcefrog.net/weblog/software/linu...ernel/swap.html

Nie miałem partycji swap przez 2 miesiące (przy 512MB RAM-u), a pisałem wtedy skrypty w PHP i nieco pracowałem w GIMP-ie; system nie padł ani razu! Nie mniej jednak swapa trzeba mieć.

Ok dzięki wszystkim za rade co do swap'a, poczytałem ten link na zawsze niezawodnym sourceforgu i wszystko jasne smile.gif. Teraz dalej chciałbym spytać i doradzić sie w sprawie tych partycji. Otóż mam w nich taki bałagan że ciężko to sobie wyobrazić smile.gif. Co powinienem zrobić czy jest jakiś program który może pomóc (gparted się wiesza), pare miejsc między partycjami których nie mogę nawet sformatować po pare GB smile.gif. To pozostałość po bardzo długim użytkowaniu dwóch systamów bardzo wymiennie. Jeszcze jedna sprawa, czy jest już sposób na zapis spod linuksa na NTFS, jak narazie znalazłem tylko łatkę do kernela do NTFS i mogę zmontować partycję ale niestety bez praw zapisu sad.gif. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pozdrawiam.

Błąd. Minimalna ilość SWAPA jest konieczna do stabilnej pracy systemu. Nie dziw się jeśli Ci się będzie wieszał system.

http://sourcefrog.net/weblog/software/linu...ernel/swap.html

Nie miałem partycji swap przez 2 miesiące (przy 512MB RAM-u), a pisałem wtedy skrypty w PHP i nieco pracowałem w GIMP-ie; system nie padł ani razu! Nie mniej jednak swapa trzeba mieć.

ja rowniez nie malem swapa przy 512 ramu, przy gimpie tez nie padl, ale wystarczyl 2xFirefox i strona z java wink.gif i tak zaczal mielic dyskiem ze po 20 min restart bo nie moglem wejsc na konsole

Hmm no u mnie wlasnie dziala wszystko ok nie wiesza sie ani nic... Choc moze faktycznie jeszcze nie dalem mu odpowiedniego wycisku. Mysallem zaraz na poczatku zeby mu wrzucic swap'a wlasnie na takim malym poziomie... ale juz nie pamietam tongue.gif czemu calkiem zrezygnowalem... czy kogosposluchalem czy sam wpadlem na ten pomysl wink.gif

A ja może i nie jestem rozsądny ale zrozumcie, brakuje mi miejsca :-) Co zrobiłem? Mam 512 RAMu i usunąłem swapa a tam zamontowałem /home :-) No co? Zawsze kilkaset MB więcej :-) Teraz chyba żałuję... Zobaczcie sami:

free
            total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        515324     405968     109356          0       7060     273628
-/+ buffers/cache:     125280     390044
Swap:            0          0          0

Będzie kiepsko, a tu raptem odpalone Psi i Firefox tongue.gif