Matju Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Witam zacznijmy od tego że mam połączenie na lanie od jakiegoś tam prowidera internetowego. Ostatnio zdziwił mnie jeden myk jaki ów prowider zastosował żeby przypomnieć o zaległościach. Otóż co ileś razy jak wpisałem prawidłowy link w wyszukiwarce lub wyszukiwałem w google to na ekranie pojawiał mi się komunikat: "witaj w firmie xxx przypominamy o zaległościach". Jedyne co mnie zastanawia to jak on to zrobił ?. Działo się na firefoxie, operze i na exploerach ludzi którzy mają neta po routingu z mojego komputera. Jak wbijać się tak na 80 z tej strony ? Rozumie exploer ale linux i firefox ?. Czy ktoś wie jak to możliwe ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Nie zapominaj, iż Twoje połączenie idzie przez serwer providera Zapostuję ponownie kiedy przypomnę sobie jak zwał się ten fachowy termin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 dokladnie! cale polaczenie idzie przez serwer dostawcy, wiec to nie jest tak ze on wlamuje sie do twojego kompa , tylko on umiejetnie przekierowuje twoje zapytanie.. i tak na kazde żądanie pobrania strony wysyla ciagle te sama, odpowiednio spreparowana stronke.. Robi sie to (chyba) na firewallu albo na sewerze proxy (ktory moze oczywiscie pracowac jako przezroczysty). Moj znajomy mialo to zrobione na firewallu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Grudzień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Chmm wszystko się zgadza, ja wcale nie myślałem że prowider się do mnie włamuje tylko jak on przechwytuje sesje która do mnie przychodzi i podmienia je na jego pakiety ?. Czyli w takim razie może również przechwycić moją sesję logowania np. do banku czy nawet na skrzynkę pocztową. Chciałem wiedzieć więcej, ew gdzie tego poszukać, jak zadać pytanie na google ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FREDI Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 Prowider ma mozliwość na swoim serwer-router przekierować twoje zapytania na porcie 80 na spreparowaną przez siebie stronę przypominającą o zaległościach. Na serwerze linuksowym robi sie to przy pomocy odpowiednich poleceń kształtujących ruch (iptables). Prosty przykład realizacji tego masz tu http://www.pc44.pl/tablica_iptables.html Prawidłowo zainstalowana tablica ogłoszeń powinna jednak posiadać możliwość pracy na przeglądarce przez użytkownika, po potwierdzeniu przeczytania komunikatu. Może zalazłeś mu za skóre i zrobił przekierowanie na stałe, aż się z nim rozliczysz. O banki się nie martw - każde szanujące się Banki umożliwiają połączenia tylko szyfrowane, poza tym nie może twój prowider przechwytywać i analizować twoich pakietów - ochrona danych osobowych. Niektórzy prowiderzy takie ogłoszenia przesyłają także na banerku reklamowym zainstalowanego przez klienta GG. Pozdrawiam FREDI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 No i chyba nie muszę mówić że takiego zabezpieczenia jak wyłączenia neta przez providera się obejść nie da (tzn. da się zmieniając MAC karty sieciach z dhcp ale... ekhm:D). edit: no przecież piszę że się da:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matju Napisano Grudzień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2005 No i chyba nie muszę mówić że takiego zabezpieczenia jak wyłączenia neta przez providera się obejść nie da (tzn. da się zmieniając MAC karty sieciach z dhcp ale... ekhm:D). Jeżeli chodzi o MAC to da się uwierz mi , nie w każdym przypadku ale się da. Co do Iptables to troche je znam, nie jestem ekspertem i właśnie tam szukałem ale nie znalazłem przechwytywania pakietów. W oknie gg tez widziałem ten komunikat. Tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT o w tym poście nie chodzi o to żeby nie płacić za internet, zaległości już dawno uregulowałem, po prostu byłem bardzo Ciekawy jak to działa, a jeszcze bardziej jak w mojej posieci to działa . Dzięki za zainteresowanie, wiem już dużo więcej, pozdro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi