Skocz do zawartości

Firefox 1.5 Pl

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam firefoxa 1.5 PL. Nie ma go w yum. Mam livna, updaes-released, extras, base, freshrpms z tych podstawowych. Trzeba zaczekać czy moze jest juz dostepny przez jakies inne repo?

Dziex, Orkan.

A co to za problem ściągnąć Firefoxa ze stronki? Nawet nie musi go być w repo:]

Problem żaden, jest to kwestia podejścia do instalacji oprogramowania i utrzymywania porządku w systemie..

Instalując ze źródeł nadal można mieć porządek w systemie:] Od usera wszystko zależy, nie od oprogramowania.

Instalując ze źródeł nadal można mieć porządek w systemie:] Od usera wszystko zależy, nie od oprogramowania.

Ale po ściągnięciu i rozpakowania fx, wystarczy w jego katalogu wpisać ./firefox lub klinkąc ten plik myszą tongue.gif Żadnej kompilacji cool.gif

Po 1. No... ale toź to nic nie ma do odinstalowywania wielkiego jeśli tylko user ma porządek w systemie.

Po 2. To jest właśnie wielka zaleta Open Source: jeśli ci czegoś brakuje to możesz to sobie dopisać do programu:]

Dla mnie rpm-y są dobre dla bardzo początkujących (kilk myszą i już, chociaż jak napisał lszk w firefoxie jest podobnie), to już jeśli ktoś choć troszkę się zna to IMO nie ma żadnych problemów z instalacją ze źródeł i może stawiać je na równi z paczkami:]

Po 1. No... ale toź to nic nie ma do odinstalowywania wielkiego jeśli tylko user ma porządek w systemie.

No i tak masz zainstalowany ten system i on sobie jest, a aktualizacja?

Po 2. To jest właśnie wielka zaleta Open Source: jeśli ci czegoś brakuje to możesz to sobie dopisać do programu

To możesz zawsze (jeżeli tylko potrafisz programować, tylko - bagatela) i nic wspólnego z Open Source nie ma..

A to że nie zwracasz uwagi na żadne inne zalety narzędzi do zarządzania oprogramowaniem (jak np. rpm) poza łatwością instalacji to już jest Twój problem.

Ad do po 1:D : No aktualizacja np. yumem jest ładnie paczkowana a jeśli czegoś nie ma w paczkach to zawsze możesz sobie ją tak ładnie poukładać że będzie tak jakby to paczki były:]

Ad do po 2 : No to jest akurat domena Wolnego Oprogramowania, że dostajesz z aplikacją kod i robisz z nim co chcesz.

heh.. To nie jest tak że nie zwracam uwagi na zalety rpmków itp. (gdyby nie one to bym leżał i kwiczałbiggrin.gif), ale chcę zwrócić uwagę na to że bez nich da się żyć, a inne metody też są dobre:]

Ja mam stąd :

http://www.mtl2002.net/firefox/firefox-1.5/

Zaktualizowałem tylko wcześniej libstdc++

Paczka była robiona z taka optymalizacją :

-O2 optimization flag set, and one tiny little change to the font ordering in the mathml css file

Cały temat jest na fedoraforum.org

Pozdro, u mnie działa dobrze bez problemów i szybciutko się uruchamia.