Skocz do zawartości

Defragmentacja I Higiena Dysku?

031186

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy. Profilaktycznie zalecałbym raz na jakiś czas, jesli nie jest się pewnym jakości dysku. Na jednej z moich instalacji FC (ja chodze i instaluje linuksa znajomym zainteresowanym tongue.gif) rozsypala się partycja i żadne fsck już nie pomogło. Dramat był jednym słowem. Choć przy inicjalizacji systemu wyrzucało na ekran przed padem jakieś komunikaty o błędach związanych z DMA. Może tu pies pogrzebany był...

Pozdrawiam!

Ogólnie przy ext3 można się znęcać nad kompem i w większości przypadków fsck zwróci system z przed awarii smile.gif Co jakiś czas można uruchomić fsck, to nieczym nie grozi a może pomóc w fstabie chyba nawet jest domyślnie tak smile.gif

Co do programów, linux to takie śmiszne cuś, że jak raz postawisz to mżesz zapomnieć, poprostu działa i specjalnie nie trzeba się tym przejmować, odpowiedno prowadzony się nie psuje smile.gif

Jeżeli standardowe ustawienia Ci nie wystarczają to możesz się pobawić tune2fs, czy jakoś tak to się nazywało i pozmieniać parametry systemu plików. Jeszcze jest hdparm którym można nieco więcej z dysku wydusić smile.gif

Pozdrawiam

Gryhild

Co do programów, linux to takie śmiszne cuś, że jak raz postawisz to mżesz zapomnieć, poprostu działa i specjalnie nie trzeba się tym przejmować, odpowiedno prowadzony się nie psuje

Oj psuje sie psuje, chyba ,że w ogóle nic sie na nim nie robi. Wcale tutaj nie trzeba bardzo czarować, mi schrzanił się (zresztą razem z partycjami) podczas odzyskiwania danym, a przecież nie robiłem nic nazwyczajnego ot odpaliłem odpowiedni program (testdisk , partycje od montowane oczywiście).

A wtedy fsck mogłem sobie w kapcie wsadzić bo podczas skanu zawieszał system...

Nie dzieje się to nagminnie ale warto liczyć się z tym ,że to nie jest twór doskonały póki co wink.gif

ps. ORT'y...