742darek Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Od niedawna przesiadłem się na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i postanowiłem wybrać Fedora Core 4 i wszystko było ładnie pięknie dopuki mi firewall systemowy odmówił posłuszeństwa. Chciałem aby był włączony, ale nie blokował pewnego portu i chyba źle go wpisałem "27015:tcp" , ponieważ kiedy zastosowałem zmiany w firewallu i potem ponownie chciałem go włączyć to już się niechce odpalić , mianowicie odpalam go ale nic nie wyskakuje, ani błąd ani okienko konfiguracji zabezpieczeń. Sam firewall jednak działa, ale blokuje mi większość programów i nie mogę go teraz wyłączyć. Jestem bezradny, dodam jeszcze że mam SELinux zainstalowany i firewalla w aktywnych procesach nieznalazłem ;/ Próbowałem wylogowania, restart bezskutku ... HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Zainstaluj Firestartera tam będziesz miał taki ładny gui i będziesz mógł poustawiać co i jak chcesz:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
742darek Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 tylko problem polega w tym, że ten systemowy shit mi blokuje wszystko, muszę najpierw go wywalić lub wyłączyć jakoś a sie nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 W konsoli wpisz system-config-securitylevel i tam ustaw na "Wyłącz zaporę ogniową". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
742darek Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 problem tkwi że właśnie NAWET TERMINALEM nie chce mi się to włączyć :| włącza się terminal i (_odrazu_ → od razu) ORT się wyłącza i tyle ... chyba tą aplikacje jakoś zepsułem że odmówiła posłuszeństwa, kto wie co zrobić żeby ją naprawić albo chociaż wyłączyć jakoś inaczej firewalla... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 mam problem z firestarterem- uzywam eagle-usb i nie moge ustawic odpowiedniego urzadzenia- jak dam ppp0 to device not found na starcie fedory, jak eth0 to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Jak nie możesz wejść do terminala to sprawa dla mnie wygląda tragicznie:] Zawsze w Gnome możesz Środowisko -> Ustawienia Systemowe -> Poziom Bezpieczeństwa.:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
742darek Napisano Grudzień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 terminal mi działa tylko nie działa mi "poziom bezpieczeństwa" tak właśnie ta aplikacja mi nie działa ale blokować to blokuje no kur.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2005 Moze w 'czystym' terminalu Ci zadziala?... Bo cos mi mowi ze uruchamiasz go w 'okienku'... Jesli w czystej sesji tez nie zadziala, to uruchom Linuksa w trybie single system-config-securitylevel i powiedz co Ci 'wyskoczylo'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 sprubój /etc/init.d/iptables stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 nie polecam nakladek na iptables bo to nie dosc, ze nie profesjonalne, to w dodatku badziewne, spowalniajace system rozwiazanie; poszukaj info o tworzeniu regul do iptables (jest tego duzo po polsku); zeby napisac sobie bardzo prosty firewall naprawde wymagana jest inteligencja na poziomie kalosza wiec nie ma co z siebie robic niemoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Technoboy Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 tez tak mam, ale wystarczy wpisac w konsoli "setup" => "Konfiguracja zapory ogniowej" i mozesz sobie manipulowac portami[; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi