happy-angel Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Witam. Właśnie podjąłem się nauki C++ za bardzo nie wiem co mam zrobić po napisaniu programu żeby go przetestować pod FC3. Dajmy na to że mam napisany poniższy program: #include <iostream> #include <string> using namespace std; int main () { string user_name; cout << " Proszę wprowadzić swoje imię: "; cin >> user_name; cout << '\n' << "Witaj, " << user_name << "... i do widzenia!\n"; return 0; } Proszę wytłumaczyć krok po kroku: W jakim programie mam to napisać, jak skompilować, jak uruchomić i wszystko co jest nie zbędne do tego żeby zobaczyć swoje dzieło w ruchu. Z gory dzieki, czekam na odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 vim plik.cpp Wciskasz i i piszesz. Później klikasz esc i wpisujesz :wq. Enter. Dalej. g++ plik.cpp -o plik ./plik i się uruchamia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 happy-angel chce się uczyć c++ nie vim-a Oczywiście vim dobra rzecz, ale trzeba z nim spędzić trochę czasu żeby się nim sprawnie posługiwać (chociażby kopiowanie i wklejanie tekstu nie jest takie oczywiste na początku). Ja tam używam kwrite/kate, ale może to być dowolny edytor tekstowy z podświetlaniem składni. Część dalsza b.z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Tu masz wszystko (no może nie wszystko ale chyba wystarczy) ładnie opisane o kompilatorach (poczytaj o g++). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Grudzień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Dziekuje wszystko gra PS: Mam nadzieje ze kolejnym razem odezwe sie juz jako expert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Grudzień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2005 Tu masz wszystko (no może nie wszystko ale chyba wystarczy) ładnie opisane o kompilatorach (poczytaj o g++). G++ to nie kompilator tylko nakładka portowa pod gcc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 PS: Mam nadzieje ze kolejnym razem odezwe sie juz jako expert Ojjj to dlugo sie nie bedziesz odzywal C++ to taki jezyk ktorego trzeba uczyc sie latami zeby moc mowic ze sie jest ekspertem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 std::cout << "No chyba raczej tak. Nie będzie ci lekko\n"; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 std::cout << "No chyba raczej tak. Nie będzie ci lekko\n"; Te... using namespace std; i zagnieżdżamy elementy klasy std, poza tym \n w następnej wersji C++ przechodzi w depreciated Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Hej ja tu nie programuję na forum:] Zauważ brak np int main()... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Ojjj to dlugo sie nie bedziesz odzywal C++ to taki jezyk ktorego trzeba uczyc sie latami zeby moc mowic ze sie jest ekspertem Serio? Ja myślę, że klika miesięcy wystarczy, żeby od podstaw nauczyć się do poziomu, na którym w miarę swobodnie rozwiążesz każdy skomplikowany problem. Zresztą tego u mnie na uczelni wymagają... Samo programownie to zbyt mało, trzeba poćwiczyć trochę teorię grafów i ogólnie orientować się w matematyce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Ale słowo ekspert jest dosć poważne i dla mnie ekspert w C++ to jest bardzo dobry programista, który umie uczyć innych:ph34r: A do tego poziomu trzeba trochę wysiłku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 O to mi wlasnie chodzilo.. Ekspert to osoba raczej na dosyc duzym stopniu zaawansowania, a do czegos takiego nie dojdzie sie w kilka miesiecy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Grudzień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 W kilka miesiecy bardzo latwo stac sie expertem pod warunkiem ze jestes juz expertem w innym jezyku programowania (najlepiej obiekotowym). Jezeli od zera to tylko gdy masz duzo samo zaparcia, duzo czasu, i troche glowe do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2005 happy-angel Expert to pojęcie bardzo względne. Pisałem już wiele programików w C/C++, i myślę ,że potrafię przelać na niego każdą myśl. Ale jak wziąłem się ostatnio za CLisp'a to zbladłem Czasem żeby zrozumieć trzeba na chwile zapomnieć co już sie u mnie (aby otworzyć się na zupełnie nowy tok myślenia) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi