Skocz do zawartości

Pierwsze Kroki W C++

happy-angel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie podjąłem się nauki C++ za bardzo nie wiem co mam zrobić po napisaniu programu żeby go przetestować pod FC3. Dajmy na to że mam napisany poniższy program:

#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;

int main ()

{
  string user_name;
  cout << " Proszę wprowadzić swoje imię: ";
  cin   >> user_name;
  cout << '\n'
          << "Witaj, "
          << user_name
          << "... i do widzenia!\n";
return 0;
}

Proszę wytłumaczyć krok po kroku: W jakim programie mam to napisać, jak skompilować, jak uruchomić i wszystko co jest nie zbędne do tego żeby zobaczyć swoje dzieło w ruchu.

Z gory dzieki, czekam na odpowiedz

happy-angel chce się uczyć c++ nie vim-a biggrin.gif

Oczywiście vim dobra rzecz, ale trzeba z nim spędzić trochę czasu żeby się nim sprawnie posługiwać (chociażby kopiowanie i wklejanie tekstu nie jest takie oczywiste na początku).

Ja tam używam kwrite/kate, ale może to być dowolny edytor tekstowy z podświetlaniem składni.

Część dalsza b.z. wink.gif

Ojjj to dlugo sie nie bedziesz odzywal tongue.gif C++ to taki jezyk ktorego trzeba uczyc sie latami zeby moc mowic ze sie jest ekspertem smile.gif

Serio? Ja myślę, że klika miesięcy wystarczy, żeby od podstaw nauczyć się do poziomu, na którym w miarę swobodnie rozwiążesz każdy skomplikowany problem. Zresztą tego u mnie na uczelni wymagają...

Samo programownie to zbyt mało, trzeba poćwiczyć trochę teorię grafów i ogólnie orientować się w matematyce...

W kilka miesiecy bardzo latwo stac sie expertem pod warunkiem ze jestes juz expertem w innym jezyku programowania (najlepiej obiekotowym). Jezeli od zera to tylko gdy masz duzo samo zaparcia, duzo czasu, i troche glowe do tego smile.gif

happy-angel Expert to pojęcie bardzo względne.

Pisałem już wiele programików w C/C++, i myślę ,że potrafię przelać na niego każdą myśl. Ale jak wziąłem się ostatnio za CLisp'a to zbladłem sad.gif

Czasem żeby zrozumieć trzeba na chwile zapomnieć co już sie u mnie (aby otworzyć się na zupełnie nowy tok myślenia) wink.gif

pozdrawiam