Skocz do zawartości

Problem Ze Sterownikami Nvidia Glx

feodora

Rekomendowane odpowiedzi

mam aktualną konfiguracje yuma z faq.feodora.pl z tamtąt (_wziołem_ → wziąłem) ORT pomysł zainstalowania sterowników nvidia glx.I po instalacji nie mogłęm uruchomić x-ów dopiero to mi się udawało

gdy uruchamiałem program konfiguracji x-ów .Problem rozwiązałem odinstalując sterowniki

co mam zrobić by zainstalować sterowniki glx do mojej karty graficznej: Riva TNT2

błagam o pomoc (a może sam napisze sterowniki trohce znam się na C++,Object Pascal

pomocy!)!

• 7 months later...

Dla Riva TNT2

yum install nvidia-glx-legacy kernel-module-nvidia-legacy-$(uname -r)

Gdy tak robie to wyskakuje mi:

Parsing package install arguments
No Match for argument: nvidia-glx-legacy
No Match for argument: kernel-module-nvidia-legacy-2.6.17-1.2157_FC5
Nothing to do

Co robic? Tez mam TNT2 i najnowsze jadro 2.6.17.

faktycznie nie ma nvidia-legacy w livna.org, zapomnialem jakie sa klopoty w tym temacie:

http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t10099.html

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10038

sprobuj tego howto: http://gilles.fabio.free.fr/weblog/index.p...-pilotes-nvidia

jak bedziesz mial klopoty to pisz, nie wpisuj tez polecen bazmyslnie bo juz w tym opisie znalazlem dwa bledy (przegladajac pobieznie)

Sorry ale i to nie pomoglo. Przy starci X`ow wywala mi ze nie moze wczytac configoracji (tak samo mialem gdy instalowalem najnowsze stery do kart nvidia) i pyta czy stworzyc nowa konfiguracje. Oczywiscie zgadzam sie i tworzy, ale za karzdym ponownym uruchomieniem kompa i X`ow wywala ten sam blad ze nie morze zaladowac konfiguracji.

Ach ta NVIDIA :angry:

Też mam FC5 oraz TNT 2. Akcelerację 3D włączyłem następująco:

1. Nie mam włączonego SELinux, więc nie wiem, czy poniższe czynności zadziałają.

2. Zaktualizuj system yumem (ściągnij, jeśli nie masz, kernel-devel w wersji odpowiadającej Twojemu kernelowi) i najlepiej zrestartuj system.

3. Ściągnij ze strony nvidia.com.pl następujący plik: "NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run" i zapisz go powiedzmy w katalogu domowym użytkownika (dajmy na to "user").

4. Wykonaj kombinację klawiszy: CTRL+ALT+F1.

5. Wpisz w konsoli "su -" i podaj hasło roota.

6. Wpisz w konsoli "modprobe -q agpgart" - mam kartę GFX podpiętą pod AGP.

7. Wpisz w konsoli "init 3".

8. Wpisz w konsoli "~user" (gdzie user, to nazwa konta użytkownika).

9. Wpisz w konsoli "sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run".

10. Wyedytuj plik (najlepiej za pomocą nano lub wbudowanego w Midnight Commandera edytora plików) "xorg.conf" znajdujący się w "/etc/X11". W sekcji Section "Device" w polu Driver ustaw "nvidia", zaś z sekcji Section "Module" wywal Load "dri", a dodaj (jeśli nie ma) Load "glx".

Zapisz zmiany w "xorg.conf".

11. Wpisz w konsoli "modprobe nvidia".

12. Przenieś pliki z katalogu "/usr/x11r6/lib" do "/usr/lib".

13. Przenieś pliki z katalogu "/usr/X11R6/lib/modules/drivers" do "/usr/lib/xorg/modules/drivers".

14. Przenieś plik "libglx.so.1.0.7182" z katalogu "/usr/X11R6/lib/modules/extensions" do "/usr/lib/xorg/modules/extensions" i zmień jego nazwę na "libglx.so". Stary plik o tej samej nazwie zachowaj na wszelki wypadek.

15. Wpisz w konsoli "reboot".

To, co napisałem powyżej jest jak najbardziej NIEWŁAŚCIWYM sposobem uruchomienia akceleracji 3D w Fedorze. Niemniej ze względu na to, że właściciele starszych kart graficznych NVIDII zapewne nigdy nie doczekają się dedykowanej im paczki na livnie, nie pozostaje nic innego, jak tylko "robótki ręczne".

PS. Powyższy "poradnik" pisałem z pamięci, więc proszę o troszkę wyrozumiałosci...