feodora Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 mam aktualną konfiguracje yuma z faq.feodora.pl z tamtąt (_wziołem_ → wziąłem) ORT pomysł zainstalowania sterowników nvidia glx.I po instalacji nie mogłęm uruchomić x-ów dopiero to mi się udawało gdy uruchamiałem program konfiguracji x-ów .Problem rozwiązałem odinstalując sterowniki co mam zrobić by zainstalować sterowniki glx do mojej karty graficznej: Riva TNT2 błagam o pomoc (a może sam napisze sterowniki trohce znam się na C++,Object Pascal pomocy!)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2005 Dla Riva TNT2 yum install nvidia-glx-legacy kernel-module-nvidia-legacy-$(uname -r) http://wiki.fedora.pl/Hardware/Nvidia czytaj opis instalacji starszych sterowników nVidii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feodora Napisano Grudzień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 właśnie ten sposób instalacji spowodował moje kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Do sposobu instalacji sterowników nVidii z FAQ trzeba w odpowiednim miejscu dopisać -legacy Czy instalowałeś z legacy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 a może sam napisze sterowniki trohce znam się na C++,Object Pascal Uuuu to musialbys byc ekspertem w c++ anie tylko troche sie znac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Dla Riva TNT2 yum install nvidia-glx-legacy kernel-module-nvidia-legacy-$(uname -r) Gdy tak robie to wyskakuje mi: Parsing package install arguments No Match for argument: nvidia-glx-legacy No Match for argument: kernel-module-nvidia-legacy-2.6.17-1.2157_FC5 Nothing to do Co robic? Tez mam TNT2 i najnowsze jadro 2.6.17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Co robic? Tez mam TNT2 i najnowsze jadro 2.6.17. zrob tak: http://faq.fedora.pl/#nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Robilem ale te sterowniki nie obsluguja mojej karty. Zrobilem tez tak jak Wiki.fedora.pl ale wypisuje ze (_niema_ → nie ma) ORT takich plikow w repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 faktycznie nie ma nvidia-legacy w livna.org, zapomnialem jakie sa klopoty w tym temacie: http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t10099.html http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10038 sprobuj tego howto: http://gilles.fabio.free.fr/weblog/index.p...-pilotes-nvidia jak bedziesz mial klopoty to pisz, nie wpisuj tez polecen bazmyslnie bo juz w tym opisie znalazlem dwa bledy (przegladajac pobieznie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Sorry ale i to nie pomoglo. Przy starci X`ow wywala mi ze nie moze wczytac configoracji (tak samo mialem gdy instalowalem najnowsze stery do kart nvidia) i pyta czy stworzyc nowa konfiguracje. Oczywiscie zgadzam sie i tworzy, ale za karzdym ponownym uruchomieniem kompa i X`ow wywala ten sam blad ze nie morze zaladowac konfiguracji. Ach ta NVIDIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Też mam FC5 oraz TNT 2. Akcelerację 3D włączyłem następująco: 1. Nie mam włączonego SELinux, więc nie wiem, czy poniższe czynności zadziałają. 2. Zaktualizuj system yumem (ściągnij, jeśli nie masz, kernel-devel w wersji odpowiadającej Twojemu kernelowi) i najlepiej zrestartuj system. 3. Ściągnij ze strony nvidia.com.pl następujący plik: "NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run" i zapisz go powiedzmy w katalogu domowym użytkownika (dajmy na to "user"). 4. Wykonaj kombinację klawiszy: CTRL+ALT+F1. 5. Wpisz w konsoli "su -" i podaj hasło roota. 6. Wpisz w konsoli "modprobe -q agpgart" - mam kartę GFX podpiętą pod AGP. 7. Wpisz w konsoli "init 3". 8. Wpisz w konsoli "~user" (gdzie user, to nazwa konta użytkownika). 9. Wpisz w konsoli "sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7182-pkg1.run". 10. Wyedytuj plik (najlepiej za pomocą nano lub wbudowanego w Midnight Commandera edytora plików) "xorg.conf" znajdujący się w "/etc/X11". W sekcji Section "Device" w polu Driver ustaw "nvidia", zaś z sekcji Section "Module" wywal Load "dri", a dodaj (jeśli nie ma) Load "glx". Zapisz zmiany w "xorg.conf". 11. Wpisz w konsoli "modprobe nvidia". 12. Przenieś pliki z katalogu "/usr/x11r6/lib" do "/usr/lib". 13. Przenieś pliki z katalogu "/usr/X11R6/lib/modules/drivers" do "/usr/lib/xorg/modules/drivers". 14. Przenieś plik "libglx.so.1.0.7182" z katalogu "/usr/X11R6/lib/modules/extensions" do "/usr/lib/xorg/modules/extensions" i zmień jego nazwę na "libglx.so". Stary plik o tej samej nazwie zachowaj na wszelki wypadek. 15. Wpisz w konsoli "reboot". To, co napisałem powyżej jest jak najbardziej NIEWŁAŚCIWYM sposobem uruchomienia akceleracji 3D w Fedorze. Niemniej ze względu na to, że właściciele starszych kart graficznych NVIDII zapewne nigdy nie doczekają się dedykowanej im paczki na livnie, nie pozostaje nic innego, jak tylko "robótki ręczne". PS. Powyższy "poradnik" pisałem z pamięci, więc proszę o troszkę wyrozumiałosci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Dzieki!! Juz sprawdzam. Jak sprawdzic czy akceleracja jest wlaczona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Dzieki!! Juz sprawdzam. Jak sprawdzic czy akceleracja jest wlaczona? glxinfo trzecia linijka(direct rendering:) - jesli jest Yes to jest wlaczona... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi