Skocz do zawartości

Nvidia 1.0-8174

Sahin

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie czy napisac do gigabyte o tym problemie

unsure.gif

Pomysł bardzo dobry, może mieli już takie zgłoszenia i coś Ci poradzą. Instnieje jednak "ryzyko", że Cię oleją i nie odpowiedzą na Twój list.

• Odpowiedzi 41
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja bym jednak powiedział, że problem jest po stronie karty graficznej. Miałem to samo z moim GF6600GT zaraz po wymianie płyty głównej. Podziałało jedno - wymiana karty graficznej, dobrze, że była na gwarancji. Szlag trafił procesor graficzny. Sprawdź jeszcze co się dzieje przy dxdiag w windowsie podczas testu z tymi obracającymi się sześcianami. U mie na początku robiła się mozaika, później już kompletnie system się wieszał.

tak jak napisales w win2000 i tescie dxdiag testy - oba - w grafice dzialaja bez blednie

a tak ogolnie to nie pytajcie mnie o windows-y bo jak pisalem znam dobrze konfiguracje systemu,biosu i sprzetu. problem mam tylko na linuksie po wymianie plyty glownej. wczesniej mnie pytano czy tylko na kde pada ekran - przed chwila zainstalowalem gnome na opensuse 10.0 i tez padl- bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek i tylko reset - przycisk

dziekuje za zainteresowanie - za kazda rade bede wdzieczny - a najlepiej gdyby ktos mial z ta plyta doczynienia i jej dzialaniem

Czyli po zainstalowaniu sterów nvidia nie wstają / wieszają się X'y.

Cóż, napisałeś że zmieniłeś M/B na taką z mostkiem VIA KT880, nie wykluczone że to właśnie ten chipset niezbyt dobrze współpracuje z kartami nVidia na Linuksie, ale to tylko przypuszczenie. Domyślnie ładowany jest moduł AGP o nazwie AGPGART, proponuję zmienić to na inny wariant metodą dopisania w pliku konfiguracyjnym X'ów, w sekcji "Device" czegoś takiego jak:

Option "NvAGP" "1"

lub

Option "NvAGP" "0"

Możesz także spróbować wpisać wartości 2 i 3 czyli:

Option "NvAGP" "2"

lub

Option "NvAGP" "3"

Popróbuj tych kilku wpisów i po każdej zmianie spróbuj uruchomić X'y. Mam nadzieję, że któraś wersja zadziała.

Inne opcje, z których możesz skorzystać znajdziesz TUTAJ

tak jak pisalem wczesniej na sterach "nv" diala kde na "nvidia" nie diala

ale przed chwila walczylem i po wpisie w DEVICE NvAGP 0 kde sie nie zawiesza

i dziala juz godzine bez problemow, po kilku testach i probach napisze co wyszlo

Chyba się nie zroumieliśmy, miałeś użyć opcji NvAGP z podanymi parametrami oraz sterownika nvidia zamiast nv. Przetestuj Option "NvAGP" "x" dla sterownika nvidia, czyli wpis powinien wyglądać mniej więcej tak:

Driver  "nvidia"

VendorName  "nVidia Corporation"

BusID       "PCI:1:0:0"

Option "NvAGP" "x"

Gdzie za "x" musisz wstawić wartości od 0 do 3 i spróbować uruchomić X'y (poleceniem init 5 (su) lub startx) dla najlepiej każdej wartości liczbowej. Jeśli przy każdej wartości NvAGP, X'y będą się wieszały to trzeba będzie szukać rozwiązania gdzie indziej.

to ty mnie zle zrozumiales, napisalem tylko za przy "nv" kde dziala dobrze - jako porownanie

oczywiscie ze edytuje xorg.conf i wpisuje w "device" opcje.

ale do rzeczy. zainstalowalem ponownie fc4, kernel i kde oraz dzisiaj nowy ster z livny do nvidii

takie same objawy - kde pada bez zadnych mozliwosci czegokolwiek dopiero po wpisie "NvAGP" "0 lub 1" dziala dobrze bez wieszania - dla mnie powodem jest w linux-ie modul agpgart.

przy wpisach "NvAGP" 2 i 3 kde pada, czyli kazde odwolanie do agpgart wiesza kompletnie kde i klawiature - rezultat nic nie mozna zrobic - tylko reset - przycisk.

mad.gif

a sprawa wydajnosci w "glxgears" to spadek wydajnosci o 50%

jak na plycie msi dzialal dobrze to wydajnosc byla 6500,

a teraz na plycie gigabyte wynosi 4500, wiem ze nie dziala agpgart

ale spadek wydajnosci jest duzy.

zrobilem tak jak napisales - NvAGP 1 - i wynik AGP Disabled, AGP inicjalization failed

ale posluchaj mnie - to to wiem za agpgart nie jest wywolane przeciez jes w Option NvAGP 1

a to oznacza ze ta opcja wywoluje agp ale nvidii - chipset nvidii a nie karty graficznej

dla mnie to wina lezy albo w biosie - a tak nawiasem czy moze wiesz jaki jest program dla dzisiejszych biosow - do ich edycji i wprowadzania zmian, albo plik agpgart zle obsluguje mostek 880.

Chciałem sprawdzić czy załaduje się Nvidia AGP, ale niestety działa tutaj ta zasada:

"Please note that NVIDIA's internal AGP support cannot work if AGPGART is either statically compiled into your kernel or is built as a module and loaded into your kernel."

Z tego co jeszcze znalazłem to należało by skompilować jądro bez statycznego wkompilowywania AGPGART, a moduł ten ładować poprzez modprobe (pozwala to na jego swobodne włączanie / wyłączanie).

Sam BIOS raczej nie jest przyczyną problemów, możesz go co najwyżej zaktualizować, ale wątpię czy to w jakikolwiek sposób zmieni sytuację.

Znalazłem jeszcze to:

The following AGP chipsets are supported by NVIDIA's AGP driver; for all other chipsets it is recommended that you use the AGPGART module.

Supported AGP Chipsets:

Intel 440LX

Intel 440BX

Intel 440GX

Intel 815 ("Solano")

Intel 820 ("Camino")

Intel 830M

Intel 840 ("Carmel")

Intel 845 ("Brookdale")

Intel 845G

Intel 850 ("Tehama")

Intel 855 ("Odem")

Intel 860 ("Colusa")

Intel 865G ("Springdale")

Intel 875P ("Canterwood")

Intel E7205 ("Granite Bay")

Intel E7505 ("Placer")

AMD 751 ("Irongate")

AMD 761 ("IGD4")

AMD 762 ("IGD4 MP")

AMD 8151 ("Lokar")

VIA 8371

VIA 82C694X

VIA KT133

VIA KT266

VIA KT400

VIA P4M266

VIA P4M266A

VIA P4X400

VIA K8T800

VIA K8N800

VIA PT880

VIA KT880

RCC CNB20LE

RCC 6585HE

Micron SAMDDR ("Samurai")

Micron SCIDDR ("Scimitar")

NVIDIA nForce

NVIDIA nForce2

NVIDIA nForce3

itd...

Jak widać Nvidia AGP w pełni współpracuje z VIA KT880, zatem pozostaje ci jedynie kompilacja kernela bez AGPGART tak aby ów moduł nie był ładowany / wkompilowany w jajko.

Możesz także spróbować wyłączyć AGPGART.

bardzo tobie dziekuje za zainteresowanie !!!

zaskoczyles mnie pierwszym zdaniem po angielsku - uprzedzam iz nigdy nie uczylem sie jezyka angielskiego - z tego co zrozumialem to zdanie wyjasnia ze (_niema_ → nie ma) ORT zintegrowanego z chipsetem nvidii portu agp - duza informacja

u mnie przy NvAGP 1 wypisalo iz AGP disablet i nic innego nic nie pisze ze (_niema_ → nie ma) ORT chipsetu nvidii

a co do biosu to moje watpliwosci biora sie z tego iz moze w pamieci (przez ladowanie w biosie bios karty graficznej a (_niema_ → nie ma) ORT takiej opcji aby to sprawdzic) jest konflikt dostepu do portu agp przez bios karty

i pliku agpgart - wieszanie czy na windowsie czy (_linuks_ → Linux) ORT-ie polega na tym ze np. dwa programy probuja sie dostac w tym samym czsie do tego samego elementu komputera.

To zdanie pochodzi z oficjalnej instrukcji Nvidia dla sterowników pod Linux i głosi, że niemożliwe jest użycie Nvidia AGP (wbudowany sterownik AGP nvidia) w momencie gdy jest załadowany moduł AGPGART, na stałe wkompilowany w kernel. Innymi słowy musisz wyłączyć AGPGART aby użyć Nvidia AGP, stąd właśnie sytuacja z którą mamy do czynienia, że jeśli nie użyjemy AGPGART, który i tak zostaje załadowany przez jądro (jest statycznie w nie wkompilowany), to moduł ten automatycznie zablokuje ładowanie Nvidia AGP i dlatego ostatecznie nie ma akceleracji AGP (status jest disabled). Najlepszym rozwiązaniem jest kompilacja kernela z wyłączeniem modułu AGPGART, wówczas będzie on ładowany dynamicznie poprzez modprobe, co w praktyce pozwala go wyłączyć i tym samym użyć alternatywnego modułu Nvidia AGP. Można także pobawić się w wymuszone wyładowanie modułu AGPGART poprzez: rmmod -f ale może to doprowadzić do destabilizacji systemu i jego zawieszenia. Mam wrażenie, że bez ręcznej kompilacji jądra się nie obędzie...

Zaś w kwestii wieszania się AGPGART to najprawdopodobniej jest to wina kernela i właśnie tego modułu, który z jakiegoś powodu pracuje niestabilnie (jakiś problem VIA KT880 z kartami Nvidia pod Linuksem). Na potwierdzenie podam kilka cikawych linków:

link 1

link 2

link 3

z tych adresow ktore podales to w 3 post z 12.19.05 i godz 06.38 AM mam dokladnie

to samo w 2 oknach "code"

zauwazylem jeszcze jedno, ze mogul agpgart nie intnieje w kernelu po "lsmod"

nie ma go w pamieci (bez X) po starcie sytemu na init 3, a po "modprobe agpgart"

wyswietla "not module". cos chyba zle tlumaczysz bo start na sterach nvidii a bez lini o NvAGP "X" sie wieszaja przy czym (_napewno_ → na pewno) ORT ster nvidii jest w pamieci i z niego kozysta

tylko jak pamietam na poprzedniej plycie po "lsmod" byly w pamieci i agpgart i nvidia

nie wiem czy sie nie myle a dzialalo bezblednie a teraz agpgart nieinstnieje.

a tak na zakonczenie to myslalem ze ja cos zle robie

dziekuje za wszystko