Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Hmmm czyli to jeszcze inny problem, mam rozumieć że nie ładuje ci się AGPGART ? W ogóle nie da się załadować tego modułu ? Start X'ów bez wpisu Option "NvAGP" "x" automatycznie ładuje NvAGP z opcją "3". Teraz wydaje się, że to znacznie bardziej złożony problem, jeśli kernel nie ładuje AGPGART, a powinien, to być może w ogóle nie obsługuje on AGPGART dla chipsetu VIA KT880. Proponuję jeszcze zaktualizować kernel do najnowszej wersji. Na zakończenie wrzuć mi listę załadowanych modułów (lsmod), bo coś mi się tu ewidentnie nie zgadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 tak jak ty jestes zdziwiony tak ja jestem tez, ale agpgart po lsmod jest nie widoczny w spisie, tak modprobe agpgart wyswietla ze nie ma takiego modulu a tak nawiasem widze iz mam doczynienia z osoba znajaca problemy - bardzo sie ciesze bo wiekszosc mowi ze sie zna a jak co do czego to zamknieta buzia, ale do rzeczy bardzo dobrze odgadles ze bez agpgart laduje sie nvidia przy NvAGP 3, jest to napisane w pliku /proc/driver/nvidia/registry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Jest to także napisane w dokumentacji sterownika . Problem jest niebanalny, bowiem nie ładuje się z jakiegoś powodu AGPGART (być może kernel nie wspiera tego modułu dla VIA KT880), ale powinien się za to załadować alternatywny Nvidia AGP przy opcji NvAGP "1". Okazuje się jednak, że i ten moduł się nie ładuje. Podejrzewam że VIA KT880 ma bardzo słabe wsparcie w Linuksie, stąd tyle problemów. Co więcej w jednym z tych linków które podałem, w którejś wypowiedzi pojawia się informacja, że taki sam problem występuje na chipsecie VIA K8T800 dla platformy AMD K8... Coś mi się wydaje, że to VIA poważnie zawaliła sprawę, sam używam podobnie jak ty przed zmianą, płyty z mostkiem VIA KT600 i działa bezproblemowo. Nie wiem dlaczego jest tyle problemów z nowszymi chipsetami VIA, planowałem wymianę platformy na K8 z właśnie VIA K8T800, ale w świetle tych wszystkich problemów, lepszym wyborem wydaje mi się płyta z chipsetem nforce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 w oryginalnej fc4 kernel jest w wer. 2.6.11-1.1369 a obecnie mam 2.6.14-1.1653 i z tad moja dociekliwosc, a moze kernel oryginalny calkowicie nie rozpoznaje KT880 i dlatego nie uruchamia agpgart, a nastepne upgrejdy juz nic nie pomagaja bo zapis stanu kompilacji jest zapisany w pliku .config i z niego odczytuje nastepna kompilacje. sprawdzilem ustawienia .config i uruchomilem kompilacje jadra, agpgart jest ladowane bezposrednio w jadrze, jak rowniez wszystkie inne chipsety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Nie powinno mieć to znaczenia, kernel podczas uruchamiania niejako wykrywa sprzęt na którym jest uruchamiany i dynamicznie dostosowuje swoją konfigurację do platformy (inicjuje sterowniki), na której ma pracować. Dalej tworzone są pliki urządzeń (devfs / udev) oraz ładowane są moduły (hotplug itp.) także całość ma charakter dynamiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 nie pisalem tak dlugo bo sciagnolem kernela source 2.6.14-5 i skompilowalem go efekt jest taki sam nie laduje do pamieci po starcie systemu agpgart. po wywolaniu modprobe agpgart - wyswietla - brak takiego modulu modul agpgart wkompilowany zostal w jajo. nowe jadro podczas uruchamiania nie wyswietla zadnych bledow, ale jeszcze jestem przed zainstalowaniem nvidii. najbardziej mnie zastanawia dlaczego modulu agpgart nie ma w /lib/modules/2.6.14-1.153_FC4/kernel/drivers/char/ brak katalogu agp to samo jest przy kernelu 2.6.14-5 modul agpgart jest tylko w /lib/modules/2.6.14-1.1653_FC4/source/drivers/char/agp/ to samo przy 2.6.14.5 jestem po ponownym skompilowaniu kernela ale tym razem agpgart ustawilem jako modul i pojawil sie katalog agp w kernelu, modprobe tez zadzialalo modul agpgart jest w pamieci zainstaluje teraz nvidie i zobacze to z tego wyniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Zatem czekam na efekty . PS. Bardzo dobry krok z dynamicznym ładowaniem AGPGART poprzez modprobe, daje to większe pole do manewru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 no i klapa. zainstalowalem stery z nvidii bo te mialem pod reka, wiem ze sa nowsze, modul agpgart oraz wia_agp w pamieci, sam sie laduje bez wywolania przez "modrobe" nvidia tez w pamieci - kleska zawiesil sie trzy razy po krotkim dzialaniu - martwy - brak reakcji na klawiaturze - ale zauwazylem pewna niezgodnosc - w pliku status w /proc/driver/nvidia/agp - pisze ze agp aktywne ale "fast write agp" - disabled a w biosie mam wlaczone - zawsze mam wlaczone bo to przyspiesza dzialanie karty graficznej. Po zamarciu nic nie moge zrobic tylko zrobic reset przycisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Fast Writes daje w pewnych okolicznościach przyrost wydajności choć w sumie znikomy, może natomiast doprowadzić do destabilizacji systemu. Cóż, już prawdę powiedziawszy nie wiem co ci poradzić, wygląda na to, że akceleracja 3D na tym chipsecie po prostu zawiesza system. Tak jak wspominałem, pewnie VIA zawaliła sprawę i stąd takie kwiatki... Chyba pozostaje ci wyłączyć akcelerację i pracować bez niej, oznacza to spadek wydajności co jest bolesne, ale w tym wypadku nie widzę innego wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 no coz - porazka - w pliku warnings w /proc/driver/nvidia posze o ptencjalnym problemie a agp, dalej w pliku registy pisze ze uruchamia sie nvidia z opcja NvAGP w "3" po zmianie w biosie fast writes na disabled ten sam efekt - pada kompletnie kde gdy wpisze w xorg.conf option NvAGP 0 dzial i sie nie wiesza ale starus agp - disabled na tym zakonczymy ta bitwe o dzialanie kt880 bo chyba nic wiecej nie wymyslimy (_napewno_ → na pewno) ORT taki problem jest nie tylko u mnie i moze wyjdzie porawka kernela dziekuje za porady - zadko sie odzywam - raczej czytam posty i sam sobie radze - ale bylo mi milo - dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Nie ma sprawy, jak trafię na jakieś rozwiązanie to o tym napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 muszę się jeszcze podzielić jedną wiadomością. kupiłem parę dni temu Linux + LiveDVD i zainstalowałem Linux+ Live 2006.01 z opcją w boot: live xmodule=nvidia, uruchomił się w trybie 1024x768 przy 85Hz - więc dobrze rozpoznał monitor i kartę nvidii 6600. o dziwo - caly system uruchomił sie poprawnie na kde ze sterownikiem nvidii 76.76 agpgart,nvidia jest w pamięci, status portu agp - enabled, wszystko wskazuje że się uruchomił poprawnie i nie zawiesił się przez 10 minut. co za tem jest powodem, że wszystkie testowane przezemnie linux-y padają a instalowałem : opensuse 10.0 , ubuntu 5.10 , suse 9.2 , fedora 4. z takim samym skutkiem bez agpgart w pamięci - wszystkie się wieszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi