Skocz do zawartości

On żre Te Zasoby Czy Jak?

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys czytalem ze ze w Linuksie niewykorzystana pamiec to stracona pamiec wiec linux jak najszybciej ja "zapycha" tam jakimis swoimi waznymi dla niego rzeczami - wiec tylko krotko po starcie systemu mozna zobaczyc ze jest wolna pamiec bo z uplywem czasu linux ja zajmuje - no ale to przytoczylem jako ciekawostke tylko a nie rozwiazanie problemu smile.gif jak widac zadne procesy ci niezajmuja pamieci wiec szczerze powiedziawszy widze tylko takie rozwiazanie problemu jak przytoczylem wyzej ze system umiejetnie sobie ja wykorzystal wink.gif

zobacz czy zaraz postarcie jest tak juz od razu czy z czasem pamiec jest wolna a potem maleje smile.gif

umnie jest tak ze mam 512 ramu i zaraz postarcie mam wolnego cos okolo 320 ramu a po 20 minutach mam juz 150 wolnego i wziaz spada wiec cos musi w tym byc smile.gif

"Linux gospodaruje pamięcią trochę inaczej niż Windows (czyt. wydajniej). Wg. niego wolna

pamięć = zmarnowana pamięć i co za tym idzie, używa niezajętą pamięć na bufory dyskowe przyspieszając działanie systemu. W przypadku gdy jakiś proces będzie potrzebował więcej pamięci to zmniejszy je i powstałą pamięć przydzieli dla tego programu. "

gdy koncze pisac ten text z 512 ramu zostalo mi juz tylko wolnego 120 ramu smile.gif

a system caly czas pracuje szybko wiec chyba naprawde on wolna pamiec bierze na te bufory i tak ma chyba byc wink.gif no ale moge sie mylic

jak widze u ciebie juz masz jako cache 810 ramu wiec juz cos tam upchal

to tyle odemnie moze wpadniesz na jakis trop - pozdro

w Linuksie niewykorzystana pamiec to stracona pamiec wiec linux jak najszybciej ja "zapycha" tam jakimis swoimi waznymi dla niego rzeczami - wiec tylko krotko po starcie systemu mozna zobaczyc ze jest wolna pamiec bo z uplywem czasu linux ja zajmuje

Toż to by była zbrodnia, aby system zajmował pamięć tylko dlatego ,że jakaś jej część jest nie używana.

Jądro systemu w całości umieszczane jest w pamieci (+ sterowniki, moduły) + wszelkie uruchomione programy również ją zajmują, ale nie ma tak ,że sama z siebie zostaje zajęta.

Iszk musi być jakie zdrowe wytłumaczenie tego.

Top u mnie: (zdrowa sytuacja)

screen

ale to ze system wolna pamiec wykorzystuje na bufory tak jak napisalem

Linux gospodaruje pamięcią trochę inaczej niż Windows (czyt. wydajniej). Wg. niego wolna

pamięć = zmarnowana pamięć i co za tym idzie, używa niezajętą pamięć na bufory dyskowe przyspieszając działanie systemu. W przypadku gdy jakiś proces będzie potrzebował więcej pamięci to zmniejszy je i powstałą pamięć przydzieli dla tego programu. "

to nie to ze ja sobie sam wymyslilem tylko taka jest zasada dzialania systemow unixowych smile.gif po godzinie pracy z 512 ramu mam juz tylko 20 mb wolnego reszta jest zajeta przez bufory i tak ma byc smile.gif(chyba)

ps jestem ciekaw jakie wartosci bedziesz mial po 2 godzinkach pracy smile.gif (narazie masz 46 minut) chodz dlamnie tez jest dziwne ze giga ramu jest zajete nawet przez te bufory ale moze tak musi byc wink.gif

Wiekszosc systemow operacyjnych (w tym linux) uzywa wolnej pamieci fizycznej jako pamieci podrecznej dla dysku, co pozwala zwiekszyc wydajnosc systemu.

W zwiazku z tym niewielka wolna pamiec fizyczna i duza pamiec podreczna dysku oznaczaja, ze twoj system jest >>>>dobrze skonfigurwany <<<

poprostu system wykorzystuje pamiec na bufory i pamiec cached gdyz operacje I/O na ramie

sa znacznie szybciej wykonywane niz I/O na dysku smile.gif

jak mozna zobaczyc u kolegi pamiec cache to az 800 mega ramu wiec wszystko by sie zgadzalo;)

poczytalem troszke na zagranicznych forach i taka sytuacja jak u kolegi to jak najbardziej pozadana sytuacja - dopuki swap nie jest uzywany wszystko jest w jak najlepszym porzadku smile.gif

>>Trust the kernel developers. They know what they're doing tongue.gif<<

a tak patrze wlasnie na obrazek z twoja pamiecia i widze ze na komendzie top

used ram masz 337 ramu a na tym graficznym

ram usage 133 ramu -- 200 mega rozbierznosci wink.gif

OK smile.gif

jestem ciekaw jakie wartości będziesz miał po 2 godzinkach pracy

Niestety dane będą nieobiektywne ponieważ w ciągu tego czasu włącze /włączyłem już całą masę nowych procesów wink.gif

Ale gdyby zostawić kompa i nie uruchamiać niczego przez dłuższy czas (odpalić torrent'a i iść na piwo), i później skontrolować to mogło by to coś pokazać smile.gif

Niestety jak już włączam komputer to w zazwyczaj zaśmiecam go procesami - więc dane były by nic nie warte cool.gif

pozdrawiam

System wczoraj stawiany, nie ma się zbytnio jeszcze co uruchamiać. A obecnie jest coś takiego http://img394.imageshack.us/my.php?image=2...768scrot9nd.png

Zachodze w głowe i nic wymyślić nie umie blink.gif

ale nie podales szczegolow...

jak czesto sie zdaza to? Jezeli sporadycznie, zaskakujaca i teoretycznie bez przyczyny. Zamula kompa na amen, a nie tylko go zwalnia. Oraz dodatkowo czesto wystepuje w polaczeniu z aplikacjami Mozillo-podobnymi to moze <<to jest ten przypadek?>>

Co prawda, pomimo ze znam osobiscie minimum 4 osoby z tym problemem, to jednak to by był pierwszy Debian... ale jzeli nie wina sprzetu i/lub procesow to moze byc tylko to...

Pojawiło się to wczoraj, jak i dzisiaj. Uruchomione były jedynie firefox i apt w konsoli.

Zamula kompa na amen, a nie tylko go zwalnia.

No ale ja nie odczułem niczego takiego. Poprostu walnąłem top w konsoli i to się pojawiło. Topica z forum gentoo caełego nie czytałem, ale żadnego "zamrożenia" klawy nie ma.

Teraz po 35min pracy kompa, wyniku topu jest podobny do wyniku Sancza.

Jeżeli linux rzeczywiście jakoś sobie tę pamięć buforuje/zapełnia (nigdy nie szukałem info na ten temat), to mam tylko nadzieje, że w swoim czasie jakoś ją zwolni, przy odpalaniu jakiejś większej aplikacji wink.gif

to by był pierwszy Debian

Pewnie to nie ma znaczenia, ale to jest D. na amd64. Na wersji 32-bitowej nigdy czegoś takiego nie zauwazyłem (chociaż na 256 RAM byłoby to raczej trudne).

• 1 month later...