Trog Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Mam kartę dźwiękową zgodną z SoundBlaster 16 i w windowsach wykrywa mi ją właśnie jako sound blaster... (aha, karta jest na ISA) Na FC4 coś jest nie tak, w ogóle jej nie wykrywa, nie widzi i w ogóle. Pare komend, które wykonałem aby zobrazować, pare szczegółów... [root@fc4 ~]# lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03) 00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02) 00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01) 00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01) 00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02) 00:0f.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c900B-Combo Etherlink XL [Cyclone] (rev 04) 00:10.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 00:13.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt848 Video Capture (rev 12) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev c1) [root@fc4 ~]# alsaconf bash: alsaconf: command not found [root@fc4 ~]# rpm -qa|grep alsa alsa-lib-1.0.9rc4-2 alsa-utils-1.0.9rc2-2 alsa-lib-devel-1.0.9rc4-2 No i dźwięku nie ma. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pomóżcie, bo jestem skazany na korzystanie z windy... :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 ja tam nie widzę karty dzwiękowej, a jak nie ma to nic dziwnego że nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trog Napisano Grudzień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Karta jest normalnie włożona do slotu ISA i działa nie windowsie, więc pomysł pt. 'brak karty' odpada... Karta jest na ISA, może daltego jej nie widać. Jak coś takiego sprawdzić czy w ogole system ją jakoś widzi...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 przyznaje sie, że nie wiem ale fakt lspci nie powinno wyświetlić urządzenia w slocie isa (a moze powinno?) nie mam też isa w kompie więc nie sprawdzę jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 ale fakt lspci nie powinno wyświetlić urządzenia w slocie isa (a moze powinno?) Nie, nie powinno i nie pokaże. Na drugim kompie mam dzwiękówe na ISA i mi zawsze chodziła na Fedorze. Jedynie jazda była na Core 2, ale przemilczmy to ^^. Na Core 3, jak pamiętam, to mi alsaconf wystarczała. [root@fc4 ~]# alsaconf bash: alsaconf: command not found whereis alsaconf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trog Napisano Grudzień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Nie, nie powinno i nie pokaże. Na drugim kompie mam dzwiękówe na ISA i mi zawsze chodziła na Fedorze. Tutaj _raczej_ nie chodzi o to, że to jest na ISA tylko, że to jest jakaś dziwna karta, dokładnej nazwy nie pamiętam, ale sprawdze jak sie dorwe do tego kompa, bo w domu go nie mam. Zakładając jednak, że to wina, że jest na ISA, to powiedzcie mi, czy to może być wina tego, że w standardowym jajku (2.6.x) FC4 nie ma czegoś wkompilowanego? Moduły może i są, ale ładowałem jakieś do sb16 czy jakoś tak i zaobserwowałem brak efektu jakiegokolwiek. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Moduły może i są, ale ładowałem jakieś do sb16 czy jakoś tak i zaobserwowałem brak efektu jakiegokolwiek. :-) Tylko pamiętaj, że czasem trzeba jeszcze podgłośnić odpowiednim suwakiem w alsamixer (PCM). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi