Skocz do zawartości

Stan Hibernacji?

yoda6886

Rekomendowane odpowiedzi

sytuacja wyglada tak: odpalam fedore 4, apacha i zostawima kompa najakis czas wlaczonego (pod gnome). po pewnym czasie - jakies 1,5 h, gdy wracam ekran jest czarny. po pomachaniu myszka czy powciskaniu czegokolwiek nic sie nie dzieje. ekran sie nie zmienia. nie jest to problem z wygaszaczem ekranu gdyz ten mam wylaczony. moze to glupie ale nie znalazlem w gnomie opcji ktora by mi pomogla. co powinienem zrobic zeby komp nie przechodzil w ten stan "hibernacji"? // to nie laptop.

aha tzn probowalem wlasnie to zrobic przy pomocy RedHat network. ale jak zaznaczylem wszystkie pakiety to strasznie duzo z nich sie nie zgadzalo etc. ma ktos moze jakis inny pomysl na ten problem? Miszczu - dzieki wielkie za posta:)

jeśli chcesz zrobić update systemu to nie używaj red hat network tylko yuma

wpisz w konsoli yum update albo zaainstaluj sobie yumex (nakłądke graficzną na yuma).

no i jeśli nie robiłeś żadnych updateów to tych pakietów będzie sporo

a co do twojego problemu to nie mam pojęcia ale warto by zajrzeć do jakiegoś loga i sprawdzić na czym sie wysypał system.

Sprawdź, jak czy nie masz włączonego Zarządzania oszczędzaniem energii w Środowisko -> Preferencje -> Wygaszacz ekranu -> Zaawansowane.

Chociaż ja mam włączone (na laptopie) i nic takiego się nie dzieje... (pamiętam, że kiedyś miałem taki problem ale to chyba jeszcze na FC3 jeśli dobrze mówię, no ale teraz jest dobrze wink.gif).

McGiwer -> akurat na to patrzylem i wszystko jest wylaczone.

jesli chodzi o yum to wlasnie go odpalilem. no i chyba zaraz tez przeczytam cos o nim zeby wiedziec co robie etc:)

P.S. w ktoryms temacie byla wypowiedz ze FC to nie najlepsza dystrybucja etc... nie mialem z wieloma doczynienia - mandrake, redhat i aurox - wiec nie moge stwierdzic czy tak wlasnie jest, AAle moge powiedziec ze na tym forum "atmosfera" jest najlepsza:).

Ale moge powiedziec ze na tym forum "atmosfera" jest najlepsza:).

tez mi sie podoba atmosfera smile.gif

co do problemu to sprobuj uruchomic jadro z parametrem acpi=off i zobacz jak bedzie, a potem napisz czy nadal to samo

PS. jak odpowiesz bedziemy radzic dalej wink.gif

jezeli chodzi o te updaty to sciagnalem wszystkie - 845 mb. teraz tylko nie moge ich tak bezposrednio zainstalowac bo mam 92mb wolnego miejsca:P. wypalam wiec z nimi plytke i recznie chyba je bede musial poinstalowac. jak mozna sprawdzic ile bedza zajmowaly po rozpakowaniu (chce ocenic czy jest (_wogole_ → w ogóle) ORT sens je instalowac).

Perl -> nie wiem niestety jak mam to zrobic. Twoja rada wydaje sie dla mnie lepsza od tych updatow chybaale powiedz dokladniej jak..

Jądro z parametrem "acpi=off" odpalasz tak: gdy pojawi się grub podczas uruchamiania komputera zatrzymaj go (np. naciśnij strzałkę w górę smile.gif ); wybierz aktualny kernel i naciśnij "e", potem jeszcze raz "e" po wybraniu linijki kernela (chyba druga). Teraz dopisz na końcu "acpi=off".

A co do updateów. 92mb wolnego? scared.gif Gdybyś ich nie sciągał to... miałbyś o te 845 mb więcej? Więc....

Zainstaluj sobie tylko yumexa. I nsatępnym razem sciagaj updaty przez niego, a nie przez... ??? ze stronky fedory ??? Potem wpisuj pod konsolą coś takego: "yum clean packages", albo podobnie smile.gif

No i jeszcze jedno, mam nadzieję, że /home/ jest na osobnej partycji?

A co do updateów. 92mb wolnego? scared.gif Gdybyś ich nie sciągał to... miałbyś o te 845 mb więcej? Więc....

Zainstaluj sobie tylko yumexa. I nsatępnym razem sciagaj updaty przez niego, a nie przez... ??? ze stronky fedory ???

nie wem czy to coś zmieni bo yum i tak ściągnie te pakiety na dysk i będzie to zajmowało tyle samo...chyba, że ma jakiś mechanizm, który dzieli to na kawałki i ściaga a potem akutalizuje i znowu ściąga.

od biedy można to zrobić ręcznie i po kawałeczku aktualizować i za każdym razem yum clean

nie instalowalem updatow. z przykroscia stwierdzam ze niestety pomysl Perla nie dziala:(

co miales na mysli mowiac ze nie dziala?

czy jadro nie uruchamia sie z tym parametrem?

czy moze pomimo iz jadro uruchamia sie z tym parametrem to i tak po ok 1,5 godzinie systema sie wylacza?