gwiazdor_online Napisano Grudzień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2005 Witam! Własnie odkryłem zajefajny programik, jakim jest emulator komputera QEMU. Mam pytanie przy okazji do znawców. Do uzywania tego programiku zaleca wykonanie obrazu dysku i instalowania na nim co tam człowiek sobie upatrzy. Ja jednak nie mogąc się oprzec pokusie podpiąlem /dev/hda do programu, po czym odpalil mi sie w okienku grub i dalej co zechciałem Czy takie zachowanie grozi jakimiś konsekwencjami dla dysku lub partycji? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 zapewne tak, ponieważ działasz teraz cały czas na fizycznym dysku. W przypadku korzystania z obrazu możesz sobie wywołać np. sztuczne uszkodzenie dysku (wirtualnego), które nie będzie mialo konsekwencji fizycznych, po prostu można się bawić z systemem bez obawy o prawdziwe uszkodzenia. Natomiast jak masz podpięte wszystko pod normalny dysk, to taka zabawa skończy się wiadomo czym Natomiast jeśli chodzi o samo użytkowanie to sądzę że nie powinno być żadnego problemu po tym, chociaż dla upartego nic trudnego ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 To ja mam pytania: 1. czy qemu można zainstalować prez (_yum'a_ → yuma) ORT i jakie pakiety są do tej instalacji potrzebne ale i przydatne? 2. podrzućcie jakeś dobre źródło inf o tym programie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 do Adi1981 Tak podejrzewałem Chciałem sprawdzić, czy komuś taka zabawa uszła na sucho do cosmo Nie wiem jak z yumem, ale ja dla FC4 ściągnąłem z http://rpmfind.net wersję 0.7.2 dla FC3 i chodzi bez problemu Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 @ gwiazdor_online: To cud że Ci się w ogóle udało. Ja nie dałem rady. Xp się zwiesiło podczas startu @cosmo: Info na temat Qemu że się pochwalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 No ja odpaliłem win98, natomiast XP po kilku godzinach zainstalowałem w obrazie i nawet ruszył jak trzeba, ale podczas logowania na administratora wyskoczyło mi okienko, że windows nie może se sprawdzić kodów licencyjnych czy cos w tym stylu i mnie oddelegował spowrotem do ekranu logowania btw. fajny link Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 No ja odpaliłem win98, natomiast XP po kilku godzinach zainstalowałem w obrazie i nawet ruszył jak trzeba, ale podczas logowania na administratora wyskoczyło mi okienko, że windows nie może se sprawdzić kodów licencyjnych czy cos w tym stylu i mnie oddelegował spowrotem do ekranu logowania Ten problem jest dosyć powszechnie znany ale o ile pamiętam nikt do tej pory nie znalazł rozwiązania. Tak czy inaczej lepiej odpalać partycje wirtaulne. btw. fajny link Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi