DAREK WL. Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Mam takli problem ; na wolnym nieprzydzielonym obszarze dysku instalowałem rózne inne linuxy np podobny do fedory foxlinux albo vectorlinux lub mepis. Systemy te 'podkradły' fedorze partycje wymiany swap. Nie wiem teraz jak pokazac fedorze ze partycja hda3 czyli u mnie swap jest jej a nie innego (_linuxa_ → Linuksa) ORT Po prostu wydaje mi sie ze moja CORE4 nie widzi swojej partycji swap bo programy uruchamiaja sie bardziej ociezale niz poprzednio I jeszcze 1 sprawa program K3B czesto podczas uruchamiania staje na etapie 'wykrywanie napedów cd' i stoi tak w miejscu ze nieraz jedymym wyjsciem jest restart systemu Czy mozna to zjawisko wyeliminowac a jesli tak to jak Prosze o porade jak przywrócic fedorze jej partycje swap podkradziona przez innego linuksa Pozdrawiam wszystkich i zycze wszystkiego najlepszego w tym nowym 2006 roku Aby CORE5 była jeszcze lepsza od 4-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 W top albo free sprawdz, czy w ogóle swapa wykrywa. Jeżeli będzie tam 0, to spróbuj opcji swapon -a. Co do k3b, to odpala go na konsoli i zapodaj, na czym się wysypuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 ja mam podobny problem i free wydaje mi total used free shared buffers cached Mem: 385660 340056 45604 0 27480 201152 -/+ buffers/cache: 111424 274236 Swap: 393552 0 393552 jak mam to rozumieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Swap: 393552 0 393552 No swap jest zamontowany, ale system z niego chwilowo nie korzysta. Jakby go w ogóle nie wykrywał, to zamiast tych zgoła 400 mega pokazałby 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 no ale nie widiałem na kde Strażniku systemu też nigdy nie wiedziałem by z niego kożystał jak to można sprawdzić czy potrai on z niego (_kożystać_ → korzystać) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Odpal ze 2 kopie OO, Firefoxa też ze 2,3 kopie to zobaczysz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 No właśnie dalej jest Swap: 393552 0 393552 >? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Odpal ze 2 kopie OO, Firefoxa też ze 2,3 kopie to zobaczysz :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Grudzień 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 Odpakiłem iszku k3b z konsoli, efekt zaden Wskaznik przeszedł na poczatek nastepnej linijki i stanał Zadnych komunikatów o błedach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 lol Pewnie usunięcie plików konfiguracyjnych nie pomoże... Spróbuj z ciekawości, czy na roocie się k3b odpali. Reinstalacji jego też można z ciekawości dokonać Jak nie ruszy, to nie wiem :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 A temat to w końcu jest nt. swapa czy k3b? Może by tak podzielić co? Co do swapa: W /etc/fstab fedory podajesz linijkę (swap masz na /dev/hda3?): /dev/hda3 swap swap defaults 0 0 i po restarcie powinno być ok. Możesz oczywiście wcześniej sprawdzić czy podłącza się prawidłowo: swapon /dev/hda3 No i upewnij się, że na /dev/hda3 nie masz jednak jakiegoś filsystemu z innego linuksa, bo będzie bolało Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2006 zrobiłem tego swapon dla mojej odpowiedniej partycji którą miałem dobrze opisaną w fstabie i wydawała to co podałem nie ważne ile ff'ów czy Oo'ów otworzyłem. Problem jest taki po restarcie po zrobieniu swap on'a kompa wszystko startuje tzn do momentu ... Przemontowuje główny system plików w trybie do odczytu [OK]su: Monuje Lokalny system plików [OK] Włączenie udziałów na lokalnym systemie plików [OK] i zaraz potem *** Warning SELinux relabel is required*** *** Disabeling security enforcement *** *** Relabeling could take very long *** *** depending on file system *** 1.Co to jest ? 2. Skąd to się wzięło? 3. Czy powinienem odczekać ten "very long time"(nie chcę stracić dotychczasowego ustawienia partycji ani dokumentów)? Na razie nie miałem czsau czekać i nie wiem co robić help bo potrzebny mi komp. P.S. Nie wiem czy to ma znaczenie ale bawiłem się ze zmianą ramów w slotach i zmieniłem układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2006 Na SElinux się nie znam a szkoda... Ale przyszło mi do głowy, że możesz spróbować wyłączyć SElinux i sprawdzić jak się wtedy będzie system zachowywał. Ryzko jest raczej niewielkie o ile jest to Twój prywatny komp, na którym logujesz się tylko Ty (na firmowym bym nie zaryzykował ze względów bezpieczeństwa). Wejdź do /etc/selinux/config, odszukaj linię zaczynającą się od "SELINUX=" i zmień to co jest wpisane (u mnie to było SELINUX=enforcing) na SELINUX=disabled. Wyłączysz dzięki temu SElinux i może pozbędziesz się kłopotów. Potem będziesz mógł sobie na spokojnie wyjaśniać problem mając możliwość normalnej (mam nadzieję ) pracy. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 1.Co to jest ? Nadawanie plikom poprawnego kontekstu. 2. Skąd to się wzięło? Albo: 1° utworzyłeś plik /.autorelabel 2° dodałeś do parametrów jądra opcję “autorelabel” 3° bawiłeś się ustawieniami SELinux w system-config-security-level 4° nic innego nie przychodzi mi do głowy 3. Czy powinienem odczekać ten "very long time"(nie chcę stracić dotychczasowego ustawienia partycji ani dokumentów)? To zależy ile masz tam GB podmontowanych. U mnie trwa to kilka minut. To nie usuwa plików, tylko nadaje im standardowy kontekst (widoczne po wydaniu polecenia “ls -Z nazwaplikulubkatalogu”). Na razie nie miałem czsau czekać i nie wiem co robić help bo potrzebny mi komp. No to lepiej zebys pozwolił na dokończenie tego procesu. Jeśli ponownie się nie odpali, to zrób 1° lub 2°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2006 1.Co to jest kontekst co się ten proces zmieni w systemie? 2. Nie robiłem niczego z tych 1° utworzyłeś plik /.autorelabel 2° dodałeś do parametrów jądra opcję “autorelabel” 3° bawiłeś się ustawieniami SELinux w system-config-security-level Jeśli ponownie się nie odpali. Jeśli co się ponownie nie odpali system czy to nadawanie kontekstu? to zrób 1° lub 2° Po co mam to robić skoro jeżeli wykona się za pierwszym razem sprawdzanie kontekstu to niechcę żeby w pkt 2° robił mi to za każdym razem gdy ładuję jądro(bo tak to rozumiem) P.S. Wybaczcie jak plotę jakieś głupoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi