mmaestro Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Mam nietypowe pytanko tj. co zrobić aby przy uruchamianiu systemu był tryb tekstowy? Chciałbym uruchamiać środowisko graficzne przez "startx". Czy wystarczy odinstalować "gdm"?? Może wystarczy gdzieś w plikach konfiguracyjnych pozmieniać wpisy? A jesli już jestem w np. Gnome, to jak wyjść z tego srodowiska do trybu tekstowego? Nie mam na mysli zmiany konsoli... Chcę korzystać ze środowiska graficznego, kiedy mi jest potrzebne... bo nie chcę marnoweać zasobów kompa i przeznaczyć je na inne cele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Było to już nie raz na forum, ale napiszę raz jeszcze. Znajdź plik inittab znajdujący się w /etc, następnie go wyedytuj (musisz mieć uprawnienia roota, żeby zapisać zmiany - su), znajdź w nim linię o treści: id:5:initdefault: i zmień wartoś 5 na 3 czyli: id:3:initdefault: Teraz po każdym uruchomieniu system będzie startował na init 3 czyli trybie tekstowym dla wielu użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L-User Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 poza tym przejście do trybu tekstowego z graficznego uzyskasz przez zamknięcie X-ów, kombinacją : CTRL+ALT+BAKSPACE ...chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 ctr+alt+Fx (na miejscu x wstawcie sobie cyferkę - numer konsoli wirtualnej) edit: chyba muszę uważniej czytać posty ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 ctr+alt+Fx (na miejscu x wstawcie sobie cyferkę - numer konsoli wirtualnej) Nie mam na mysli zmiany konsoli... ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 CTRL+ALT+BAKSPACE tym skrutem resetuje się X serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 CTRL+ALT+BAKSPACE tym skrutem resetuje się X serwer Ale odpalając system przez startx, po tym poleceniu wraca się do czystej konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Inną możliwością jest dopisanie w GRuB-ie na końcu wpisu z kernelem cyferki 3, np. kernel /boot/2.6.14/bzImage root=/dev/hdb1 video=vesafb:ywrap,mtrr,1024x768-32@85 splash=verbose,theme:Matrix 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Styczeń 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Dzięki... za przypomnienie... ostatnio coś podobnego robiłem hen hen czasu temu... i ... wyleciało z głowy... dzieki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Jakbyś usunął gdm'a to byś nie mógł z powrotem przestawić na graficzne uruchamianie. Musiał byś znowu, najlepiej przez yuma uaktualnić gdm. Ja kiedyś wykasowałem ten gdm, a za jakiś czas zainstalowałem nowszą wersję. Ale jest nie po polsku i do d***. A propo jak dodawać wpisy systemów graficznych w gdm'ie? Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Jest do tego jakiś plik konfiguracyjny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 A propo jak dodawać wpisy systemów graficznych w gdm'ie? Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Jest do tego jakiś plik konfiguracyjny?? Ano gdzieś tam jest. Jedyny problem z tym taki, że na necie jest multum opisów, jak pododawać dodatkowe wpisy, ale żaden z nich nie działa Kij go wie, czy to jest od wersji gdm'a zalezne, czy poprostu każde distro ma to jakoś inaczej. O rozbierzności można się przekonać rzucając okiem na to → http://icewm.golf-olszewka.pl/konfiguracja-uruch.php Ja tam wole tryb graficzny. Nie trzeba się męczyć, a wszystko działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi