waldis Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Zacząłem trochę czytać o Linuksie i się narobiło (a raczej mogło się narobić). Przeczytałem, że kernel powinien być w /usr/ src. No to sprawdzam i ... jest, tylko, że 2.6.11-1.1369_FC4-i686. Kiedy ostatnio update`wałem system to zinstalował mi: 2.6.14-1.1653_FC4. I przy starcie rzeczywiście wyświetla mi, że startuje ten 2.6.14. Tyle, że jest on w: /lib/modules. Chciałem być mądry i przeniosłem go do tam, gdzie teoretycznie ma być, czyli do /usr/src/. Restartuje system i wywala mi się dźwięk i wskaźnik naładowania baterii. Więcej nie sprawdzałem, tylko z powrotem przeniosłem nowszego kernela do /lib/modules i po restarcie jest ok. W związku z tym mam pytanie, czy starego mogę wyrzucić (rpm -qa go nie pokazuje)? I czy powinno to być coś takiego: ln -sf /usr/src/kernels? Czy postąpić w myśl zasady: jak działa, to niczego nie dotykaj.? Machnąłem się, chodziło o "rm -f" a potem dowiązanie do nowego jądra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Kernel powinien byc w katalogu /boot W /usr/src są źródła kernela a w /lib/modules natomiast moduły które skompilowane są z owego kernela! Pozdrawiam i polecam troche doczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 W /boot jest grub i vmlinuz (to to samo? co kernel?). Poza tym jeśli w usr/src są źródła w lib/modules moduły, to dlaczego mają różną numerację? Ale może jutro doczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Źródła to tylko źródła. Do staru systemu potrzeby jest tylko skompilowany kernel, ewentualne plus moduły. Ze źródeł możesz skompilować jajko. No i... możesz mieć zainstalowane nawet X kernelów, o ile starczy Ci miejsca na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Poza tym jeśli w usr/src są źródła w lib/modules moduły, to dlaczego mają różną numerację? Ano dlatego, że nie posiadasz źródeł kernela, którego obecnie uzywasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 O ile mi wiadomo instalacja kerlnela z paczek nie pociaga za sobą instalacji źródeł, więc pewnie dla tego Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Nareszcie łopatologicznie wyjaśnione , dzięki. W mądrych książkach, do których zacząłem zaglądać tego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Dodam jeszcze na koniec, że jak chcesz źródł to są w paczkach pod nazwą kernel-sources najczęściej. Zresztą jak sobie wyszukasz pod hasłem kernel, to Ci wywali troszke tych paczek Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi